Larsa Rännar, Umeå

Logistik på Nygatan…medan Spotify rockar loss.

yakkay.comTänk att det cyklar så enormt mycket folk förbi där vi bor efter Nygatan. Kommunen har målat trevliga 1 meter breda cykelbanor på vägen vid trottoaren och de flesta cyklar faktiskt inom det strecket. Som om det är nåt magiskt med dem. Här är jag skyddad eller hit kommer inga dumma bilar.

Jag känner igen samma typ av streck eller linjer ifrån Nederländerna. Men i det landet ’rulear’ verkligen cyklisterna. Skulle du råka gå ut i cykelbanan då får du 100 arga ringklockor och tjut inom 2 sek. Skulle du råka köra bilen över strecket så kan du vara säker på att du i en grisblink ser ett argt ansikte över vindrutan.

Samma egenskaper har vi inte riktigt i Umeå. Jag skulle inte påstå att cyklister ’rulear’ över bilarna. Snarare råder ett slags hat#kärleks förhållande. Häromdan hörde jag exvis den längsta biltutesignal jag hört sen jag var liten och ritade med kritor på gatan.

Det var en farbror som kom fram till korsningen och han hade verkligen bestämt sig för att han skulle berätta för hela stan att det var högerregeln som gällde i korsningen.

Då dyker cyklisten upp, en ung intet ont anande tjej. Och visst hon hade farbrorn på sin högra sida i korsningen, men eftersom hon cyklade efter de linjer som jag nyss nämnde så körde hon bara på. Då lägger sig farbror rättrådig på ratten. Och jag lovar att det tjöt i 10 sekunder. Kolla på klockan hur längde det är. Du hinner tänka över hela ditt liv. Bli rädd, bli arg, bli förskräckt och bli arg igen.
Samtidigt som han tutar brusade motorn och bilen liksom hostar framåt. Han ska både ha rätt och visa makt. Jag suckar tyst; men skaffa ett liv farbrorn!
Tjejen hon blev så rädd att hon la på världens rem såg helt skräckslagen ut.

Nån har sagt att nästan alla har cykelhjälm i Stockholm, på den stund jag suttit här vid Nygatan har jag räknat till 84 cyklister men bara ett fåtal hjälmar. Det är väl mjukare asfalt i Umeå. Nämen vänta nu kom det ett stim med hjälmar. Minst tio på raken.

Det kanske blir 50/50 i a f. Allt beror ju på hur lång tid saker håller på.
Nja, nu kom 8 på raken utan hjälm.

Har du Spotify? Jag fattar inte varför detta kommer först nu när arga skivbolag likt blodhundar jagar fildelare. Det ska jag blogga om en annan dag
Men jag lyssnar hela tiden på Spotify. Just nu rullar Chris Rea, Winter song.
Skulle vilja ha spotify i mobilen oxå. Strunt samma att det kommer reklam emellanåt. Den tristessen har vi ju lärt oss att leva med. Det ska ju finansieras på nåt sätt.
Men kommer ämcedonalds in i min Spotify då ryker den ur datorn.

Hare´

En kommentar

  1. majblomman

    Vi har just fått inbjudan till Spotify, och vilken grej! Det finns ju allt. Och dessutom gratis! Läste detta på nätet:

    Spotify startades i april 2006 av entreprenörerna Daniel Ek och TradeDoubler-grundaren Martin Lorentzon. Koncernen har moderbolag i Luxemburg men även kontor i Stockholm, Göteborg och Borås under det svenska bolaget Spotify AB. Bolaget ska, enligt rykten, ha tagit in 15,3 miljoner euro i riskkapital från de svenska IT-teknikinvestmentbolagen Creandum och Northzone Ventures. Spotify har knutit avtal med världens fyra stora skivbolag Universal Music Group, EMI Music, Warner Music Group och Sony BMG, samt med Merlin, The Orchard och Bonnier Amigo för att deras musik ska kunna erbjudas i Spotify-tjänsten. Man har även slutit avtal med tonsättarnas upphovsrättsorganisation Stim samt med skivbolagens intresseorganisation IFPI.

    Tack Larsa för en intressant blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.