Larsa Rännar, Umeå

Sol å regn å sol å regnigen å sol

Cyklade glad i hågen till Teg för att leda konfirmationsgudstjänsten (puh) Solen sken och allt kändes hur bra som helst. Så kom regn i massor och vår tänkta procession runt och in i kyrkan var i fara. Men just vid 13.00 uppehåll!!!
Rolig och varm gudstjänst med både konfirmation och mässa. Nytt grepp. Förr hade man alltid två dagar i följd men nuförtiden får alla som är döpta gå till nattvarden. Konfirmationen har inte den betydelsen längre. En av mina döttrar frågade om man måste konfirmera sig för att få gifta sig. Nix inte i Sverige är det så. Men i Finland. därför har dom osannolikt höga konfirmandsiffror.

Känner att jag bara måste kommentera artikeln här i VK om att kyrkan i umeå gör vinst.
Det är väl bra, tycker jag, precis som kanslichefen Tina uttryckte det i tidningen.
Vad som är trist är en av kommentarerna på nätet till artikeln. En kvinna/man skriver att man alltid måste slanta upp ett par tusen när man ska gifta sig.
DU har fel.
Alla förrättningar i Svenska kyrkan är gratis, redan betalda av kyrkoavgiften.
Det enda som krävs/önskas är att du är medlem. När du döps blir du ju medlem och ska du gifta dig så önskar vi att en av er är medlem. Jag måste skam till sägandes medge att jag inte riktigt vet hur det är med begravning. För medlem är det gratis med kan vara förknippat med en avgift om man gått ur kyrkan. Fast jag tror att begravningsavgiften är särskild från övrig kyrkoavgift.

Lovar att ta reda på.

Men till dig som håller för sant att vi präster tar ut ’svarta’ pengar. det kan du glömma.
Det var ett intressant reportage i Uppdrag granskning(eller kalla fakta) där prästers sidoinkomster diskuterades. Och viss framkom det att präster förr i tiden ofta fick ett kuvärt av brudens far i samband med vigsel. Och att den seden lever kvar i vissa sammanhang. Men de gånger jag fått något, för att en människa vill ge, så lägger jag de pengarna i kollekten.

Varje vecka tar vi upp kollekt, mestadels på söndagar och denna kollekt går alltid till sammanhang där människor behöver stöd.

Ja det blev ett ganska trist inlägg. Roligast i dag var i a f konfirmanderna som sjöng och var vackra i sina vita kåpor.

Puss på er sötnosar…

Go´natt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.