Larsa Rännar, Umeå

Ny biskop i Stockholms stift!

 Lars RindeskogEva Brunne, månne hon bli ny biskop i Stockholms stift.

Med stor glädje ser jag att Eva Brunne fått flest röster i biskopsvalet i Stockholms stift. Många av er som läser min blogg struntar nog fullständigt i detta. En del tycker att det är intressant.

Den andra medkandidaten, Hans Ulfvebrand, fick inte lika många röster.
Numera är ju biskopsutnämningar en demokratisk process, i svenska kyrkan vill säga. Så är det inte alls i andra kyrkor i världen.
Sverige är tämligen unikt med sin kyrklighet. Trots att vi nu sen många år har en ifrån staten fristående kyrka så har kyrkan valt att ha kvar en så kallad dubbel ansvarslinje. Vi har ett partipolitiskt system och vi har parallellt ett ’teologiskt’ system med biskopar och präster. Tack gode gud för politker.

Det är trots allt lite trist det politikerbloggen.se skriver om. http://www.politikerbloggen.se/2009/05/27/20419/
Att Eva Brunne var sossarnas kandidat medan Hans Ulfvebrand var moderaternas kandidat. Vem bryr sig?
Det stora är väl att Eva Brunne lever i en öppen lesbisk relation.
Det är ju helt fantastiskt att vi kanske kommer att få en biskopsvigd kvinna som är lesbisk.

Jonas Gardell liknar en gång Gud vid en storbystad, svart kvinna som står och kokar makaroner till sina barn. Såna bilder av gud gillar jag för de öppnar upp, provocerar och helar årtusenden av patriarkalt förtryck.
Tänk att vi kan få en lesbisk underbar människa som biskop i kyrkan. Det är helt sanslöst bra som 50 år jubileums present till alla kvinnliga präster i vårt land. Snacka om att bryta gränser och riva ner hinder.

Så läser jag ledaren i Kyrkans tidning http://www.kyrkanstidning.se/ledare_och_debatt/ledare/forodande_karanda_och_brist_pa_insyn_0_9844.news.aspx,
om de helt fruktansvärda övergreppen som katolska präster på Irland gjort mot tusentals barn.
Varför i hela världen lättar inte katolska kyrkan på förlåten och låter prästerna leva i helt vanliga härliga mänskliga relationer.
Kära nån det fattar väl vem som helst att de mest absurda sexuella situationer kan uppkomma när präster tvingas leva i celibat. Som att dom skulle stå närmare Gud eller vara mer heliga präster för att dom inte har ett samliv med det största som Gud skapat på denna jord, en medmänniska.

Det är så skamligt att kyrkans bröder förgriper sig på barn. Straffet borde bli att lämna prästämbetet och leva i en vanlig familjesituation och ta hand om lidande barn hela sitt liv. Förutom ett par år i fängelse. Det finns inget skamligare!

Och samtidigt så vet vi att snusket och vidrigheterna finns där vi minst anar det.
I mig i dig i sammanhang som vi tror är ’rena’

Jag är en stor fan av Katolska kyrkans människor men när det gäller deras syn på sexualitet, liv och preventivmedel då måste jag säga som ungdomarna i kyrkan att det suger fett!

Släpp kropparna loss och lär av oss. När kommer den första lesbiska kvinnan att bli biskop i Rom. Vi ber och väntar! Än är inte hoppet ute.

Gud välsigne dig Eva!

Go´natt!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.