Lars Eliasson

Liberaler,kungar och demokrater

Verkligen kul att den trevliga och kloka Viktoria fick den genomtrevlige prinsen från Ockelbo. Man får önska dem all lycka i livet. Jag tycker att det nuvarande statskicket är det bästa för Sverige. Men

Rent principiellt är det naturligtvis fel att man ärver höga ämbeten. Det går stick i stäv med ens uppfattning när man är demokrat. Enligt vår nuvarande grundlag har ju kungen ingen politisk makt och det är ju helt rätt.

Den svenska demokratin är ju inte så värst gammal och det är mindre än 100 år sedan kungen lade sig i politiken. Det var i borggårdstalet 1914 som kung Gustav V

skarkt kritiserade den liberale statsministern Karl Staaf och gjorde hans ställning åhållbar.

Karl Staaf  som är en av våra mest betydelsefulla statsministrar vilken aktivt förhindrade krig med Norge vid unionsupplösningen med Norge 1905.

Han och liberalerna var starkt pådrivande för att genomföra allmän och lika rösträtt i Sverige och utsattes för en smutskastningskampanj av högern som stämplade honom som landsförrädare.

Nu tror jag att den svenska demokratin är starkt förankrad och att inte Daniels ens funderar på att göra statskupp,avsätta riksdagen och ta makten i Sverige. Då tror jag att han fick storstryk när han visar sig i Ockelbo.

Men tänk om flera ämbeten i Sverige gick i arv. Exempelvis landshövdingar och kommunalråd. Tänk om Åsele styrdes av ätten Dahlberg och Umeå av ätten Holmlund. O arma öde.Det vore inte muntert!

Slutsatsen är att demokratin är oerhört viktig. Att man måste kämpa för den hela tiden och att vi i Sverige har en väl utvecklad demokrati. Som naturligtvis har sina brister och kan förbättras.

 

15 kommentarer

  1. Löntagaren

    Men tänk om flera ämbeten i Sverige gick i arv. Exempelvis landshövdingar och kommunalråd. Tänk om Åsele styrdes av ätten Dahlberg och Umeå av ätten Holmlund. O arma öde.Det vore inte muntert!
    Nu är det väl ändock så Lars att i den borgerliga demokratin så ärvs en hel del makt. I alla fall på det ekonomiska planet. Ni Liberaler har aldrig opponerat er mot det odemokratiska i detta.

  2. Tarja Eliasson Monarkist

    Härliga bilder från Stockholm! Njöt varenda sekund av sändningarna. Kul känns släkthistorian som kom ut i finska skvallerblaskan 1979 där reportage gjordes från en avlägsen by i norra Finland, mammas hemby. Några släktingar var med och berättade om familjens rötter från Frankrike och släktband till konungen. Känns extra att fira födelsedag samma dag som Kronprinsessan (förra året var vi på Öland den 14:e juli). Vår bröllopsdag den 19:e juni är även en höjdpunkt. Hoppas kungahuset och monarkin är kvar länge för de gör ett kanonjobb för Sverige! Kronprinsessparet Victoria och Daniel lycka till!

  3. Lars Eliasson

    Svar till Löntagaren (2010-06-22 08:38)
    Javisst är det så att makt och tikedomar ärvs.Det är ju tur att staten inte lägger beslag på allt utan att det finns ett privat ägande av näringslivet där landets västånd skapas. Välfärdsstatens resurser skapas inte av sig själv utan genom uppoffringar och hårt arbete av företagare och arbetare.
    I de socialistiska staterna så skapas ju inga större rikedomar så där finns inte så mycket att fördela.
    Där är alla lika fattiga. Utom den styrande eliten förstås.

  4. kalle

    Jag har alltid ansett att många politiker har dåligt omdöme..men Lars, detta blir alltför tydligt…..hur kan du veta att Viktoria är…citat: trevlig och klok och att Daniel är …citat: genomtrevlig. Vi kan ju hoppas att dom är det….men vem vet…..????

  5. Löntagaren

    Men Lars!
    Varför börjar du direkt med taggarna utåt och skriver om att ”I de socialistiska staterna så skapas ju inga större rikedomar så där finns inte så mycket att fördela”.
    Självklara slagdängor. Att staten ska ta allt har jag aldrig skrivit. Men vart jag vill komma är att den Liberala demokratin också bjuder på en del underskott. Tänk dig Italien och Berlusconi. All medial makt i händerna på en man. Eller det bankväsende vi har i Sverige. De tar 75:- för att betala en avi. Samtidigt tigger de så fort de själva lider av lite kapitalism. Demokrati uppnås ej endast med val vart fjärde år.

  6. Löntagaren

    För övrigt har väl historien givit gamle Gustav V rätt i de strävanden han framförde vid borggårdstalet 1914.
    Det gällde väl försvaret som vissa politiker ville nedrusta. Sedan kom kriget och Sverige förde även då en anpassningspolitik mot Tyskland. En anpassningspolitik som med tiden ledde till att man på Tysk anmodan lät släppa igenom en herre med tåg genom Sverige. Från Ystad till Haparanda. Namnet var Lenin. På väg att destabilisera Ryssland och genomföra den kommunistiska statskuppen. En statskupp som störtade den unga demokratiska staten Ryssland ner i avgrunden.

  7. Lars Eliasson

    Svar till Löntagaren (2010-06-22 20:57)
    Viss finns det brister i den liberala demokratin,det håller jag med om.
    Berlusconi ändrar lagarn så att han själv inte ska bli åtalad och verkar styra landet som närmast en envåldshärskare.
    Bankerna tar ut ockeravgifter ,det håller jag med om. Tur att det finns alternativ till de stora bankerna.
    Att demokrati inte endast uppnås med val vart fjärde år håller jag med om.

  8. Lars Eliasson

    Svar till Löntagaren (2010-06-22 21:08)
    Det anmärkningsvärda var ju att kungen lade sig i politiken
    vilket han inte ska göra enligt vår nuvarande kon stitution. Gustav V och hans tyskfödda drottning Viktoria var ju båda tyskvänliga. Adolf Hitler såg ju upp till Gustav V. Sveriges politik före och under krigsåren finns ju mycket att säga om. Man lät ju tyska trupper färdas genom Sverige och sålde järnmalm till Tyskland.
    Att Lenin störtade en demokratiskt vald regering talar många socialister inte om.

  9. Löntagaren

    Att kungen lade sig i politiken år 1914 var helt i enlighet med den tidens konstitution. Men helt klart så ska han inte göra det enligt vår nuvarande. Hitler såg upp till fler än Gustav V, bl,a Wagner, Stalin, Napoleon, Rafael och faktiskt så gratulerade han också Jesse Owens vid dennes triumfer under OS 1936. Vad Hitler beundrade hör inte hit och den han kan ha beundrat skall ej anklagas för det. Den som däremot beundrade Hitler… Ja, ja. Då blir det en annan fråga.
    ” Att Lenin störtade en demokratiskt vald regering talar många socialister inte om”. Jag har träffat många som talar om detta.

  10. Löntagaren

    ”Viss finns det brister i den liberala demokratin,det håller jag med om”.

    Och vilka planer har folkpartiet?
    Hur tänker ni förändra och förbättra?

    Hitintills har ni varit emot varje demokratiskt lagd reform som syftat till att stärka löntagarnas intressen gentemot arbetsköparen.

  11. Lars Eliasson

    Svar till Löntagaren (2010-06-23 23:15)
    Jag tror att du har en del fel.
    Lagen om kollektivavtal drevs igenom av liberaler på 20-talet.
    Lagen om anställningsskydd drevs igenom på 70-talet av Folkpartiet och Socialdemokraterna.
    Den 5e semesterveckan beslutades av en borgerlig regering.

    Senaste exemplet på försvar av demokrati och yttrandefrihet är försvaret av Lars Wilks rätt att utöva sin konst.

    Här i vilhelmina jobbar Folkpartiet hårt med demokratifrågor. Våra förslag om allmänhetens frågestund och medborgarförslag röstades igenom i kommunfullmäktige.
    Vi driver frågor som öppna nämndsammanträden och information allmänhete

  12. Löntagaren

    Konstnärens rättigheter!?

    Försvarar Folkpartiet Lars Wilks i fallet när han mot en privat fastighetsägares protester ändock fortsätter att bygga ett trächabrak på västkusten?
    Och är det bara fråga om rättigheter för konstnärer? Att han har en demokratisk rätt att yttra sig är klart men när han redan från utgångspunkten bestämt sig att reta muslimer så tycker jag han är på djupt vatten.
    Att försvara en ”pissande tant” på Folkets Hus i Umeå som häromåret blir då rena parentesen.
    Bara man gör det för konsten kan aldrig vara en ursäkt för dumhet.

  13. Löntagaren

    Jo nog är det som du säger att FP var lite radikal på 20- talet. Men den stora förändringen på arbetsmarknaden kom först vid Saltsjöbadsavtalet. ATP röstades igenom med hjälp av några ”avhoppade” folkpartister.
    I övrigt så har ni varit borgare och kommer så att förbli.
    Arbetstagarens rättigheter har i Sverige främst försvarats av Socialdemokraterna. Och inget annat.

  14. Lars Eliasson

    Svar till Löntagaren (2010-06-24 17:38)
    Det finns radikala folkpartister än idag.Visst är det märkligt att de flesta partier i Sverige för en liberal politik,även socialdemokraterna.
    Folkpartiet försvarar också arbetstagarnas rättigheter.
    Min uppfattning är att det skiljer ganska lite i reell politik mellan de större partierna i Sverige.
    Jag har goda erfarenheter av samarbete med socialdemokrater
    och tror på ett bra samarbete även i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.