Lars Eliasson

Skolk ska redovisas i betygen

Det är bra att Jan Björklund lägger fram förslag om att skolk ska redovisas i betygen.

Det är inte okej att kunna vara frånvarande i skolan utan att det syns i betyget. Jan Björklund har gjort ett jättejobb med att förändra den svanska skolan och införa många av Folkpartiets förslag till förbättringar. Det är bra att politiken stöds i allt högre grad även av socialdemokraterna. Vi behöver en långsiktigt bra skolpolitik som håller även vid eventuella maktskiften.

7 kommentarer

  1. Melvin

    Och vad säger skolkbetyget?
    Att man haft det skitjobbigt hemma under ett år?
    Om skolan fångar upp skolkarna och hittar en väg ut och tillbaka då har vi kommmit nån vart. Annars blir bara skolkbetyget ett sätt att stigmatisera.
    Ska det följa livet ut för den som kommer in på rätt bana senare? Är det här ett uttryck för att människan är stöpt på ett vis för alltid?
    Låt en utecklingspsykolog titta på det här och även Folkpartiets riksdagsgrupp borde få underkänt.
    Jaha, vilka ska då var sanktionerna eller är omdömet själv bestraffningen?
    Vad är den pedogogiska poängen?

  2. Ingemar Wincent

    Liksom Melvin frågar jag mig vad den pedagogiska poängen är med ”skolkbetyg”. Betygen är urvalsinstrument för vidare utbildning, och är tänkt att vara en indikator på elevers kunskaper. Mycket skolk innebär rimligtvis per automatik lägre betyg, i och med att möjligheterna till lärande hämmas i takt med frånvaron…

    Därtill torde flertalet av skolkarna knappast bry sig om skolkbetyg. Möjligen de som skolkar för att de inte tycker att undervisningen ger något, men frågan är i så fall hur mycket mer kunskaper dessa får genom närvaro på lektioner där undervisningen ändå är på för låg nivå…

  3. Lars Eliasson

    Svar till Melvin (2010-08-02 15:17)
    Den som haft det skitjobbigt får det knappast bättre om den varit borta från skolan. Det gäller ju att se till att alla får en bra utbildning.

  4. Lars Eliasson

    Svar till Ingemar Wincent (2010-08-02 19:56)
    I Sverige har vi skolplikt i grundskolan. Trots det har exempel redovisats där en elev varit frånvarande utan att någon gjort något åt det. Frånvaron drabbar ju främst eleven och ingen annan. Syftet med lagen är naturligtvis att föräldrar och andra ska ta sitt ansvar och se till att alla ungdomar får en bra utbildning och att ingen faller mellan stolarna.

  5. Lars Eliasson

    Svar till Ingemar Wincent (2010-08-02 19:56)
    Skolkarna bryr sig kanske inte om att skolket redovisas i betygen. Men föräldrar får klarare signaler om att något är fel. Skolor med hög andel skolkande elever kanske inte blir så populära.

  6. Kicki Axengrip

    Jag tycker att det är ett dåligt förslag att införa skolkredovisning i betygen. Jag skriver mer om det på min blogg. Det vore intressant att få veta mer om hur Jan Björklund resonerar och vilka synvinklar som ligger till grund för förslaget. Men tummen ner blir det från mig.

    /Kicki

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.