EN TOM BALLONG

 

EN TOM BALLONG
Visst kan man tycka att det inte händer så mycket på en ö som Holmön men ibland undrar man om det händer särskilt mycket mer på fastlandet. I alla fall när det gäller jämställdheten mellan män och kvinnor. I regionala nyheterna fick vi för drygt en vecka sedan veta att det inte finns särskilt många kvinnliga VDar i länets kommunala bolag. Som förklaring sade man att det berodde på att bolagen verkade inom traditionellt manliga områden.
Det finns många bortförklaringar när det gäller rekryteringen av kvinnliga ledare kontra den av de manliga. Det var skönt att slippa höra den så vanliga ursäkten att valet grundat sig på behovet av rätt kompetens, då med undermeningen att den kvinnliga sökanden inte haft tillräckligt av den varan att erbjuda. Den här gången verkar det som om de ansvariga tror att kvinnor och män ska hålla sig inom sina traditionella kompetensområden. Det vill säga mannen ska hantera soporna och kvinnorna städningen. Frågan är när man ska kunna åstadkomma en förändring om man hela tiden ligger kvar i de gamla föreställningarna?
Det verkar inte vara bättre när det gäller fördelningen av föräldraledighet mellan kvinnor och män. Här ligger Västerbotten ofta i topp när statistik redovisas om uttagna pappadagar, i övriga landet kan man undra varför männen inte använder sin rätt till ledighet men barnen. Att vissa arbetsgivare motsätter sig pappaledighet är känt men det kan väl aldrig vara så att mammorna ställer hinder i vägen?
Ja, det finns mycket att fundera över när det gäller de ursäkter som lämnas i avsikt att förklara varför jämställdheten inte går framåt. Kan det vara så att jämställdheten är en tom ballong aldrig avsedd att lyfta?
Etiketter: ,

En kommentar

  1. kjell B

    Hej! Jag hade fackliga uppdrag under mitt arbetsverksamma liv, och på någon konferens som bl.a. berörde frågan om kvinnliga chefer, angavs som ett skäl, att kvinnor kunde bli med barn, och då blev företaget utan chef en tid, därför var dom olämpliga för sådana uppdrag!
    Det här resonemanget fördes av en del på 1970-talet, och kanske förekommer än, huvvaligen!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.