Öppna nomineringar – en succé

Nu har det gått precis en vecka sedan Folkpartiet i Skellefteå startade sina Öppna nomineringar. En vecka återstår. Så här i halvtid kan jag konstatera: Succén återupprepas. Intresset för att lämna förslag på personer som ska vara med och styra Skellefteå kommun eller vårt landsting är större än någonsin 🙂

Hittills har 142 namnförslag nominerat och av dessa är 104 helt nya (d.v.s. icke medlemmar i folkpartiet)

Glädjande är också att vi genom våra Öppna Nomineringar på ett positivt sätt lyckats sätta Skellefteå på Sveriges demokratikarta. Vårt initiativ har den senaste veckan uppmärksammats i såväl regionala som rikstäckande media. Statsvetare har uttalat sitt stöd för tanken att på detta sätt bredda rekryteringsbasen för politiska uppdrag och understrukit att partierna måste öppna sig och förnya sina arbetsformer.

Flera andra politiska partier har också meddelat att även de planerar att tillämpa Öppna Nomineringar enligt Skellefteåmodellen. Och jag är inte sur för att de tar efter oss. Tvärt om. Det är bra för demokratin och kommer att vitalisera politiken. Det enda parti som hittills helt avvisat tanken – i alla fall här i västerbotten – är socialdemokraterna. De vill fortsätta på det gamla sättet. Nåväl, de kanske ändrar sig inför valet 2014, vem vet.

I dagsläget är ganska precis hälften av folkpartiets förtroendevalda här i Skellefteå personer som tidigare kommit in via Öppna Nomineringar. Det blir spännande att se vilka Skellefteåbor som är föreslagna denna gång. Och vilka som i slutänden tackar JA!

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.