Varför straffa barnbarnen?

Det är många som anser att pensionärernas skatt bör sänkas. Jag delar den uppfattningen. Det är också den linje jag med viss framgång har drivit i Folkpartiets partiledning. I och med regeringens budgetpropp sänks nu skatten på pensionerna för andra året i rad. Och förbättring riktas främst till dem med låga pensioner.

Däremot har jag svårt att förstå de som kallar det ”orättvist” att den som jobbar – vårdbiträden, metallarbetare, lärare m.fl. – har fått ett rejält jobbavdrag. Vänstertrojkan som protesterat högljutt, var ju inte var särskilt mån om att förbättra för pensionärerna under sin tid vid makten. Något som statistiken från de senaste 15 åren tydligt visar.
 
Nu säger de rödgröna sig vilja minska ”klyftorna”, främst genom att höja skatten för de som jobbar. Men då frågar jag mig:
– Inte blir väl pensionärerna lyckligare av att deras barn och barnbarn får höjd skatt?

3 kommentarer

  1. Lena

    Män har ju i snitt 6000 kr mer än kvinnor i pension. Det kan ju hända att detta faktum gör dig oförmögen att se orättvisan i att t ex min pension, som är min uppskjutna lön, genom skillnaden i beskattning blir bra mycket mindre värd än motsvarande lön för den som är i arbete idag.

    Det är ruttet att anklaga oss för oginhet gentemot barn och barnbarn. En som tjänar så lite som min pension får närmare tusen kronor mer i skatteavdrag. 1000 spänn i månaden på en lön som motsvarar halvtidsjobb i den branch jag har jobbat i hela mitt liv. Nej, fy bubblan!

  2. Håkan Lindh

    Till Lena:
    Om Du läser mitt inlägg ser du att jag både vill och driver frågan att pensionärerna ska få sänkt skatt precis som de som jobbar. Regeringen har nu tagit två steg och jag tycker att man ska ta fler.

    Jag anklagar inte pensionärerna för att vara ogina mot barn och barnbarn, tvärt om. De är klokare än så.

    Däremot tycker jag det är ruttet av vissa partier på vänsterkanten att försöka piska upp motsättningar mellan de som jobbar och pensionärerna. De gör det gemnom att framställa som om pensionärerna fått högre skatt och att vänstertrojkan minsann hade sänkt den om de vunnit senaste valet. Det är ren och skär populism!

    1. Pensionärerna har fått lägre skatt (om än för liten sänkning enligt mig)
    2. Jag kan inte påminna mig om att sossarna föreslagit några skattesänkningar för pensionärerna innan de hamnade i opposition.
    3. Nu vill Vänstertrojkan minska skillnaden främst genom att höja skatten för alla som jobbar. Vänsterpartiet allra värst.

    Min poäng i blogginlägget var att detta ju inte förbättrar situationen för landets pensionärer ett enda dugg. Och det är jag övertygad om att de allra flesta pensionärer förstår. De vill naturligtvis inte att deras barn och barnbarn ska få höjd skatt och därmed försämrad familjeekonomi.

  3. lena

    Ursäkta att jag inte uttryckte mig tillräckligt klart i min kommentar till dig. Om du läser en gång till så märker du kanske att jag inte vid något tillfälle begär lägre skatt. Jag bara talar om att mitt skattetryck är högre än de som jobbar. Detta delar jag med sjuka och arbetslösa.

    En sådan politik tycker jag är oerhört märklig. Vissa grupper (de som har det sämst ställt) ska ha en annan skattesats än övriga.

    Sen förstår jag väl någonstans att utdelningen av jobbskatteavdrag inte är gratis. Pengarna tas från någon eller någonstans.

    Kan man gissa från vård,skola och omsorg? Från kulturen?
    Från infrastruktur i Norrland?

    Någon påstår att pengarna är lånade. Tja, visst vet väl jag att lånade pengar ska betalas igen.

    Att jag nu vill protestera mot skatten är att jag förstår (klok som jag är) att min köpkraft minskar av denna tingens ordning. Detta är orättfärdigt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.