Bra med region trots allt

 

Ska just sätta mig i bilen för att åka till Umeå. Där ska jag bl.a. lyssna på Jonas Andersson regionråd för sjukvården i Västra Götaland.
 
Jag gissar att han kommer att berätta om hur de fick ordning på ekonomin, när de för 10 år sedan avskaffade landstingen och bildade region. Hur det inneburit att man kunnat bibehålla kvalitén i sjukvården.
 
Samtidigt läser jag hur Landtinget i Västerbotten nu måste skära ner och 800 tjänster ska bort. Kan det finnas ett samband möjligen?
 
Kan det vara så att vi här uppe med ett det större befolkningsunderlaget från de tre norra länen skulle få ekonomiska muskler att klara vården bättre? Samtidigt som medborgarna får mer valuta för skattepengarna genom att man då kunde kapa en tredjedel av kostnaderna för administration och byråkrati.
 
Kan det vara så att det vore rätt bra om vi fick bilda region redan 2011? Jag bara undrar.

En kommentar

  1. Mats Höglund

    Jag föreslår en medelväg med tretton regioner. Alla utom Gotland blir då representerade i EU:s regionkommitté. Jag har gett de nya regionen nya namn, vilka är historiskt förankrade och har även tänkt på arbetsmarknad, kultur, avstånd mm. Norrland delas upp i 3 regioner: Lappland (NB, VB, Övik), Mittriket och Gävle-Dhala (inkl Hälsingland). I söder slås Värmland-Dalsland ihop samt Småland-Blekinge. Jag vill också lansera begreppet Svitjod. Om du vill se på resten av mitt förslag hittar du det här: http://et-ee.facebook.com/topic.php?uid=2381606139&topic=8378

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.