Elpriset & kärnkraften

Idag kommer dagspriset på el att rusa upp till nya rekordnivåer. Det sägs bero på att kärnkraften inte går för fullt, samtidigt som kylan kopplat sitt järngrepp över landet. Detta är ett stort bekymmer, inte minst för vår elintensiva industri här uppe i norr.

Jag håller med de många kritiker som påpekat det vansinniga i att stänga och genomföra planerad service på ett antal reaktorer mitt i vintern. Bättre framförhållning kan man kräva.

Men samtidigt vill några av de mest högljudda kritikerna helt avveckla kärnkraften i Sverige. Hur går den argumentationen ihop?
 
Jag vågar knappt tänka på vilka nivåer elpriset skulle hamna på då.

6 kommentarer

  1. Janne

    Ibland undrar man om det inte är en medveten strategi från El-producenterna att strypa för att kunna öka vinsterna. Avregleringen har inte fungerat. Ett starkt statligt kraftföretag med politisk styrning att hålla elpriset lågt är enda motvikten mot Marknadens girighet och höga vinster.

  2. Håkan Lindh

    Svar till Janne (2010-01-08 11:31)
    Håller med om att konkurentrycket kunde ha varit bättre på elmarknaden. Ett av problemen är dock att vi som kunder inte aktivt väljer de förmånligaste bolagen, utan i allt för hög utsträckning snällt behåller den elleverentör vi alltid haft.

    En återreglering tror jag dock inte på. Det finns väl få exempel där stora monopol leder till effektiv produktion av bra och prisvärda produkter för oss konsumenter.

  3. Lars Gidlöf

    Konstigt att denna diskussion om konkurrens inte var så påtaglig innan energibolagen började säljas ut? Sen vill Ni sälja ut Vattenfall, Alliansen ville sälja ut Skellefteå Kraft, vilka tjänar på detta?

    Lär er hur energi produceras,kan effektiviseras mm innan Ni uttalar er, Er okunskap om dessa områden är skrämmande

  4. Håkan Lindh

    Svar till Lars Gidlöf (2010-01-10 22:06)
    1. Som jag skrev i en kommentar så anser jag att konkurrensen bör förbättras även när det gäller energimarknaden.
    2. Alliansen vill inte och har heller aldrig flreslagit att Skellefteå kraft ska säljas.
    3. Som jag förstår det är inte alla de som är nätkunder till ´statliga Vattenfall helt lyckliga.

    Att återreglera elmarknaden och återinföra monopolen så att de gällde både nätanslutning och själva elkraften skulle INTE gynna oss konsumenter. Se bara på diskussionen om fjärrvärmepriserna.

  5. lf

    men du Håkan,du var väl en som pläderade för en avreglering av elmarknaden.Jag minns Carl Bildt.Alla skulle frälsas av denna underbara avreglering.Tycker du att vanligt folk har tjänat på denna avreglering? Svara så vanligt folk förstår och inte något politiskt undanglidande.

  6. Håkan Lindh

    Svar till lf (2010-01-19 18:04)
    Ska försöka svara så att Du förstår med en enkel liknelse:

    Tänk om det vore så att man delade in folk i olika geografiska områden där alla var tvungna att handla sin mat i en och samma affär. Butiksägarna hade sedan makten att besluta om en ”mattaxa” som alla var tvungna att betala.

    Det är väl ingen som tror att vi skulle få billigare mat av det. Men det var faktiskt så elmarknaden fungerade före avregleringen. Och som en del nu drömmer sig tillbaka till. Tro mig, strömmen skulle inte bli billigare. Tvärt om!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.