Väckelsemöte med Netanyahu

Några av er läsare satt kanske uppe och tittade på Benjamin Netanyahus tal i den amerikanska kongressen i natt.

Sällan har jag beskådat en lika hänförd församling i det som mer liknade ett väckelsemöte än något annat. Av ett tal på strax över en timme gick halva tiden åt till applåder, inte sällan stående. Att Israels premiärminister har stort stöd hos Republikanerna och en hel del Demokrater står utom allt tvivel.

Netanyahu lade omedelbart ut texten:

Hamas ska krossas en gång för alla.

Gaza ska ockuperas efter segern.

Jersualem är Israels odelbara huvudstad och ska inte delas med palestinierna.

Den som är emot Israels politik är antisemitisk.

Israel dödar inte civila, det har bara skett i olycksfall i Gaza.

Israel svälter inte civila i Gaza, utan mängder av hjälpsändningar kommer igenom.

På punkt efter punkt så var det en oförsonlig och kompromisslös linje som Netanyahu proklamerade. Israels fiender ska besegras med USA:s hjälp, och de som hävdar att Israel begår övertramp är oavkortat antisemiter eller förledda.

Samtidigt kommenterade Netanyahu inte alls det faktum att han anklagas för krigsbrott och att FN kunnat påvisa grova övergrepp mot civila i Gaza. Extra parodiskt blev det det när Netanyahu viftade bort att Israel enligt FN och hjälporganisationerna på plats medvetet blockerar nödhjälp till civilbefolkningen. ”Det är Hamas som tar civilbefolkningens mat” var förklaringen.

Netanyahu nämnde inte heller med ord de olagliga bosättningarna på Västbanken som accelererat. Inte heller den apartheid som palestinier utsetts för.

Det bisarra i situationen är alltså att medan kongressen aldrig kan sluta applådera så vill samtidigt Israels befolkning att han avgår. Då är det bekvämt att ge sig av på PR-turné till USA.

 

5 kommentarer

  1. Basic Rules

    Vi ska komma ihåg , precis som du antyder eller säger – att Israellobbyn är enormt stark inte minst ekonomiskt…!
    Många säger att det är Israel som styr USA inte tvärt om, Biden gjorde ett kardinalfel efter Hamas militära operation mot Israel, vilket gav Israel carte blanche i Gaza.
    Netanyahu sitter idag starkare i regeringen än förr, trots det du säger om opinionen. Israelerna står till en absolut majoritet bakom regerings agerande mot palestinierna, det ska vi inte glömma !

  2. Drutten

    Vill hela Israels befolkning att han ska avgå? Vad har du för belägg för det. För det är vad du skriver.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Jag skrev inte ”HELA Israels befolkning”, utan det är dina ord. Däremot har Netanyahu helt klart ett svagt stöd i Israels befolkning.

      • Drutten

        Du skriver att Israels befolkning vill att han avgår…hur stor del av befolkningen vill det menar du. Hur ska man tolka dig?

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Finns ett missnöje med Netanyahu som regeringchef, men då politiken samtidigt tycks dra åt höger så skapas möjligheter för honom att sitta kvar. Han har ju gått om Ben Gurion nu i längd som regeringschef.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se