Mariam Salem - Miljöpartiet

Migrationspolitiken ska värna asylrätten och vara solidarisk

De lagar vi stiftar ska spegla vilka vi är och vilket samhälle vi vill leva i.  Förslaget för den nya migrationspolitik som en del partier vill gå fram med innebär att man vill strama åt utsatta människors möjligheter att få skydd och ett drägligt liv.  Man vill vinkla debatten till att handla om integrationens utmaningar eller om kommuners ekonomiska utmaningar.   De är naturligtvis viktiga frågor men icke desto mindre frågor som inte ska förväxlas med migrationspolitik och asylrätt.   Integrationen har förvisso sina brister med missgynnande strukturer, glastak och tröga system men inget av dessa är det de nyanlända som har skapat. Kommunernas ekonomiska utmaningar beror på en demografisk utveckling som innebär att den procentuellt mest växande gruppen i samhället är människor över 80 år, vilket i sin tur innebär mindre skatteintäkter och fler utgifter för kommuner.  Inte heller detta är det de nyanlända som har förorsakat.  Asylrätt handlar om rätten till en fristad, rätten till skydd och rätten att slippa leva i rädsla, förtryck och förföljelse. 

Det finns idag uppskattningsvis 80 miljoner flyktingar runt om i världen och majoriteten av dem är flyktingar i sina egna länder.  Flest antal externa flyktingar har Turkiet och flest antal flyktingar per invånare har Libanon, alltså varken Sverige eller Europa.  Vi vet att människor som flyr gör det på grund av krig och naturkatastrofer.  Vill vi arbeta för att motverka flyktingströmmar bör vi rimligtvis tillsammans med övriga EU satsa på att montera ner vapenindustrin som förser krig och motverka klimatförändringar som ökar naturkatastrofer.   

 

Migrationspolitik ska handla om viljan och förmågan att visa solidaritet mot våra medmänniskor.  Vi har alla ett ansvar för människor på flykt och vi borde sträva efter att med gemensamma krafter hjälpa fler inte undvika att ta ansvar. Jag och mitt parti vill att den solidaritet och medmänsklighet vi kämpar för ska återspeglas i den politik vi för och den vision av samhälle vi vill bygga.  

 

Vill du vara med och kämpa för en solidarisk värld? För solidaritet med djur, natur och ekosystem, med världens alla människor och med kommande generationer. Bli medlem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.