Vill vi betala för nyheter?

 Enligt en artikel på svd.se skall nu Rupert Murdochs medieimperium så småningom börja införa betalningsmodeller för att folk ska kunna läsa nättidningar, lite som Aftonbladet Plus fast seriöst förhoppningsvis. 

Vad tycker man om det här då? Man kan säga att tidningsbranschen befinner sig i en revolution och just nu är fältet fritt hur folk skall kunna konsumera nyheter hos en tidning och samtidigt skall tidningen få intäkter. Kom ihåg att sättet att distribuera nyheter via tidning inte förändrats på 400 år förrän Internet kom och sade hej och vände upp och ned på sättet vi konsumerar.

Idag tar vi läsare/surfare för givet att vi skall kunna få tag på nyheter på ett globalt plan ögonblickligen, 24 timmar om dygnet,  och det även gratis. Samtidigt lär tidningarna tappa i upplagor då fler och fler läser nyheterna på Internet istället för att hålla i den vid frukostbordet på morgonen.

Nu är sanningen (enligt mig) att prenumeranter inte ligger till grund för en tidnings inkomster, utan det är snarare all annonsintäkter som ligger och spökar. Dock är det självklart ett säljargument till annonsörer att berätta hur många prenumeranter man har. Om jag vill annonsera i ett medium vill jag veta hur många jag når så det är en balansfråga detta.

För att knyta samman till huvudfråga om vi vill betala för nyheter så hänger det helt på vad för typ av nyheter det är man betalar för, hur betalningslösningen ser ut, betalar man för allting (från nöje till kultur) eller kan man välja områden? Det är sannerligen en svår sits dagens tidningar befinner sig i och det finns inte riktigt någon utstakad väg.

Eftersom människor är vana vid att gratis är gott kommer det antagligen dyka upp nya sätt att sprida nyheter som man vanligtvis måste betala för, precis som musik, film, tv-serier, e-böcker, spel, program osv., nämligen via piratvägar. 

Kan man uppleva media, kan man även kopiera det på något sätt. 

En intressant aspekt på detta är att Apple (datorföretaget) är på gång med en tablet av något slag (datorplatta/läsplatta på svenska eller nåt) och att de även varit i kontakt med de stora tidningarna i USA enligt denna artikel. Nu siar folk om att Apple tillsammans med de stora tidningarna kommer ordna med prenumerationer av digitala tidningar för denna läsplatta som antagligen släpps till våren. Precis som du köper musik på iTunes, prenumererar du på tidningar. Kan detta vara framtiden? Amazon Kindle har redan denna typ av lösning och tycks vara de första som ger detta en seriös chans.

2009-11-18 08.01 edit: Lade till länk till om snacket kring ryktena kring Apples läsplatta och kopplingen till tidningsbranschen, samt lade till kompletterande info kring Amazons kindle.  

2 kommentarer

  1. Amazon Kindle kanske?

    Amazon har redan släppt en läsplatta, e-book reader, som kallas kindle. På den går det bl.a. att prenumerera på tidningar. Systemet fungerar idag i USA och är påväg hit.

    Vilka siar om att Apple ska göra detta? Det finns redan..

    Ett tips: läs på innan du skriver om sådant du inte vet någonting om…

  2. mk eriksson

    Svar till Amazon Kindle kanske? (2009-11-18 01:12)
    Jag är högst medveten om Amazon kindle men hade förbisett infon om att de även gett sig in i tidningsdelen och börjat ge ut ny times bland annat. Denna info är nu införd.

    När det kommer till Apple så kan du själv söka reda på informationen om detta där ett flertal artiklar behandlar ämnet. Även detta har jag numera länkat in. Så du kan ju ta och läsa på du med då du uppenbarligen inte vet någonting.

    Antagligen får du väl aldrig se denna kommentar då du i din feghet angett en falsk epostadress och aldrig blir notifierad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.