Närproducerat

För vem?

Fåren

Tackorna gör verkligen ordspråket ”gräset är grönare på andra sidan” begripligt och det är lätt att förstå varför det kommit till. Natten som gick trotsade våra tackor elstängslet för att bege sig mot grönare gräs ett hundratal meter längre bort. Hade arbetat hela dagen med att färdigställa ett nytt hägn men han inte riktigt färdigt innan det blev kväll. Nåväl, tänkte jag, jag får helt enkelt fortsätta i morgon. Glad i hågen och nöjd över dagens arbete gick jag till sängs. Det skulle jag inte ha gjort för vid halv två tiden hörde jag det där klassiska stridsropet från fårflocken som karraktaristisk alltid föregår utbrytning. En snabbkoll ut genom fönstret konstaterade jag hade rätt. Bara att dra på sig arbetskläderna och fortsätta natten med hägnet.

När sedan morgonen grydde var hägnet klart och samtliga får invalkade i det frodiga gröna gräset. Jag stannade upp och lät mig hänföras av tystnaden och lugnet och kunde se tackorna nöjd beta på det nya området i det vackra morgonljuset.

Livet på landet ger perspektiv där arbetet som jordbrukare alltid är närvarande oavsett tid och rum. Produktionen av mat kanske så många inte reflekterar över när kundvagnen skjuts ur sin plats vid affären. När sedan varor packas är det nog få som tänker på vår levande landsbygd och vad maten egentligen kommer ifrån. För mig som producent är min berättelse viktig, en berättelse som gått vidare genom generationer men som nu i det moderna samhället helt eller delvis upphört. Som konsument fokuserar jag på pris och tillgänglighet, kvalitet och spårbarhet faller bort som begrepp till förmån för en snygg förpackning med garanti om ett hållbart samhälle, Det är kanske just så mycket som jag mäktar med, att handla måste vara enkelt, att laga mat måste vara enkelt då tiden oftast inte räcker till för annat än en stor andningspaus när helgen eller ledigheten står för dörren.

Lyssna på ordet närproducerat, långt borta från industriell produktion där innehållet manipulerats. Närproduktion ger ägget en gulare gula för att hönsen får leva fritt på gården så som de alltid har gjort och inte för tillsatserna i hönsfodret. Djuren som lever här växer på egna premisser och utan tillsats och antibiotika i en kärleksfull miljö där människor och djur samsas. Ibland kör en bil sakta förbi våra ägor, stannar till och betraktar fårflocken som betar i vår vackra natur, långt,långt borta från trånga ligghallar där varje hektos tillväxt systimatiseras.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.