Rabih Ballout (KD)

För ett mänskligare Sverige och ny ansvarsfull opposition i Umeå

Sjukförsäkrings ”manifest” liknande 06

 

 

 

 

Oppositionens viktigaste förslag:

    – Förbättra företagares möjligheter att själva välja egen karenstid.

    – Nej till bortre tidsgräns i sjukförsäkringen

    – Höjt tak i sjukförsäkringen

    -Höjd ersättningsnivå i sjukpenningen till 80 procent under hela perioden

    – Avskaffa 180-dagarsprövningen av arbetsförmågan – ersätt med mer individuella rehabiliteringsplaner.

    – Övergångsregler för dem som redan har omförsäkrats. De som 1) inte återvänt till arbete 2) inte återvänt till sjukförsäkringen efter tre månaders karens 3) inte befinner sig i något arbetsmarknadspolitiskt program med aktivitetsstöd, anställningsstöd eller lönebidrag 4) inte studerar med studiestöd – omförsäkras och får rehabilitering och stöd för att komma tillbaka till arbete. De som är 58 år ska ha möjlighet att ansöka om förtida pension med ersättning motsvarande sjukersättning på hel- eller deltid.

     

    – Bred utredning för en långsiktig hållbar och modern sjukförsäkring

         – Investera mer i rehabilitering.

     

    Detta är rödgrönas förslag i sjukförsäkringen, samma sjukförsäkring som kollapsade 2006.

– för det första stora satsningar sker på att höja inkomsten under sjukskrivningen istället för att satsa på rehabilitering eller individanpassad återgång till arbetslivet.

-För det andra märkligt att avskaffa den rehabiliteringskedja som hittills har fungerat. Sedan den infördes för två år sen så har sjukfallen blivit kortare och färre.

– De går tillbaka till den politik som innebar att alltför många lämnades i långdragna, passiva sjukskrivningar utan någon hjälp eller stöd tillbaka till arbete.

– De som i dag omförsäkras enligt alliansens modell ska återigen "omförsäkras" enligt oppositionen till "rehabilitering" eller "stöd för att komma tillbaka till arbete". Svårt att se vad som är nytt med detta. Syftet med nuvarande omförsäkring är precis detta. 2/3 av dem som omförsäkrats har också gått ut i arbete eller annan sysselsättning, inte tillbaka till sjukskrivning. Det är en otrolig framgång.

    Förslagen är mycket tunna innehållsmässigt. De är vare sig handlingskraftiga eller konkreta. Undra vad kommunalrådet LH säger. 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.