Arbetsförmedlingen måste reformeras i grunden

Arbetsförmedlingen, den myndighet som i dessa dagar av stor arbetslöshet och dålig konjunktur utsätts för hård kritik från alla håll och kanter. För någon vecka sedan avgick också Arbetsförmedlingens generaldirektör till följd av kritik från oppositionen och de anställda på Arbetsförmedlingen. Frågan är emellertid hur mycket av myndighetens problem som kommer att lösas av att man byter generaldirektör, då Arbetsförmedlingens verkliga problem är att dess verksamhet inte är anpassad efter den arbetsmarknad som vi har idag. Det går inte att som idag försöka använda en och samma väg för alla arbetslösa.Detta då denna grupp blir alltmer heterogen och kräver olika insatser från förmedlarna såväl som kunskap om den specifika marknad som den arbetslösa skall arbeta inom. Därför är det nu dags reformera arbetsförmedlingen i grunden och göra den till en beställande myndighet och dessutom konkurrensutsätta dem.

  1. Förstärk upphandlingen på myndigheten och låt upphandlingen präglas av ett resultat orienterat synsätt (se Australien)
  2. Förbättra matchningen, sägs av alla politiker och kan genomföras genom att förändra finansieringen för universiteten så att dessa får anslag efter hur många elever som får ett kvalificerat jobb och inte som idag, anslag efter antalet godkända per kurs.Detta skulle också vara en del i lösningen av det problem som  Arbetsförmedlingen inte kan lösa själva. Nämligen bristen på rätt utbildad arbetskraft.
  3. Konkurrensutsätt Arbetsförmedlingen så att vi får fram specialiserade förmedlare som verkligen kan hjälpa exempelvis civilingenjörer, ekonomer och andra akademiker som saknar den kvalificerade erfarenheten.

Källor för den som vill läsa mer

http://www.riksrevisionen.se/sv/OM-RIKSREVISIONEN/Pressrum1/Nyheter1/2013/Arbetslosa-unga-behover-mer-individuellt-stod-och-matchning-mot-arbetsgivare-/

http://www.svensktnaringsliv.se/multimedia/archive/00038/Rapport__r_framtiden_38208a.pdf

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.