Intellektuell härdsmälta att vilja avskaffa PPM

Gabriel Wikström SSU ordförande skriver i en debatt artikel på GP att framtidens pensionärer inte alls skulle missgynnas vid ett slopande av PPM-systemet. Detta stämmer självfallet inte, då huvuddelen av premiepensionen innehas av icke pensionärer, samtidigt som inkomstpensionen är ett fördelningssystem, Vilket innebär att pengarna kommer föras över från de unga till dagens pensionärer. I  siffror innebär detta en omfördelning på 500 miljarder kronor som är summan av alla inbetalda och värdeförändrade premiepensioner. Socialdemokraterna har också framfört ett förslag om att sänka avgiften till PPM samtidigt som man höjer avgiften till inkomstpensionen. Även detta skulle gynna de äldre, som då skulle få se stigande pensioner medan de som är födda på 80 och 90 talet kommer att få sämre pensioner (se källor).

Emellertid är inte all kritik som framförs mot PPM helt ogrundad, då det stora utbudet av fonder komplicerade nyckeltal och oskäligt höga avgifter gör det svårt att träffa rätt i djungeln. Men att helt slopa PPM för att lösa kortsiktiga problem är inte rimligt, speciellt med tanke på den generationsomfördelning som detta innebär. Det är istället mer rimligt att reformera PPM så att det blir färre fonder i systemet. Detta kan göras  genom att ta bort dem som inte klarar att slå sitt jämförelseindex och genom att reglera fondavgifterna.

Slopar man PPM innebär det i praktiken att räcka fingret till dagens 80 och 90 talister. Så låt oss hoppas att de som förespråkar detta kommer på bättre tankar.

 

Källor

     http://ekonomistas.se/2013/08/28/slopad-ppm-kan-bli-ytterligare-ett-slag-mot-dagens-unga/

http://www.regeringen.se/content/1/c6/21/82/97/2e16b21f.pdf  (Premiepensionsutredningen)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.