Risk Management vad är det?

För att räkna ut totalrisk RE=RT+(RT-RS)xS/E

Du  kanske någon gång hört begreppet riskhantering (risk management) och funderat på vad det är som egentligen menas med detta begrepp. Begreppet beskriver nämligen den process som företag kan använda sig av för att hantera de risker som påverkar dess lönsamhet samt risker som hotar dess anställdas liv och hälsa. Lönsamhet mäts som avkastning på eget kapital (RE) och det är därför variationen i RE över tid, tillsammans med variationen i företagets rörelserisk (RT) – och finansiella risk som bestämmer lönsamheten. Företaget måste därför systematiskt arbeta med att identifiera, värdera, kommunicera, åtgärda och följa upp de risker som skapar variationen i RE, vilket leder till förbättrad lönsamhet. Eftersom intäkter och kostnader varierar upp och ner passar dessa in under begreppet risk. Storleken på dessa variationer anger därför ett företags risknivå (totalrisk). Orsakerna till dessa variationer är såklart olika och många gånger svåra att identifiera. Det som företaget emellertid kan göra är att försöka bryta ner totalrisken i mindre delar. RT består nämligen av två nivåer som är rörelserisk och redovisningsmässiga nivåer ( ett exempel resultat före räntekostnader exkl. ränteintäkter och kostnader /  totala tillgångar).

Genom att använda formeln för totalrisk och de ledningssystem som finns inom riskhanteringsområdet kan man utskilja fyra stycken riskområden, som är strategiska risker, operativa risker, finansiella risker, hållbarhetsrisker alternativt skaderisker. De strategiska riskerna berör exempelvis frågor kring kundnöjdhet och vilka produkter som skall säljas. De operativa riskerna berör företagets interna effektivitet vilket kan vara defekter i en process och ställtider. Finansiella risker berör alla de frågor som kan ha att göra med valutor,räntor och materialpriser. Det sista riskområdet, hållbarhetsrisker är ett brett område som berör allt från barnarbete, livscykelkostnader, miljö och leverantörer. Hållbarhetsrisker kan på grund av sin breda omfattning även i vissa lägen betraktas som en strategisk eller operativ risk. Nu undrar du säkert som läsare hur man kan börja söka risker utifrån dessa områden. Ett enkelt sätt att börja är genom att ställa dessa tre frågor;

  1. Vad gör vi idag som intressenten vill ha?
  2. Vad gör vi inte idag, men som intressenten vill ha?
  3. Vad gör vi idag som våra intressenter inte vill ha?

Många blir ofta förvånad när de ser på papper hur mycket aktiviteter/ erbjudanden som utförs utan att kund egentligen vill ha detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.