thenor

Frihet är det bästa ting som sökas kan all jorden kring

Kinas kommunistparti skriver kristen teologi

Via nyhetsmedia för en vecka sedan kunde vi läsa och höra om kinesiska partiapparatens senaste utspel. Man avser att skriva en kristen teologi anpassad till kinesisk kultur och förhållanden. Utspelet vittnar om, eller är bekräftelse på, en ideologisk förändring i det kinesiska samhället. Många följer idag denna spännande utveckling i Kina. Den kristna kyrkans existens är inget nytt i det väldiga landet. Kristen mission faktiskt kan spåras ända ner till 600-talet e Kr. Trots den långa existensen av kristen närvaro har den kinesiska kyrkan levt ett undanskymt liv och i förhållande till befolkningen haft mycket få medlemmar. Den tidiga kristna missionen mötte i både Japan och Kina ett jämförelsevis utvecklat samhällsystem med en stark centralmakt. Det kan ha haft sin betydelse för den kristna kyrkans svårigheter att växa.

Kyrkan har genomlevt flera våldsamma och blodiga motreaktioner, den senaste under Maos kulturrevolution. När Mao Zedong dog 1976 fanns inte en enda kyrka i bruk. 1979 så ändras förhållandena i landet. En reformpolitik genomförs för att få fart på ekonomin och som medförde en större personlig frihet för medborgarna. Kyrkor, moskéer och tempel återlämnas, renoveras eller nybyggs. Det troende Kina träder därmed fram i en omfattning som få anat. Man räknar med att antalet kristna 1949 omfattade ungefär en procent av en befolkning på mellan 400 och 500 miljoner människor. Det är idag svårt att få en någorlunda säker uppfattning om kyrkans medlemstal. Svenska Bibelsällskapet gick i våras ut med uppfattningen att kyrkan omfattar minst 100 miljoner kristna. Samtliga initierades uppfattning idag är att kyrkan i Kina har en enorm tillväxt. En ny församling bildas varje dag.

I samband med 60-årsjubileét av den statskontrollerade och godkända Tre-själv-kyrkan förkunnande Wang Zuoan, Kinas högste tjänsteman för religionsfrågor, ”att kristendomens ställning i landet ska stärkas i framtiden” och ”att utformandet av en kinesisk kristen teologi borde anpassas till Kinas nationella tillstånd och integreras med kinesisk kultur”. För närvarande anses den statskontrollerade Tre-själv-kyrkan ha ca 25 miljoner och den förbjudna husförsamlingsrörelsen ca 75 miljoner medlemmar. Att det ateistiska kommunistpartiet anser sig behöva en kinesisk teologi förefaller mycket motsägelsefullt. Den raka förklaringen är att enpartistaten oroas över kyrkans snabba utbredning och väljer att arbeta efter två linjer. Den ena är att fortsätta förfölja den förbjudna husförsamlingskyrkan och den andra att allt hårdare lägga den godkända Tre-själv-kyrkan under partiapparatens kontroll. Kinas kommunistparti erkänner genom sitt handlande att det inte längre har kontroll över den kristna trons utbredning. I stället får världen beskåda en märklig synkretism ofrivilligt initierad av den ateistiska diktaturen. Acceptabla delar av kristen teologi ska integreras i den kommunistiska ideologin för att den vägen intala sig att än har partiet kontroll över de ofantliga människomassorna.

Partiet kan naturligtvis inte den vägen stoppa den snöboll som satts i rullning. Parallellerna till kristendomens framväxt i det romerska imperiet ligger inte långt borta. Först våldsam och blodig förföljelse, därefter resignerad acceptans som följs av erkännande av rörelsen och till sist den statliga administrationens integration av den nya ideologin.

Ronny Thellbro

11 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Den kommunistiska lärans anhängare har skapat ett sytem i Kina som inte bara krackelerat vad gäller förhållandet till trosuppfattning och religionsutövande.
    Än mer anmärkningsvärt tycker jag det är med den dubbelmoral som envist fortsätter hyckla bakom en idelogisk fasad av solidaritet, alltmedan man i praktiken släppt lös alla hämningar i marknadsekonomisky och exploateringstekniskt hänseende och därmed skapat den mest brutala råkapitalism vi skådat på århundraden.
    Inte sedan vansinnet på tulpanbörsen i Holland, där spekulationekonomin engång föddes, har vi sett något liknande och världens mediarepresentanter fjantar runt guldkalven och besjunger den med floskler som ”tigerekonomi” och ”makalös utveckling” alltmedan naturresurserna skövlas och miljöförstöringen formligen exploderar.

    Detta är det ena av kommunismens två Janusansikten.
    Det andra är vad vi kan se i Nordkorea och Ryssland, där statsapparaten inkluderar ett helt genomkorrupt rättsväsende, vars utfall mot enskilda desidenter avgörs på den politiska plattform där enstaka despoter givits obegränsad makt.
    Usch och fy för Bamse!

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      En parallell till det du skriver Göran:
      När det sovjetiska kommunistsystemet föll samman uppenbarades i spillrorna en makalös miljöförstöring. Rostande pipelines som läckte olja direkt ut i naturen och den nästan uttorkade Aralsjön är några skrämmande exempel. För att öka bommulsporduktionen avleddes ett par tillrinnande floder. Under den förra dikaturen i Ryssland med satellitstater så förföljdes oliktänkande och där bl.a. den kristna kyrkan ansattes mycket hårt. När sovjetimperiet så kollapsade så återfick kyrkorna sin roll att verka relativt fritt. Den ortodoxa kyrkan återfick sin status som en statsbärande kyrka och uppfattas i dag leva allt för nära den nuvarande makten.
      Den kinesiska aggressionen drabbar idag oliktänkande. Tibet med sin buddistiska kultur är ett välkänt objekt för kinesiskt förtryck. Den kontrollerade Tre-själv-kyrkan får arbeta under speciella förhållanden. Ingen verksamhet utanför kyrkans väggar. Inga uttalanden eller ageranden som kan uppfattas som politiska ställningstaganden får ske. Inga utländska predikanter. Ingen får upptagas som medlem och eller delta i kristen verksamhet före 18 års ålder. Myndigheter sk godkänna utnämning av biskopar och präster. Jag nämnde i inlägget parallellerna till det g:a romeska imperiet med sin kejasrkult och dess kollision med den kristna kyrkans framväxt.
      I fasen innan kyrkan i romerska imperiet blev en majoritetsreligion förändrades synen på kristendom från förakt till attraktion bland samhällseliten. Det motsvarande sker i Kina idag. Från att först ha tilltalat de allra sämst ställda så är idag intektuella, forskare, företagare och studenter de som märks blande de personer som attraheras av den kristna tron. Kina uppfattas idag tillhöra ett av de länder där kristen tro sprids allra mest. Man kan fråga sig vad som händer på sikt i ett samhälle där kristen etik får ett fäste bland lärare, intellektuella, forskare och myndighetsadministratörer?

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Hej Toni!
      Jag ska framöver komma med inlägg som sätter fart på ditt adrenalin. Javisst är det valtider men nu är det så pass många och vassa KD-bloggare att jag kan kosta på mig att vidga perspektivet ut över världen till länder där människor inte kan agera i trygghet utifrån sin övertygelse och än mindre få agera politiskt. Läs inlägget en gång till Toni och betänk dess underliggande allvarliga budskap. Jag funderar ganska mycket över en annan plats just nu och där eländet är obeskrivbart, Irak. Få se om det kommer ett inlägg om detta och vad vi kan göra framöver.
      Ronny

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Tack Edor!
      Om du menar med ”tege tå dä prästkåpa” att jag numera är pensionär så är det riktigt. Men jag har inte tagit av några prästattribut alls i den meningen att jag fortfarande ”rycker in” och viger, begraver, döper och predikar lite nu och då. Vid 20-snåret denna kväll så kom jag hem från en friluftsgudstjänst vid Tjalten, Norra Bäsksjö. Vi var 22 personer därute vid den trivsamma friluftsanläggningen.
      Vi får se om jag nu förmår att bli en lika etablerad bloggare du är.
      Ronny

  2. Toni Appelqvist

    I dessa dagar så är det mycket sparsamt med att få fart på mitt temperament samt adrenalin. Kraften och humöret hör nog till en svunnen tid.
    Och det kan så klart vara även positivt. Gubben håller på att bli gammal nämligen. Och kanske även mer nyanserad i sina uttalanden och annat. Förhoppningsvis.

    Vi höres i eventuella debatter möjligen. Beroende på hur det går för mig med dom kommande operationerna på NUS. Byta 2 lungor gör man inte på en kafferast skulle jag tro.

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Hej Toni!

      Det tog lite tid att svara på din kommentar eftersom jag varit avsides denna helg. Jag hoppas vi ses framöver vare sig det handlar om debatter eller inte. Den operation du antyder görs nog inte ”på en kafferast”, som du skriver. Må du få bida i lugn och tillförsikt i väntan på den.
      Jag önskar dig allt gott

      Ronny

  3. Toni Appelqvist

    Hojtan på dig.
    Nu är det så att det vad jag vet, inga regler eller krav gällande snabbheten att svara på kommentarer, Det blir när andan faller på.
    Tack för omtanken. Vi hörs och störs.

    • Göran Jonzon

      När man bygger hydraulsystem så händer det att man ibland får alldeles för stora flöden på vissa ventiler.
      Då tvingas man sätta in strypbrickor för att inte styrsystemet ska bli hysteriskt.
      Min tanke är att om man byter dina gamla inpyrda lungor så blir man nog tvungen att hitta några som inte ger full kapacitet, för att säkerställa att inte systemet löper fullständigt amok.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.