thenor

Frihet är det bästa ting som sökas kan all jorden kring

Folkets hus debatten

I gårkväll 18.30 släpptes våra lokala kandidater, till nästa mandatperiods politiska uppdrag, lösa för att under moderator Kent Lövgrens överinseende diskutera och förklara vilket program som skapar trygghet och utveckling i Vilhelmina. Moderator Kents korrekta och lättsamma stil passar väl i de flesta sammanhang, så och i går. Debatten utvecklades inte till vare sig vendetta, slagordssluggande eller glödande propaganda. Kvällen blev med andra ord en tämligen stillsam tillställning där alla fick möjlighet att utveckla sina förslag till hur rådande problem bäst ska lösas. Ca 100 personer hade samlats i biolokalen för att lyssna och ställa frågor. Många lyssnare passade också på att fråga. Samtliga partier som idag sitter i fullmäktige fanns representerade samt nykomlingen Piratpartiet. Sverigedemokraterna ställer upp i årets lokalval men avböjde att delta. Varför? Det hade varit klargörande om Erik Axelsson ställt upp i debatten och delgett sina åsikter särskilt när frågan om invandring och asylmottagande i Vilhelmina diskuterades. I huvudsak avhandlades näringsliv, skola, drogmissbruk, asylmottagande och äldreboendet. Vad blev då det kvardröjande intrycket? Jag räknas som i hög grad partisk i sammanhanget som aktiv kristdemokrat och mina intryck färgas naturligtvis av detta. Men jag tillåter mig en ”färgad” recension särskild ägnad majoriteten. 

Inlednings-/avslutningsanförandena, inom minuten sagda, formades självklart som en begäran om röststöd för sitt partis linje. I detta fall må det vara ett särskilt balansstycke av sittande kommunalrådet Åke Nilsson att hänvisa till bakomliggande period och med stöd av denna ange betryggande prov på ansvar och utveckling inför framtiden. Låt mig nämna några av de exempel Åke N anförde; sporthallsbygget och bagarstugan beskrevs som exempel, monument, på visad handlingskraft. Cloud Berry- affären nämndes självklart inte. Ingen som helst antydan av reflektion eller självkritik kring den gångna perioden nämndes heller. Istället hänvisades till föregående period som leddes av Vilhelmina alliansen. Svenskt Näringslivs rankinglista med Vilhelmina i bottendivisionen avfärdades. Vad vi än må tycka om den så ligger den trots allt som ett mätinstrument, en empirisk utsaga, som sänder ett visst budskap till omvärlden. Åke N upprepade flera gånger att ”vi måste byta regering”. Bakom formuleringen kan vi ana ett erkännande av att s+v- majoriteten inte haft en genomgående lyckosam regeringsperiod i vår kommun. Han nämnde vid ett par tillfällen Alliansregeringens lånande medel. Till saken hör att Åke Nilssons majoritet har under sin period ökat kommunens skuldsättning med 600%. För varje medborgare må detta inge oro om samma majoritet sitter efter den 14 sept.

Piratpartiet, pp, uppträdde med ungdomlig och oförfärad frimodighet. Som noviser i detta sammanhang uteblir också de mera reflekterade lösningarna på kommunens problem med infrastruktur, vård, omsorg och jobb. Den genomgående lösningen heter ”internet”. Hur man vårdar äldre och sjuka, snöröjer, byter trasiga gatlampor och håller fjärrvärmen igång, när framtidens samtliga vilhelminabor ska sitta som programmerare och datatekniker, förblir en fråga som nog ingen kan svara på. PP kunde det inte.  Som deras exempel på samverkan och ungdomsaktivitet fick vi höra att s och pp redan ingått en slags allians (hur ska vi annars tolka detta?) och anordnar inom kort ett gemensamt LAN-party.

Margareta Lövgrens lösning på kommunens svårigheter är en motsvarighet till pp, men mantrat heter här ”mera verksamhet i kommunal skattefinansierad regi”. I förtäckta ordalag lät hon oss förstå att de ”privata” verksamheterna i sektorn, som vi har idag, inte gillas. Vi har väl fungerande och uppskattade verksamheter i Kristna skolan (Strandskolan), förskolan Olympus och fritidshemmet Prästkragen. S+ v kunde som sittande majoritet bättre ha mött de frustrerade frågor som finns kring äldrevården.

Avslutningsvis kan sägas att oppositionen representerades av ett gäng politiker som varit med förr. De avstod i huvudsak att kritisera den sittande majoriteten. Något kunde ha nämnts. De valde istället att presentera sina visioner för kommunens utveckling. Annika Andersson är den mest oprövade i det sammanhanget men visade en tilltalande oräddhet i argumentationen. Rickard Norbergs samtalande och eftertänksamma stil gav intryck av kunnande, pålästhet och reflekterade problemlösningar. Särskilt gäller detta de idéer som han beskrev beträffande skola och näringsliv. Beskedet från gårdagskvällen håller en del svar men också obesvarade frågor. En sak framstod dock tydligt; Vilhelmina behöver en ny majoritet. Alliansen samlar idag erfarenhet och kompetens för att lotsa Vilhelmina in i en period av stabilitet, konsolidering och samverkan. Rösta på Vilhelminas Allians. Lägg där din röst på Kristdemokraterna. Jag är övertygad om att ett sådant val är det mest avgörande för Vilhelminas progressiva framtid.

  

6 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Det ”nya samtalsklimatet” som alla partiföreträdare säger sig vilja stå upp för, visade sig under den öppna debatten i form av en viss tamhet i argumentationen.
    Den mer lågmälda debattonen kan i början kännas ovan och sakna spännande inslag, men jag tror att samverkan kommer att tjäna på den mer lågmälda profilen.
    Under debatten tycker jag samtliga skötte sig bra i det avseendet.
    Till och med Åke Nilsson klarade av att hålla sig från att ge några efterslängar mot opponenterna, med några smärre undantag.
    Men vanans makt är stor och vi får väl ha tålamod.

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Den ”tama” samtalstonen kan bero på ett väl menat trevande efter ett klimat som avviker från vad vi upplevt under gångna period. Problemet med en debatt som inte utmanar är att det kan göra det svårt att skilja arterna åt i den politiska rabatten. Väljare vill gärna se några tydliga skiljelinjer för att kunna bestämma vilket parti som ska stödjas. Är gårdagskvällens lågmäldhet ett tecken på ett nytt politiskt klimat så är det något gott. Kanske kan framtiden då bestå oss med skarpa debatter utan fula knep. Gårdagskvällen hade trots allt en del substans att bjuda på.

      • Göran Jonzon

        Substansiellt fanns en hel del att ta del av under debatten, det håller jag absout med om, men ytterligare mycket av våra respektive valprogram hanns aldrig med att dryfta.
        Där kunde kanske den uttdragana polemiken om skolan ha avkortats, till förmån för exempelvis omsorgssituationen som förefaller vara i minst lika eller värre läge som skolan. Visserligen är skolans personal drabbad av kraftig underbemanning just nu, men omsorgspersonalen har under en längre tid tvingats leva med oklara förutsättningar och drastiska omtag i organisationen.
        Det finns sannerligen frågor att bita tag i direkt efter valet för de som väljarna ger sitt förtroende.
        Det vore onekligen intressant att se vad vår nya partiorganisation skulle kunna åstadkomma i det avseendet ? Jag känner stor tillförsikt till den kompetens som vill samlas kring vår valplattform.
        En valplattform som i sig är sprungen just ur denna vår samlade kompetens !

        • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

          Två timmar är kort tid för ambitiösa valprogram, åtminstone om vi ser till vår eget, att avhandla i en debatt. Som jag skriver i mitt inlägg kunde en större del ha ägnats åt omsorgsfrågorna. Signalerna här från personalen måste tas på allvar och inte sumeriskt konstatera att omsorgen håller en god standard. Jag har någonstans, vet nu inte var, tagit del av en rapport som generellt ger inlandets äldreomsorg gott betyg. Trots det kan problem som överbelastning, materialbrist, ledningsproblem utgöra svårigheter som måste analyseras och åtgärdas innan nedslitningen blir för omfattande. Ett samhälles humana nivå kan utläsas i hur det tar hand sina gamla och svaga. Även jag känner tillförsikt beträffande vilhelminakristdemokraternas tillskott av nya medlemmar och därmed vidgade kompetens och ambition i de ”mjuka” frågorna. Kristdemokratins kärnområden utgörs bl.a. av sociala- och omsorgsfrågor.

  2. €dor

    Hej! Läste ditt inlägg igår och du skriver ju bra, vad annat kan man tycka med din bakgrund 🙂
    Men jag undrar du har nämnt en del saker beträffande debatten i Folkets Hus häromkvällen som jag bara såg slutet av och jag undrar, du nämner 600% upplåning och jämför med då med Åkes kritik mot regeringen hur de lånat upp pengar. Jag ser en viss skillnad i vad pengarna använts till, har inte pengarna du nämner gått till investeringar? Regeringens upplåningar har inte återinvesterats enligt mitt sätt att se. Alternativet är väl karva med en förskärare och minska ned kostnaderna, att gå svältdöden till mötes?
    Jag såg lite av debatten på slutet som jag tidigare sagt och då var det frågan från dig som kom i fokus. Jag säger då som Margareta L, jag har inget emot era skolor eller dagis eller vad det nu kan vara om det inte bryter mot lagen om religionsfrihet, att barn påverkas tro eller inledas i en viss religion.

    Ha en bra dag!

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Hej Edor!
      Tack för din positiva kommentar. Jag läser dina inlägg lite nu och då och är imponerad över dina reflektioner – du balanserar väl både kunskap och humor. Den kommunala upplåningen har i reella siffror ökat från 10 milj till drygt 60 milj. Gå gärna till Max F:s blogg och titta på de översiktliga diagram han lagt in. Om pengarna sedan gått till investeringar vet vi inte riktigt. Frågan har ställts i några bloggar men någon ur s-majoriteten har inte gett något klargörande svar. Man hänvisar till myndighetsålägganden och detta leder tanken till täckandet av soptippen. Här är det frågan om det ska betraktas som investering eller drift. För mig låter det rimligast att benämna den saken som driftskostnader. Sporthallenbygget är en solklar investering men knappast ngt myndighetsföreläggande. Många menar att de pengarna kunde ha använts till insatser av mera angelägen art.
      Kommunens samlade skuld har ökat. Statsskulden har däremot minskat trots regeringens upplåning. Margareta L tog i sitt svar ställning mot tex Strandskolans existens med förklaringen att religion och skolverksamhet inte ska blandas. Detta blir ju nonsensprat med tanke på att varje skola har skolverkets godkännande och därmed skyldighet att följa skollagens föreskrifter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.