thenor

Frihet är det bästa ting som sökas kan all jorden kring

Alliansen har fått upp flåset

Ett riktigt långlopp är inne på sista distansens sista sträcka. Opinionsundersökningar får man ta, som det heter med en nypa salt. Trots bristerna i mätmetoderna så får de en klar mental effekt för politiska valarbetare och partisupporters. Någon blir nedstämd och någon blir upprymd. I förra veckan kom Sifos senaste mätning som angav ett kraftigt inhämtat försprång på de rödgröna. Endast 4,5% skilde blocken åt. Idag presenteras Novus senaste mätning som ger ett liknande resultat. Mätningen är gjord över fyra dagar och anger ett knappt försprång på 5% för de rödgröna. Ser man till de senaste två dagarna är försprånget endast 2,9%. Mätningarna antyder att valkvällen blir en riktig rysare. De tidigare osäkra väljarna förefaller lägga sin röst på något alliansparti.   

Jag tror att de rödgrönas tapp ligger i att vissa Socialdemokrater tvekar på de rödgrönas regeringsduglighet med V och MP, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till TV4”. Regeringsdugligheten kanske är det som slutligen avgör valet för majoriteten svenskar. Alliansen har mycket ogjort som de bör få slutföra men har också navigerat Sverige bl.a. Genom en av de allra tuffaste lågkonjunkturerna sedan 30-talet. För oss i Vilhelmina är det av stor betydelse vem som regerar landet. S+MP och supportat av V ger en disparat bild av regeringskollegiet. S trainee-jobb genomskådar förhoppningsvis många som ett sätt att dölja arbetslöshet. Miljöpartiet är idag i huvudsak ett storstadsfenomen och skattebelägger drivmedel utifrån att man kan ta bussen eller tunnelbanan till och från jobbet eller skolan.                                                                                                                                                                                                                                                       Allt annat än nuvarande regeringsalternativ kommer att bli ekonomiskt betungande för oss inlandsbor. I bästa fall får se en allians som går om just innan målgången och leder vårt land i fyra år till. Helgens sista mätningar blir spännande och för inte tala om valvakan. Vilhelminas Allians kommer att samlas för segerfest eller förlustdepp på Hotellet kommande söndagskväll.

2 kommentarer

  1. Toni Appelqvist

    Hej Ronny
    Hur ser du på möjlighheterna för KD att bli kvar i sittande ställning? För det ni har legat på gränsen länge nu. Eller hur?
    Det blir väl till att hoppas att många i sista skedet väljer att sympatirösta så att det fortsätter att bli en intakt regeringsbildning där då KD ingår.
    Vad jag förstår är detta inte ett helt okänt tillvägagångsätt när det hänger på en skör tråd att det skulle kunna bli regeringsskift. Vilket många nog fasar för.

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Hej Toni!
      Som det ser ut i dessa sista dagar av den yttersta tiden så blir kristdemokraterna kvar i ”sittande ställning”. Kristdemokraterna har i många mellanvalsperioder legat mycket lågt t.o.m. under 3%. Jag är själv vid det här laget luttrad och vet att partiet alltid kommer i slutspurten. De senaste två veckorna har partiet i flera undersökningar legat på 5% och däröver. Centern ser också ut att ta sig över med siffror klart över 5%. Ligger partiet pyrt till så sägs det att ”broder 4%” rycker in. Jag vet inget om s.k. stödröstning.
      Nu rycker alliansen fram och kan t.o.m gå förbi de rödgröna denna vecka. Kristdemokraterna har m.a.o. rest sig från ”sittande ställning” och rusar nu förbi både 4% spärren och den ”rödgröna rrrörran” (som Carl Bildt uttryckte det en gång). Här i Vilhelmina upplever jag tydligt att valvinden ger oss kraftigt stöd i ryggen när vi nu susar fram i kommunalvalet..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.