thenor

Frihet är det bästa ting som sökas kan all jorden kring

KD för Rätt och Miljö!

Ett par betydelsefulla frågor rörande privatägandet och vattenmiljön i Norrlands inland engagerar allt flera glesbygdsboende. Klart uttryckt handlar saken om det rättsliga behovet av en Författningsdomstol och tillkomsten av fria vandringsvägar för laxen. Två disparata frågeställningar kan tyckas men se de hänger ihop i sin historiska och politiska överbyggnad. De direkt berörda menar att här handlar det om en kolonialistisk politik som under gagn för allmännyttan ledde till övergrepp mot enskild person och egendom. Genom årtionden har inlandsbor engagerat sig för att få gehör för en rättslig prövning av ingrepp som kränkt privatägandet. En framkomlig väg till en sådan prövning och möjligheten till upprättelse av privatägandet är inrättandet av en författningsdomstol. De allra flesta stater har en sådan institution men inte rättsstaten Sverige. Den andra frågan som härrörs till samma politiska anda är regleringen av våra älvar. Exploateringen och dess konsekvenser lämnar åtskilligt av försummat miljöansvar. Förutom skadad strandbiotop och vattenmiljö så hindras alltfort vandringsfisken att ta sig till lekplatserna vid fjällens källflöden och tillbaka.                                                                                                                                                      

Vem tar det politiska initiativet för åtgärder i dessa för oss inlandsbor så viktiga frågor? Det pågår en intensiv informationsverksamhet och opinionsbildning idag i dessa frågor. Kunniga inlandsbor informerade gångna fredag riksdagsledamöterna Anders Sellström och Irene Oskarsson, båda kristdemokrater. Partiets Förvaltarskapssyn bryggar ideologiskt över till handling i båda dessa frågor.                                                                                                                                        

Är dessa parlamentariker beredda att göra något åt rättsläget och vattenmiljön? Jag citerar ur ett mail som kom till vår lokalförening denna dag;

Hej!

Jag och Irené Oscarsson var båda väldigt nöjda med fredagen i Vilhelmina. Ett mycket gediget upplagt utbildningsprogram med tänkvärda slutsatser som avslutades med ett torgmöte utanför ICA Tallen. Jag sa det då och säger det igen, stort tack Göran och Ronny för detta.Jag och Irené samtalade i bilen tillbaka till Umeå om hur vi ska gå vidare med det vi fick till livs under dagen.                                                                                                                                                                                                        Vi kom fram till att:

1) Vi behöver damma av Kristdemokraternas tydliga linje om att Sverige har behov av att inför en författningsdomstol. Under dagen kom det fram många exempel på problem som ska hanteras av en författningsdomstol. Dagens system utan denna författningsdomstol gör att vissa frågor sopas under mattan. Resultatet är att frågorna och problemen hamnar i ingenmansland. Resultatet – att äganderätten hotas eller redan körs över.

 2) Vi måste hitta en lösning för hur vi ska få fungerande vandringsleder för fisken i hela älvsystemet. Det måste gå att finna en balans mellan vattenenergin och dess hantering av vattenflödena och fiskens och ekosystemens hållbarhet över tid. Vi kommer att efter valet ta ett initiativ för att partiet lyfter dessa frågor. Att enbart gå på energiproducenternas linje håller inte och det är vi fullt medvetna om och än mer efter mötet i Vilhelmina.

Att få till vandringsvägar för fisken i hela älvsystemet måste vara prioriterat. Det innebär att en del arbete måste genomföras av vattenkraftverkens ägare. Det kommer också innebär att vatten kontinuerligt måste släppas förbi kraftverken. Hur mycket och på vilket sätt är jag inte expert att avgöra. Men jag och Irené är överens om att detta går hand i hand med förvaltarskapets linje i partiets program.”

Med andra ord;

för arbetet med ökad rättslig trygghet och inrättandet av en Författningsdomstol och för arbetet för en vattenmiljö som säkrar fria vägar för vandringsfisken

Rösta på kristdemokraterna!                                                                                                                                                                                                                                         Kryssa de kandidater som är beredda att verka för framgång i dessa frågor.

 

 

 

 

I

En kommentar

  1. Pingback: Hela hisorien | För demokratisk rättvisa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.