thenor

Frihet är det bästa ting som sökas kan all jorden kring

Hela Vilhelmina ska växa och leva.

Varje val utgör ett gyllene tillfälle att få till stånd en förändring. Väljarna avsätter, tillsätter eller ger förnyat förtroende. Vilhelminaborna gör bedömningen och avgör vilken politisk gruppering som får ta över rodret. Vad som gjorts de senaste fyra åren blir särskilt tungt vägande skäl i den bedömningen. Har Vilhelminas socialdemokrater fört kommunen framåt i avgörande frågor som ekonomi, sysselsättning, utbildning, befolkning, omsorgen osv.Ja frågan är berättigad eftersom de begär mandat för ytterligare fyra år.

Kommunalrådet Åke Nilsson har nu offentliggjort loggboken utvisande vad s+v åstadkommit under de fyra år de styrt kommunen. Han räknar upp ett ”axplock” på 14 punkter som den 60%-iga majoriteten åstadkommit. ”Axplocket” ska, i Nilssons mening, uttydas som att det är ryckt ur ett helt sädesfält av gjorda åtgärder. Vi lär nu inte få veta om där finns ytterligare några ”axplock” eller om fältet vittnar om kraftig missväxt. Majoritetens ansträngningar har, hur som helst, enligt nämnda redovisning levererat i genomsnitt drygt 3 punkter per år och mera av typen underhåll. Vad som misskrediterar denna historiskt kraftiga majoritet förtigs naturligtvis.                                                                                                                                                                                                                                                 Kommunalrådskandidaten Rickard Norberg har gjort en seriös och väl analyserad genomgång av socialdemokraternas valmanifest. Läs hans tidigare bloggar. Norberg slutar med en summering av den nu gjorda mandatperioden och konstaterar att ”axplocket” utgör en tämligen vissnad bukett. Några av kommunens strukturella problem nämns icke med ett ord. Kommunalrådets logg kunde ange problemen med det svala företagsklimatet, befolkningens kräftgång och den sexfaldiga ökningen av kommunens skuld. Allt vittnar om en bristande förståelse av de faktorer som ska vända kommunens grundläggande problem.         Tydligt bekräftas detta i Inlandstidningens fyra frågor ställda till kommunens partiföreträdare.                                                                                                                               

KG Abramsson, en icke här okänd partiordförande, besvarar samtliga frågor beträffande kommunens utveckling med ett enahanda svar; ”tryggad kommunal service”. Hans politiska vision formuleras naturligtvis i lätt varierande uttryck men får en och samma betydelse. Var basen för tillväxten ligger finns inte med när visionen ska rensas inpå stammen av kommunens mest angelägna behov.En god kommunal service är nödvändig men den tryggas av de skatteintäkter som ett livaktigt företagande genererar.

Läsare av denna blogg hänvisar jag till kristdemokraternas handlingsprogram för kommunen. Ett flertal punkter innefattar åtgärder för att vända den kommunala skutan från bränningar och skär ut på bärande vatten. Bilden är enkel, skutan flyter fortfarande, men måste navigeras ut ur riskzonerna. Här kan nämnas, ordning i ekonomin och samlad kontroll av nämndernas budgetar, företagandets villkor, demografins utveckling, befolkningsminskningen, frågan om den kommunala servicens standard etc. Hit hör också de mer immateriella värdena som har betydelse för den kommunala utvecklingen, nämligen kommunikationen mellan medborgare och beslutsfattare och kommunikationen politikerna emellan.                                                                                   Kristdemokraterna har som ingångsvärde efter en eventuell valseger att arbeta med kommunens grundförutsättningar och att skapa ett klimat som inger kommunbor och omvärld både respekt och erkännande. Den gångna mandatperioden lämnar en historia av oförrätter med smak av maktmissbruk. Medborgarna är mer än väl medvetna om politikens behov av god etik och konstruktiv atmosfär i Vilhelmina. Som kristdemokrater är vi beredda att arbeta för relationer som ska präglas av en hederlig och öppen kommunikation med kommunbor och opposition. Det demokratiska växelspelet mellan politiska motspelare ska präglas av skarpa och utvecklande meningsutbyten med en bäryta av respekt och kommunens bästa som riktmärke. Med kristdemokraterna, vilket är min övertygelse, i en majoritet kommer en i alla avseenden konstruktiv politik att vara den bärande vägen. Vill du se en kraftfull politik med kompetenta representanter så kommer kristdemokraterna att vara ett mycket gott val.                                                                                                         

Kristdemokraterna har en duglig och påläst kandidat, i sina bästa år (39), till kommunalrådsposten, Rickard Norberg. Han är trots sin relativa ungdom en mycket erfaren politiker vilket borgar för ett samlande och kommunicerande ledarskap.    

5 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Och Rickard har dessutom numera tillgång till en väsentligt förstärkt medlemsbas till vilken han, liksom ala vi andra , kan vända sig när han känner sig tveksam eller frågande !
    Ett fotbollslag består alltid av flera än en ensam centerforward och ett politiskt lagarbete behöver ha sina rötter förgrenade ut i varje sektor av samhällskroppen.
    Vi har nu redan många sådana rötter men behöver fortfarande bli starkare.
    Ett eftersträvansvärt mål är att bli VIlhelminas största parti, precis som i Markaryd.
    Fast vi bör inte nöja oss med 44% utan jag menar att 53% är en snyggare siffra, som på intet sätt betyder att vi ska vända ryggen åt de andra partierna, utan istället göra det som nuvarande majoritet så noga undvikit – SAMVERKA FÖR FÖRÄNDRING .

  2. Leena Berggren

    Hej Ronny!
    Vad som så ofta glöms bort i de lokala politiska valmanifesten är hur rikspolitiken påverkar kommunerna. Och här tycker jag partierna ska vara tydlig mot väljarna. För alla partier vill så mycket, men hur viljorna går att förverkliga beror till stora del på hur statsbidragen fördelas av den styrande majoriteten i riket.
    T ex, för utveckling av Norrlands inland behövs en väl fungerande infrastruktur. Jag har följt riksdebatten och i den talas bara om satsningar på järnväg och vägar i urbana områden. Inte ett ord om infrastruktursatsningar i glesbygdsområden har jag hört. Satsningar som är så otroligt viktiga för landsbygdens utveckling. Och då blir min fundering: Vad betyder de lokala partiernas viljor om inte viljorna finns i rikspolitiken?

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Håller med i sak. Vi som envisas med att bo kvar har ett ständigt arbete med att påverka rikspolitikerna. Det går. Vi fick bekräftelse på detta i gårkväll mitt i debatten från Umeå och Anders Sellström. Han slog ett slag för fria fiskvandringsvägar – en direkt bekräftelse på att den information vi försett honom och riksdagskollegan Irene Oskarsson (båda KD) med i förra fredagen här i Vilhelmina gick hem. Nu handlar din kommentar om bilvägar. JA det lönar sig att påverka.
      Men, det visar sig att varje lokalt parti behöver en förankring i riksdagen. Här undrar jag en del över vilken möjlighet kommunlistorna har till samma påverkan?

  3. Leena Berggren

    Dumma politiska beslut brukar väcka folks vrede. Dorotea upproret är ett typexempel som gav genljud över hela Sverige. Jag tror på individens egna kraft att kunna påverka där den politiska processen är för trög och byråkratisk. Med andra ord, är inte en röst på ett visst parti enda vägen till förändring.

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Jag håller absolut med dig Leena. Demokratin rymmer flera alternativ till påverkan av den politiska makten. I det avseendet är vi rika.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.