thenor

Frihet är det bästa ting som sökas kan all jorden kring

”Saklighet är viktigt i den politiska debatten”

På s-bloggen finns nu nedanstående information med en uppmaning till ”vissa VK-bloggare” om vikten av saklighet. Därom kan vi nog alla vara överens. Men det skulle vara så mycket enklare i meningsutbytet om ”saklighet” därmed också innefattade en fullständig information.

”S och V                 2 036 röster     

 M,C, KD, PA         2 033 röster

 SD                            156 röster

Vilka slutsatser ska dras av dessa siffror sett mot bakgrund av hur resultatet hanteras av  vissa VK-bloggar? Saklighet är viktigt i den politiska debatten.”

Data kan hanteras korrekt eller godtyckligt, allt beroende på vilket budskap man vill ska nå läsaren. S-bloggarens information ska troligen tolkas så att 3 rösters övervikt gentemot oppositionen konfirmerar därmed den nybildade majoriteten. Bestyrker man sin position utifrån röstetal så blir, trots allt, förhållandet det motsatta. Man har utelämnat Fp:s 89 röster vilket ger förhållandet S+V = 2036 röster och M,C,KD,PA och FP = 2122 röster. Som sagt; ”saklighet är viktigt”. Räknar man röstetalet så måste man även vikta in de röster som inte gav utdelning i mandat.

De data som kan inhämtas på val.se ger åtskilligt i detaljerad information. Uppgifterna är, för samtliga partier, en ovärderlig information för den närmaste tidens analys av framgången eller motgången. För Vilhelminas del så konstateras att samtliga oppositionspartier som erhöll mandat i fullmäktige gick framåt vilket i sig är en signal om väljarnas önskan om styret för de kommande åren. Även V gick framåt men S tappade stort. I antal röster handlar det om inte mindre än 865 väljare som beslutade sig att ge ett annat parti sin röst. 865 väljare är i stort lika många som gav C sitt stöd (869) i höstens val.

Håller vi oss till siffrorna i röstetal, för den korrekta informationens skull, så erhöll MP 38, Fi 3 och Övriga 51 röster. Fi erhöll sina röster i Lövliden- och Saxnäsdistriktet. Valdeltagandet blev 83,4%. Bäst vdt nåddes i Lövliden och lägst i Saxnäs.

För Kristdemokraternas del så har bästa valdistrikt flyttats från Skansholm till Lövliden med drygt sina14% KD-röster.

 

 

15 kommentarer

  1. Kenneth Hellberg

    Dags att sluta gnälla tycker jag, försök nu få till ett bra politikerklimat där Vilhelminas framtid diskuteras på ett positivt och konstruktivt sätt. OM jag inte minns helt fel så när alliansen tog makten sist i Vilhelmina så hade V och S fler röster men ni vann på valtekniska grunder….hörde inget gnäll från er sida då, va inte det lika orättvist?

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Kenneth du missar poängen med mitt inlägg. Du har förmodligen rätt när det gäller alliansens majoritetsgrund. Men vad har det med saken att göra? Det var nu inte detta det gäller utan den ”sanning” som kan konstrueras med hjälp av selekterad data. Man inte kan se skogen för alla träd, säger ett ordstäv, och risken är uppenbarligen att man i ivern att bekräfta sin egen sanning väljer utvalda ”träd” i stället för att beskriva helheten. Inlägget jag hänvisar till har för mig ingen större betydelse men för sifferredaktören har det tydligen varit av vikt att med utvalda röstetal understryka vikten av att man handlat faktabaserat. Missförstå mig inte nu och tror att jag ifrågasätter legaliteten i majoritetsbildningen. Absolut inte, men om man nu vill belysa saklighet varför då göra det selekterat, dvs med dess motsats? Varför behövdes inlägget överhuvudtaget?
      Vad som oroar mig är exemplet på den tondövhet som din kommentar andas. Riktar du uppmaningen om det goda ”politikerklimatet” till mig så kan jag direkt lugna dig med att några andra avsikter har jag icke. Din kommentaren utgör ett exempel på en svepande beskrivning som genom åren ekat och skuldbelagt drabbade opponenter som skyldiga. Jag ska göra det jag kan för ett bättre politikerklimat men gör det genom att, med min begränsade förmåga och insikt, bidra till goda lösningar men också att påtala materiella och etiska övertramp. Vänder du dig nu enbart till mig med dina goda råd så missar nog budskapet sitt mål. För att vidga frågan om ”politikerklimat” så ligger ett tyngande ansvar på den nybildade majoriteten. Här har de ett rejält jobb att skapa en betryggande trovärdighet inför sina väljare. Oroande nog är starten på denna mandatperiod en repris på föregående. Dina goda råd hoppas jag du förmedlar vidare till de valda aktörerna och de ansvariga konstruktörerna till de politiska nygrupperingarna.
      Som sagt ”saklighet är viktigt i den politiska debatten” – eller hur?

  2. Göran Jonzon

    Nedlåtande omdöme som ”gnäll” om inlägg och kommentarer är väl det bästa bidraget till ett gott samtalsklimat som vänsteryttern Hellberg klarar av att prestera?
    När inte nedlåtenheten ger avsedd verkan, går det ju alltid att fylla på med ryktesspridning och lögner.
    Minns jag rätt så blev jag själv utsedd till ”skattebrottsling” av samme Hellberg för inte så länge sedan.
    Detta trots att det enda som finns på mig i straffregistret kan vara en modest hastighetsöverträdelse.
    Men Kenneth Hellberg har sedan en längre tid tillbaka helt lämnat alla försök till objektiv analys och utgör numera den främste efterträdaren till den tystnade Mikael Fjällstedt, i främsta ledet som fulspelarnas försvarare.

    Vad gäller K G Abramssons roll som sanningsvittne, har jag särskilt noterat hans benägenhet att parallellt arbeta både som intrigernas upphovsman och etisk fördömmare av samma intriger.
    När han själv förlorat behärskningen i fullmäktige och hotat ”remma upp” sin kvinnliga motpart, då skyndade han sig att författa vad han kallade en ”hederskodex” för hur alla politiker skulle uppträda.
    Skulden för otrivseln skulle därmed smetas ut på alla, skyldiga som oskyldiga.
    Efter att han intrigerat mot både KD, Fp och nu senast PA, blygs han inte för att tacka fullmäktigeledamöterna för att de hållit en strikt och korrekt attityd och uttrycksform, trots att fullmäktige skulle klarat sig utmärkt i det anseendet utan Abramssons övervakande ansvar.
    Antingen är han helt omedveten om sin egen betydels för det politiska klimatets negativa utveckling, eller så är det ett led i en skamlös manipulation av de lättrogna ,som stödjer honom i allt han företar sig.
    Betraktat från en viss distans kan jag inte värja mig mot att se likheterna med andra indoktinerade religiösa och/eller politiska grupper, där lögnen upphöjts till umgängesform.
    Putins Ryssland eller muslimska jihadister uppvisar samma förblindade lojalitet mot allt det falska som styr egennyttan i deras närmiljöer.

    När fakta omvandlas till ”gnäll” och falska uppgifter duger lika bra eller bättre än de verkliga, då vet man att det är socialister som styr.

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Hej Göran!
      Att skicka en kommentar som reaktion på skrivet inlägg med formuleringen ”gnäll” vittnar om en attityd som sitter djupt hos somliga. I stället för att bemöda sig om en hyggligt sakligt svar avfärdas det i en svepande rubricering som ”gnäll”. Man kan undra vad herr Hellberg gör om han finner en siffra fel på lönebeskedet och påtalar denna ”faktaupplysning” men som då bemöts med svaret ”sluta gnälla och bidra nu till en gott arbetsklimat”. Attityden av bristande allvar inför saklighet och sanning som en god väg till ett gott klimat är oroande. Det absolut enklaste är att i en anda av konflikträdsla låta intrigerande händelser och dess ”sakliga bestrykande” bara låta passera som om allt är bra. Ska ett konstruktivt politiskt arbetsklimat skapas i Vilhelmina så måste tveksamma skeenden och uppenbara kränkningar diskuteras och bearbetas tills dess parterna försonats och beslutat sig att arbeta efter godtagbara och jämlika etiska normer. Vi ska tex inte ha en uppförandekod som hitintills nyttjats för att tysta påtalade övertramp. En etisk vägledning ska respekteras och följas av samtliga parter för att skapa respekt och inte ett löjets skimmer.
      Den typ av kommentar Hellberg står för faller väl in i en kultur som ännu icke förpassats till det förgångna utan tillåts och bestryks och dessutom med allas vetskap sorgligt nog utgör början på den nya mandatperioden.

  3. Leena Berggren

    Hej Thenor!

    Vad jag förstått ville PA vara ett fristående parti och inte ingå i någon samverkan eller allians. Varför adderar du då deras röster till alliansens? Har de ändrat sig? Och hur vet vi vilket samverkansval MP gjort om de hade haft en lokalavdelning i Vilhelmina?
    Men din ”saklighet” blir ytterligare ett bevis på – beroende på vilken sammanställaren är, så blir summan av kardemumman en sanning med modifikation. Vem är då vi att spekulera i vad som är den absoluta sanningen och sakligheten? Finns det någon?
    Vilket får mig att tänka på den klokskap Matteus förmedlade.
    Citat:
    ”Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom som ni dömer skall ni dömas, och med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er. Varför ser du flisan i din broders öga, när du inte märker bjälken i ditt eget? Och hur kan du säga till din broder: Låt mig ta bort flisan ur ditt öga – du som har en bjälke i ditt öga? Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt öga, så kan du se klart och ta bort flisan ur din broders” (Matt 7:1-5)

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Tack för ditt inlägg Leena! Det var länge sedan vi talte med varann. Då, vid den tiden, minns jag vi båda var indignerade över att åsiktsförbud som skulle beläggas några. Lång tid har gått sedan dess. Nu nyttjar du Skriften för att täppa till munnen på mig. Samma Skrift hävdar också att; ”om dessa tiger så ska stenarna tala”. Jag fortsätter således att tala och hävdar att det är min demokratiska rätt.Jag har faktiskt inte dömt någon. Vem är dömd av vem? Ett sansat resonemang om ”saklighet i den politiska debatten” må kunna hållas av var och en och detta oavsett politisk eller religiös tillhörighet utan att saken går överstyr. Om politiken icke kan handla om sant eller falskt, rätt eller fel så hävdar jag att det kommer att bli åtskilliga som kommer att famla i vilsenhet. Du blir faktiskt en aning filosofisk när du tvivlar på den ”absoluta sanningen”. Mitt kompletterande tillägg handlar inte om den ”absoluta sanningen”, det handlar om en fullständigare redovisning av tillgängligt siffermaterial. Materialet är sedan upp till var och en att nyttja för önskedrömmar om politiska grupperingar. Sedan så är det inte jag som ”buntat ihop” PA med Alliansen. Läs citatet en gång till och utkräv ditt svar av författaren. Låt oss hålla oss till att sant och falskt kan och måste utgöra basen i politiska sammanhang. Nihilism är inte gångbar i den nära kommunalpolitiken. Här måste vi kunna se om ett beslut eller ett förslag är grundat i faktiska förhållanden eller inte, likväl om det utgör ett avsteg från respekten för den personliga okränkbarheten eller inte. En nihilist skulle aldrig kunna hävda vad rätt eller solidaritet är så länge som en vägvisande sanning inte kan överenskommas i den mänskliga relationen. Du må ha din rätt att hävda en åsikt om S-V-BB. Ofrånkomligt är dock att du i din uppfattning grundar den på en personligt hållen ”sanning”, grundad i ett personligt behov av trygghet. Du skriver faktiskt så. Säkerligen finns många andra med avvikande värdering i denna ”sanning”.

  4. Leena Berggren

    Och i ärlighetens namn, fast jag hade tänkt ge sjutton i och lägga mig i kommunpolitiken, så ska jag ändå tala om att jag tycker PA handlade fel när de vägrade samverkan med sossarna. För vem vet, när PA får nästa chans att påverka viktiga beslut genom majoritetens beroende av deras godkännande? Och för egen del hoppas jag att det aldrig kommer att ske genom alliansens beroende i alla fall. För alliansstyret i kommunen var en ren katastrof. Både ekonomiskt och människorättsligt. Jag glömmer inte Maud Olofssons besök, när hon lade skulden för arbetslösheten på de arbetslösa och fritog sig själv från ansvar, samtidigt som hon bidrog till arbetslöshet genom att sälja ut statliga företag och arbetstillfällen. Det sorgliga var att våra styrande kommunpolitiker stod där och nickade och höll med. Tragiskt, är bara förnamnet. Näe, då känns det tryggare med S/V och Bengt vid rodret. Och jag önskar dem all lycka.

  5. Kenneth Hellberg

    Ledsen Ronny och Göran om jag uppfattar era inlägg som gnäll ….förlåt, jag förstår nu att det handlar bara om analys om valet 😀
    Analysera på mina herrar så blir nog politikerklimatet bättre ska ni se 😀

    Och Göran släpp det där nu om att jag kallade dig för skattebrottsling, fick uppgifter att du blev fälld för skattesmitning med det var visst inte så enligt dig…..det är så med allt som handlar om dig….du är helt oskyldig och alla vi andra är dumma som uppfattar saker på ett sätt som du inte gör….. 😀 Förstår varför du och Ronny går så bra ihop….du är ju typ som Jesus 😉

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Varför blir du ironisk Kenneth? Du måste väl ändå mena något med din uppmaning om ett ”bra politikerklimat”. Jag ska göra så gott jag förstår med avgivande av goda bidrag men inte på bekostnad av faktiska och orättfärdiga förhållanden. Det inlägg du hänvisar till (mitt eget) är av ganska ringa betydelse för mig och jag kunde inte ana att några kompletterande siffror skulle skapa upprördhet. Det hade jag nog i så fall väntat i några tidigare inlägg jag gjort.

      • Kenneth Hellberg

        Jag är ingen politiker Ronny, bara en medborgare som tycker att ni gnäller 🙂
        Göran, du kanske aldrig har behövt bemöta dina medmänniskor med respekt under dina 60 år i livet…..kanske du skulle tänka om 🙂 Men som jag sa innan…du är Jesus och skall icke bli ifrågasätt 😀 Halleluja

        • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

          Du menar alltså att du Kenneth som ”bara en medborgare” och tyckare i media inte behöver åläggas samma etiska krav du ställer på politiker. Du når i dina kommentarer en nivå som borde vara obehagligt genant hur många smiles du än kryddar framställningen med.

    • Göran Jonzon

      Bara för att du Kenneth, i din önskan att få trampa på mig, inte klarar av att hitta mina tillkortakommanden, behöver du väl inte konstruera ryktan som är osakliga ?
      Den goda samtalsatmosfären skapas inte av att man kryddar en i övrigt insinuant, sarkastisk och omdömesfylld skrivning med aldrig så många smileys.
      Det fordras betydligt mer ansträngning än så.
      Du visar med övertydlighet att du hycklar när du avkräver andra det du själv inte förmår eller vill.
      Är det denna hyckleriets konst du är satt att lära ut som föredöme för den nya generationen, via din anställning som fritidshuspersonal, eller är du bara en av maktens utplacerade politrucker?

  6. Göran Jonzon

    Jag kan nog tycka att det är lite märkligt detta att fullmäktige i Vilhelmina ska behöva en särskild ”hederskodex” i skriftlig form. Det som annorstädes betraktas som vanligt hyfs och folkvett, det måste här sättas på pränt och ideligen referas till av fullmäktiges ordförande !
    Möjligen hänger det ihop med bristen på respekt för just fakta och saklighet, att fokus läggs på formen istället för innehållet.
    Själv prioriterar jag tvärtom och ser hellre till innehållet än formen.

    Jag tycker att man som politiker ska kunna samtala med alla, oavsett hur var och en väljer orden.
    Aldrig tidigare i mitt 60-åriga liv har jag behövt läsa i någon skriven ”hederskodex” hur jag ska umgås med min omgivning, detta trots att jag liksom andra företagare fått lära mig att lyssna till kunderna.
    Att inte bemöta deras klagomål med omdömen som ”gnäll” har jag inte behövt en särskild kodex för att begripa. Där har vanligt bonnvett räckt mer än väl.
    Men det är väl så som med alla andra lagar och regler i vårt samhälle, att det finns alltid de som måste ha det skriftligt för att begripa ?

  7. Leena Berggren

    Ronny!
    Ja, det fanns en tid när jag var fruktansvärt besviken på en del av mina före detta partikamrater i Vilhelmina. Många hårda och sårande ord blev sagda och jag fick en utstå en hel del anonym nätmobbning på V-bloggen, som om det varit idag hade polisanmälts. Du själv blev påhoppad av samma mobb, vilket gav oss anledning till samtal.
    Men ibland måste man göra sig vän även med onda minnen, för att kunna gå vidare utan bitterhet. Och jag tror jag har lyckats med det nu – undkomma bitterheten som bestående åkomma. Till viss del beror på att jag lovat mig själv att inte engagera mig i något politiskt parti. Däremot kommer jag inte undertrycka mitt intresse eller åsikt, som är en del av mitt jag och min demokratiska rätt.
    Min mening var inte alls att tysta dig med hjälp av skriften, utan enbart mana till eftertanke. Citatet var en aning missvisande, men det första som dök upp i mitt huvud när jag läste din blogg. Ordet ”dom” känns hårt och borde ersatts med ”bedöm” för bättre passa in i kontexten. Jag ber om ursäkt för mitt illa val.
    Din anmärkning andades dock bitterhet över valresultatet, en bitterhet jag kan förstå. Men nu är valet över, vad vinns då med att grotta ner sig i rösträkningen? För som Kenneth skriver, så vann alliansen, då de begav sig, på valtekniska grunder. Något som då respekterades av förlorarna och inte kan väl KD vara sämre?
    Nu har sossarna glädjande nog insett att det politiska klimatet i Vilhelmina behöver en vänligare framtoning. Det märkliga är då att de som klagat mest verkar fortsätta i gamla hjulspår. Och då kan man undra över vad som driver – är det viljan till utveckling av Vilhelmina och kommunens bästa – eller hämnden för gamla oförätter? Ibland får jag känslan av det senare, gammalt groll som ligger och pyr. Men nog om detta. Åsikter får vi ha, olika sådana om så är. Jag önskar bara vi kunde ha det utan bitterhet.

    Ha en fin dag!

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Tack Leena för din kommentar som andas försoning. Det känns bra! Så till innehållet i det du skriver. Väljarnas besked ska i alla avseenden respekteras. Vad annat kan vi säga all den stund vi anser oss som demokrater. Det jag har synpunkter på är händelserna efter valet. Den valsamverkan som nu utgör den styrande majoriteten utgör ett bygge som vilar på tveksam etisk grund. Legalt finns inget att anföra. Moraliskt finns ingredienser som är tveksamma. Starten på denna mandatperiod har börjat i det avseendet som den förra. Väljarna har kraftfullt sagt vad man tycker om det gångna styrets hantering av den kommunala politiken. Har berörda lärt sig något av det? Tydligen inte fullt ut! Ändamålet helgar fortfarande medlen. Att bidra till att söndra partier för att finnas kvar vid den politiska ledningen är aldrig någonsin en signal om ett nytt och försonande politiskt klimat. Hur än man betygar sin samverkansvilja så talar inledningen ett annat språk. Hur menar man sig bygga broar när man lämnar sårade människor efter sig?
      Jag känner ingen bitterhet Leena. Jag kritiserar, så långt jag begriper med min begränsade förmåga, de faktiska förhållanden som inte tillkommit i den förtroendeskapande anda som kan utgöra början på en gott politiskt klimat. Samverkan betyder för övrigt inte att kritik av majoriteten därmed måste uteslutas. Vår demokrati bygger på kompromisser utverkade genom försvar och opponerande. Detta bidrar till den nödvändiga genomlysning av varje majoritets förslag och som är nödvändig för ett optimalt resultat. Samverkan betyder ingalunda envägskommunikation. Samverkan i detta fall utgör ett respektfullt förhållningssätt i agerande och bemötande. Troligen menar somliga att samverkans innebörd är ”tycka lika som”.
      De ”gamla hjulspåren” har anträtts redan initialt av majoritetens företrädare. Själv avser jag att kritisera och debattera utan nyttjande av förklenande ord och uttryck, vilket ofta förekommit under gångna år. ”Utveckling av Vilhelmina kommuns bästa” kan aldrig betyda att den politiska debatten tystnar. Vilhelmina kommuns bästa betyder icke att majoritetens angivna riktning ska tyst åtföljas av alla. En mycket stor grupp av väljare vill ha, är jag övertygad om, en vass och uppmärksam opposition men utan fulknep och invektiv. Detta är inte detsamma som bitterhet eller gamla hjulspår. Du är själv, Leena, nu och då en vass och munvig kritiker av politiker och politiska beslut som inte faller dig i smaken. Inte är du väl en bitter och grämen person för det?
      Dina åsikter om majoritetens sammansättning må du hävda. I mina ögon har den inte startat förtroendeingivande. Tiden får utvisa och väljarna avgöra den nya majoritetens kvalité.
      Allt väl önskar jag dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.