thenor

Frihet är det bästa ting som sökas kan all jorden kring

Folkmord, men varför är regeringen tyst?

Varför vill inte den S-ledda regeringen erkänna Daesh/IS övergrepp på minoriteterna i Irak och Syrien som folkmord? I februari innevarande år fattades ett vägledande beslut av EU-parlamentet att IS pågående övergrepp på kristna och yazidier är ett folkmord. Den tagna resolutionen slår fast att ”Islamiska statens systematiska övergrepp och mördande syftar till att förgöra dessa grupper och därmed ska klassas som krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord”. Resolutionen initierades och drevs av kristdemokraten Lars Adaktusson. Den stora kristdemokratiska gruppen liksom socialdemokrater och de Gröna stödde förslaget. Alla grupper, utom vänstergruppen GUE/NGL och Marine Le Pens högerpopulistiska ENF, röstade för ett antagande av resolutionen.
I fjol så fylldes torgen runtom i världen för att minnas 100-årsdagen av folkmordet då över 1 miljon assyrier, syrianer, armenier och pontiska greker mördades. Det osmanska riket, nuvarande Turkiet, stod för utrensningarna och förnekas konsekvent av den turkiska regeringen. Vad skulle vi säga om Tyskland skulle förneka Förintelsen?
Nu handlar det om dagens förföljda minoriteter, i huvudsak bosatta mellan floderna Eufrat och Tigris. Men även här, på svenska flyktingboenden, är kristna särskilt utsatta för hot och trakasserier av islamistiska extremister. Daesh har tvingat 100-tusentals kristna på flykt. Det kristna klostret Sankt Elias liksom det Baaltemplet i den syriska världsarvsstaden Palmyra är utplånade. Daesh avrättningar sker som halshuggningar. Masskidnappningar sker av kristna och flickor utsätts för systematiska våldtäkter. EU-parlamentet har fastställt detta som ett pågående folkmord. Den amerikanska kongressen har fattat samma beslut liksom de irländska och litauiska parlamenten. Bara under de senaste 10 åren har uppemot 80% av assyrierna drivits från Irak och Syrien. 1910 var 14% av Mellanösterns befolkning kristen. Idag räknar man med blott 4% är kristna som ett resultat av förtryck och våld. Vad väntar Stefan Löfven och hans regering på? Varför klassar inte ledningen av den ”moraliska stormakten” Sverige detta blodiga drama som ett folkmord? Det skulle vara en självklar markering från en demokratisk nation och utgöra ett tydligt och hoppfullt tecken till de utsatta.

4 kommentarer

  1. Stefan Rådström

    Ronny, det ser ut som att Margot Wallström (mig veterligt regeringens främste företrädare för Sveriges officiella utrikespolitik) kallade det för folkmord, flera månader innan Adaktusson uppträtt i media i ämnet: Wallström om dåden i Syrien: Det är folkmord

    Förstå mig rätt, Wallström har säkert gjort en del väldigt oförståndiga misstag som utrikesminister (även ifall hon, i vissa fall, möjligtvis haft rätt i sak), men att säga att regeringen inte har kallat det sker och har skett för ett folkmord är inte sant.

    Men kritiken kanske i stället handlar om att det var Adaktusson som initierade den nu tagna resolutionen i EU-parlamentet i stället för regeringen?

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Tack för det Stefan!

      Det ligger en viktig betydelse i att statsledningen tar initiativ för att kollektivt ”märka” ett skeende som folkmord. Nu ska jag erkänna att jag inte kände till Wallströms uttalande i det här fallet med IS mord och folkfördrivning. Vad jag dock efterlyser är regeringens samlade ställningstagande i det här fallet. Det har en synnerligen stor betydelse för de drabbade att veta vilket moraliskt stöd det internationella samfundet ger.Samtidigt sänder ett sådant ställningstagande tydliga signaler till förövarna om att ett folkrättsligt efterspel blir en trolig följd.

      • Stefan Rådström

        Ja, det kan jag absolut hålla med om. Spekulativt kanske regeringen önskar få ett gemensamt uttalande från hela EU, alternativt FN, och vill därför inte gå ut på egen hand – hur det går när Sverige (alltså Wallström) mer eller mindre förhastat uttalar sig i diverse frågor har vi ju sett prov på.

        Möjligen finns det också någon sorts ”Palme-komplex” som en del socialdemokrater verkar leva under – de saknar dock för det mesta den skarpa och konfrontativa intelligens som Palme hade, resultatet blir oftast ganska mediokert och de tvingas inte så sällan backa från ett skarpt, men ogenomtänkt, uttalande. Löfvén vill säkert undvika sådana händelser (särskilt när man har med ett sådant problembarn i regeringen som MP), dock till priset av att vara alltför mjuk i sådana här frågor.

        • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

          Stefan!
          Jåller helt med dig i den analysen. Palmes politiska briljans verkar finna flera försök till motsvarighet men blir tämligen tafatt och mediokert i jämförelse. Kommer flera regerings/parlaments uttalande i linje med EU så lär nog Sverige ansluta sig också. Men varför invänta andra länder? Det är nu de plågade minoriteterna behöver stöd av alla de slag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.