thenor

Frihet är det bästa ting som sökas kan all jorden kring

Medan folkgrupper dödas och fördrivs diskuterar C och M juridik!

Det besynnerliga med det svenska parlamentet är den senaste omröstningen i frågor som gäller förföljelse och massmord på religiösa folkgrupper. Jag skrev för ett tag sedan om tystnaden från regeringen när det gäller utrotningen av bl.a. kristna i de områden som behärskas av IS. EU-parlamentet beslutade i februari att benämna illdåden som folkmord. Den svenska riksdagsmajortiteten sa igår Nej till att beteckna IS illgärningar mot kristna i Syrien och Irak som ett folkmord. EU-parlamentet har kraftfullt markerat och så har även den amerikanska kongressen gjort samt några övriga av Europas parlament. Majoriteten i Sveriges riksdag lever fortfarande i någon slags uppfattning att pågående illdåd av religiösa folkgrupper inte ska särskilt rubriceras av de folkvalda. Nej, det ska internationell domstol göra enligt en majoritet av de folkvalda. Att S och MP skulle välja att inte markera mot IS folkutrotning var känt sedan tidigare. ”Handling är viktigare än ord” sägs från S-hållet. Javisst men varför kan inte s-ledamöterna dessutom markera med en kraftfull rubricering av vad som sker? Olof Palme kunde verbalt ge uttryck för sin uppfattning vid övergrepp mot folkgrupper. Vilka är vår tids ”Satans mördare”? Eller försvann de med störtandet av francodiktaturen? I denna anda borde s-ledamöterna åtminstone kunna brännmärka IS illdåd som ett pågående folkmord. Likt slaven åker åker MP snällt och tyst med i ”kejsarens” vagn och glömmer sina tidigare storvulna ord om mänskliga rättigheter. Om än förväntat besked från regeringspartierna i denna fråga så är besvikelsen större när det handlar om moderaternas och centerns verbala piruetter i formuleringen av IS våld. De båda partierna och så även vänsterpartiet, säger uttryckligen att vad som händer är ett folkmord. Varför ska då inte detta kunna präntas ner tydligt och kraftfullt i ett majoritetsbeslut av vårt lands riskdag? Endast tre partier, KD, L och SD röstade för en formulering där Daesh/IS våld betecknas som folkmord. Ynkligt, säger jag om övriga partiers hänvisning till juridiken medan kristna avrättas dagligen i Syrien och Irak. Eller kan veligheten bestå i folkgruppernas konfessionella tillhörighet?

2 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Man kan ju aldrig veta hur det skulle ha låtit om det varit tvärtom, så att det funnits en extremistisk kristen grupp som systematiskt avrättar civila inom främst islamiskt troende etnisk folkgrupper, men jag misstänker att det hade förändrat tonläget betydligt ?

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Det finns ju skribenter i västvärlden, även andra förd den delen, som utifrån ett skuldbelagt samvete för tidigare kolonialt förtryck tiger och hoppas på ett slut av fördrivning och våld. Obegripligt! I vårt land lider vi, enligt min mening, av en naiv tolerans som accepterar kulturfrämmande företeelser. Särskilt när detta gäller övergrepp mot kristna. Vår efterkrigshistoria har haft en tid av uppgörelser med vår kristna kultur.Det förefaller att vara tabu att ta uttrycket ”kristen” i sin mun av offentliga företrädare. Motsatsen i detta fall torde vara premiärminister Cameron som nyligen i ett tal deklarerade England som en kristen nation. Vänsterpolitiker i synnerhet har haft svårt för offentliga erkännanden och stöttning av kristna minoriteter i vårt och andra länder. En nyligen genomförd undersökning gjord i den svenska skolan visar att kristna elever allt för ofta utsätts för mobbing eller ett kyligt avståndstagande. Bilden av svenska företrädare för myndigheter och stat är att särskilt från 60-talet och framåt så är inställningen till kristna synnerligen labil för att inte säga negativ. Synen på kristna och den kristna kyrkan kan närmast jämföras med tonåringens känslor inför föräldern som dyker upp på skolgården eller bland kamraterna. Lite pinsam men ändå bra att ha. Den svenska offentligheten och i synnerhet dess vänster kan sägas leva i en pubertal relation till den kristna kyrkan. Därav det ”pinsamma” beslutet i riksdagen i onsdags. Mest förvånad är jag över centerns både ja- och slutligen nej-inställning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.