thenor

Frihet är det bästa ting som sökas kan all jorden kring

Kyrkan i inlandet är en betydande kulturfaktor

Vad är kultur? Ja säg det! På bloggen har det senast gjorts några vällovliga försök att tolka begreppet kontextuellt och språkligt. Allt sagt utifrån kulturens behov av ekonomiska anslag ur kommunkassan. Jag nämner här ett kulturinslag som är regelbundet återkommande. Det är känt av många, likväl som åter andra inte vet särskilt mycket om det. Det är känt av många men kanske inte tänks in i kommunens totala kulturinslag. Svenska kyrkan i Vilhelmina inbjuder till ca 50 konserter årligen. Det utgör i snitt en konsert varje vecka. Med detta vill jag hävda att kyrkan här utgör den enskilt största arrangören av framför allt musik och i de mest skiftande former och genrer. Nu kommande helg är det dags igen! 200 körsångare med ett 30-tal professionella musiker strålar samman i Vilhelmina för att glädjas i sin kärlek till sången och musiken. Det blir förstklassiga framföranden vill jag lova. Kl.18 i morgon, lördag, blir det stor konsert. Det kostar ingenting att få avnjuta 1,5 timmes sång och musik av yppersta klass. Det mesta av kyrkans musikframföranden är inträdesfria. Detta vill jag kalla för kultur men gör inga anspråk på att därmed är begreppets betydelse fullt utrett. Jag kan tänka mig att, som jag ovan sagt, många inte ser den stora kulturella insats som kyrkan gör här och på de flesta ställen i gles- och landsbygd. Kom till Vilhelmina kyrka och lyssna i morgonkväll. Kom tidigt för kyrkan kommer att bli sprängfylld av sångare, musiker och församlingsbor!

6 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Jag undrar varifrån den beröringsskräck mot allt som rör kristen etik och kultur, som framskymtar överalt i den politiska dialogen härstammar?
    Att kyrkan har haft och fortfarande har en påtaglig inverkan på de viktigaste stunderna i våra liv, kan nog ingen neka till. Det kulturella trycket driver fortfarande ateister att låta döpa sina barn, låta dem konfirmeras och sedan kommer besluten i vuxen ålder om kyrkovigsel alternativt borgerlig sådan (eller ingen alls, som i mitt fall).
    Men tydligast avtecknas vårt kristna kuturarv när vi drabbas av katstrofer som exempelvis nära anhörigs död och begravning.
    Dessa uttryck för mänsklig kultur har rötter som sträcker sig tusentals år genom den kristna historien och med korset som samlande symbol, häftar ihop hela vårt kulturarv för troende likväl som ateister (och agnostiker som jag själv).

    Att kyrkan bidrar mer än någon annan samhällsinstitution till levandegörandet av de mest finlemmade kulturella uttrycksformerna, borde var enkelt att konstatera, men tigs liksom allt annat som rör vårt teologiskt grundade regelsystem, intill självförnekelsens rand.
    Det har gått så långt att många offentliga debattörer tycks känna skuld och skam över att både kalla sig svenska och framför allt att erkänna vår judiskt/kristna värdenorm.
    Ofattbart hur ett sekellångt indoktrinationsarbete från de vänsterorienterade samhälleliga underströmmarna lyckats förringa banden bakåt med våra anfäder och deras moraliska landvinningar över barbari och övergrepp mot det vi idag betraktar som mänskliga rättigheter?

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Tack för kommentaren Göran.Jag tror att du berör något väsentligt i den svenska folksjälen. En professor skrev en debatt artikel för några år sedan med rubriken;”Jag en ateist återinträder i Svenska kyrkan”. Motiveringen var den kulturbildande betydelse kyrkan har. En vänsterdebattör skrev för några veckor sedan en dito och berättade hur han i likhet med andra i sin ungdom föraktade det kyrkliga ungdomsarbetet och begärde som 18-åring utträde, därför att det liksom tillhörde ett modernt och progressivt tänkande att gå ur kyrkan, men återkommer som förälder till samma ort och inser att kyrkan är fortfarande kvar och bedriver fortfarande ett ungdomsarbete medan kommunens fritidsgård var nerlagd. Mötet med kyrkan blev för honom en uppgörelse med forna uppfattningar och fördomar. Jag kan förvåna mig över att även i de kommunala politiska debatterna så finns ett tabu att nämna den kyrkliga verksamheten fastän den berör mer eller mindre de allra flesta. Förutom vår musikverksamhet så tar vi varje vecka emot ca 300 barn och ungdomar i våra verksamheter. Finns det i kommunen någon annan frivillig barn och ungdomsverksamhet som samlar flera? Kanske idrotten? När kommunens ekonomi inte längre kan hålla verksamheter under armarna så ges intrycket att därmed finns ingen annan verksamhet kvar. I den offentliga debatten finns endast de av kommunen finansierade verksamheterna. Vilken betydelse har alla idella verksamheter? Finns de i överhuvudtaget med i en fullmäktige ledamots tankevärld?

      • Göran Jonzon

        Det är precis så som du beskriver det Ronny.
        I dialogerna med andra politiska partiföreträdare verkar det som att jag skulle ”svära i kyrkan”, om uttrycket tillåts, när jag pekar på att begränsningar och inskränkningar i de kommunala bidragen till kultur- och fritidssektorn absolut inte innebär att samhället blir utan kulturyttringar.
        Civilsamhället är mycket större än kommunen, landstinget och staten, men det är mycket svårt att få gehör ens för dessa fakta.
        Nu stundar dock med stor sannolikhet tider, där vi från kommunens sida kommer att bli tvungna att prioritera liv och hälsa före kultur och underhållning. ”Utan kultur förtvinar människan” är förvisso ett välgrundat uttryck, men det blir väldigt fel om man därmed drar parallellen mellan kultur och kommunala anslag.
        Kan enskilda individer ensamma bygga sig ett eget flygplan, så nog hundan kommer individer även fortsättningsvis att kunna lära sig noter eller att solva en vävstol, även om inte detta fullt ut finansieras med skattemedel.

        • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

          Vi har denna lördagafton presterat ett kör- och musikevenemang av hög klass. Detta har skett i kommunens absolut bästa akustiska lokal,kyrkan, lämpad för musikevenemang. En rejäl skara av vilhelminabor fanns på plats för att lyssna till verk av bl.a. Bach och Vivaldi. Det finns en trist tradition i den svenska politiska diskussionen som utesluter betydelsen av kyrkors och ideella organisationers konstnärliga och skapande betydelse.

  2. Boo Jonsson

    Och påvar kom det och präster
    som tvistade om vart ord
    du fällt på din korta vandring
    på denna bullrande jord.
    (Nils Ferlin)

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Tack för Ferlin Boo!
      Javisst har det tvistats av både ”påvar och präster” vad jag sagt och gjort men det tillhör numera historien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.