Sara L Henriksson

Sorglig Zoo, magsjuka och tris hotell i paradiset

24/10 2008
Nu få ni vk läsare mycket tex, då jag inte kommit in på flera försöka (internetgånger)
Idag betalade vi in oss på Print och i samma stund som vi gjort det och bestämt oss för en solig dag vid poolen, bestämde sig vädergudarna för det motsatta. Och som vanligt när vi är där slutar det med en meningslös väntan under tak.
Printresort har för övrigt den bästa personalen. Det är så välkomnande när vi kommer med våra tre yrväder. Nu gapar visserligen poolen med sin tomhet och vi är de enda som hänger i lekrummet, på gymmet och i datorhörnan men ändå.. De erbjöd fri skjuts hem med bil idag, då det regnade hundar och katter, de hade till och med koll på var vi bodde. De är så härligt osvenska och bygger gärna pussel en stund med Vigor.

Åt lunch nere i "kamalaby" och för andra gången under vistelsen tog jag något som inte var gott. Det första var till och med oätligt – rice with shrimp paste. När vi promenerade i fiskebyn på Koh lanta, stank det kraftigt av unkna gamla fiskrester, trodde vi – där på restaurangen med den oätliga maten, insåg jag att vi haft fel, att det var den gormeiska shrimp pasten som luktat, det smakar exakt som det luktar. Idag tog jag hongkong nudlar som smakade som ??jag vet inte, inte gott helt enkelt.

Trots våra tre barn finns det tid för bokläsning och andra "exotiska" saker, som till exempel tänka en längre tanke. Satt och små skrattade åt en historia som syrran berättat, desto mer jag tänkte på den desto roligare blev den. Skrattade lite lagom högt åt min egen touch på historien Måste bara dela med mig, utan syrrans medtycke.

Hon med man hade köpt en dyrt bord, eller var det soffa, gör det samma på house eller var det room, same same. I alla fall var det något som var fel och trots klagomål och tillfixning var de inte nöjda. Syrran tyckte, med all rätt, att det borde få nån slags kompensation och hade blivit förtjust i den rosa bigsize barbapappan och påpekade flera gånger att hon borde få en sån på köpet. Den unge expediten hade inget svar på kraven utan såg mest förvånad och besvärad ut. Han hade ingen aning om vad hon pratade om och trodde att "få en barbapappa" på köpet var nån slags hemlig NK kod. Ni gjort fel – Jag barbapppa. Jag kan verkliga föreställa mig honom gå igenom manualen i huvuden och tänka vad fan är en Barbapappa, 20% rabatt kanske, ett par gratis diorbrillor? eller förtur till hissen. ?.Fick hon den?.ja jag tror det blev så.

25/10 2008
Regnade hela natten och morgonen visade inte på någon ljusning. Bestämde oss därför för att sticka till Phuket town redan idag. Mulet väder är bra Zooväder. Tyvärr regnade det lite för länge och resan hit tog lite för lång tid för att vår stora överraskning (Zoo) skulle infinna sig redan idag. Vi hittade inte vårt önskade hotell och det andra alternativet var helt överraskande nog fullt. Det hotell som chauffören trodde vi sa och snällt körde oss till, hamnar numera på "ett av mina värsta hotell" listan tillsammans med bland annat ett ökänt hotell på Köpenhamns horgata.

Hotellet såg pampigt ut när vi kom in, slitet men ståtligt. Vårat dealat pris med gratis extra säng ändrades snabbt när det visades sig att traineen "nog" missuppfattat överenskommelsen. Efter att det lovat att rummet var stort i alla fall och vi hade tre något griniga ungar hängande i trappräcket betalade vi och tog hissen upp till?????.fängelsehålan. Ingen utsvävning, ingen överdrift. En kall korridor med fängelseliknande dörrar uppenbarade sig utanför hissdörren. Det ända som avslöjade realiteten var en smutsig heltäckningsmatta. Rummet var om än värre. Ett lite jävla rum, med än mindre säng. Karga, sjukhus fönster med utsikt över en ännu värre byggnad. Två plåtlådor som nattduksbord, direkt tagna ur närmaste mentalsjukhus. Vi vände på konkarongen och tog nästa hotell.

Fick dra till med att det fanns två överraskningar, en liten idag och en stor i morgon. McDonalds blev vår nödlösning. Barnen lagom glada. Smakade väl sisådär, har inte varit här så länge att en bigmac meny smakar gott än. Hemma är det bara gott för att man slipper laga middag den dagen. Shoppade loss på Robinsson. Kanske låter som om vi kommersar jämt, men har det mest handlat om Billabong shorts till ungarna för en tjuga eller nått till huset. Dom hade 30% på Plancity leksaker, vår i särklass bästa leksaksmärke (oförskämt dyrt i Sverige). Kunde inte hålla oss, blir nudlar hela veckan.
Som vanligt hade vår tvååring svårt för att uppföra sig i affärer, jag är så jäkla glad över att de älskar barn. Jag tittade lite snabbt på några tröjor när jag hittade Moa dragandes på en skrattande Vigor i bena. Sen passade han på att leka en hysterisk form av jagat, vilket också innefattar att man måste röra i allt man passerar.
När vi är hemma och jag och Pelle är skolboks konsekventa och uppfostrande, lyssnar han hur bra som helst. Är liksom ingen idé, litet hus två föräldrar, ingen upptagen, bäst att lyssna. Men han vet när vår auktoritet är tagen ur funktion. Nära våra hot är lika tomma som Koh Lantas barer i augusti. Men sen är det så svårt att fortsätta skälla på mr charming. Man lyfter upp honom och han ger en hundra pussar på kinden och säger man har en skön axel. Han använder ordet skönt till allt. Han är vår busiga, speciella, vackra lilla tvååring som hellre åker gammal Volvo än ny Toyota med dvd skärmar. Som tycker Mcdonaldslekhörna är läskig och som döper sina dockor till Tant. Vigor som älskar att spela the Sims, bli killad på ryggen och skriva tecken i sanden. Med tiden blir de äldre.

Vi har dealat bästa priset.700bht till och från zoo och sen hem till huset i Kamala. You talking to us, you talking to the prutamasters.

27/10 2008
Var på Phuket Zoo igår, inte allt för mycket djur och ganska sorgligt faktiskt, men okej för barnen. Konceptet var kanske inte att skåda djur i ett mer naturligt tillstånd, utan mer i form av föreställningar och fotograferingar. Man kunde betala för att fota sig med olika djur. Till och med föreställningarna var upplagda så att alla skulle kunna ta fina kort. Vi tog bilder med en uttråkad orangutang, Vigor ser livrädd ut, Moa och Pelle blev riktigt bra. Pelle håller självklart om apan, det blir lätt så när man får en riktig connection. Först passerade vi tigerfototplatsen, men då fotografen var enarmad blev det liksom lite för bisarrt.
Showerna var mer för Moa, Vigor tyckte det var roligare att leka med kameran och thailändarna tyckte att det var roligare att titta på Hannes.

Gick ner till stranden när vi kom hem. Vi har inte badat i havet på flera dagar och saknat det riktigt mycket. Det var stora härliga vågor och lagom mulet för Hannes. Skulle ha haft kamera med oss då Vigor lekte så charmigt med strandapan (en kille vid våra stolar brukar ha med sig sin bebisapa) Dom busade och konkurrerade flitigt om Vigors gossevovve. Apan nafsade, hoppade, kramade och älskade sin nya storebrorsa.

Idag tog vi en hel dag på stranden, vilket är det samma som att vi stannade ända till klockan ett. För första gången blev vi lite röda, Pelle lite överallt då han som vanligt inte smort in sig och jag på näsan. Åt billig lunch och käkade vid stranden på kvällen. Träffade på Moas kompis Ellie med föräldrar. Kamala är helt enkelt inte större. Ungarna lekte som om det aldrig lekt förr och vi betedde väl oss också som om behövde "leka". Har inte konverserat några längre meningar sen vi kom ner. Pratade säkert för mycket, för snabbt och för desperat.
Vi är dock experter på det "ytliga snacket" då vi träffar samtalssugna turister varje dag. Med de "no english talking" thailändarna går det inte att han någon längre dialog, så det blir mest om barnen. Jag vet vad jag kommer att sakna mest under vistelsen. Prata "vuxenprat" utan barn, inte ens med en endaste liten unge.
Vi pratade mycket om att Bahten gått ner eller säger man upp. Den utvecklingen känns ju usel. Hänger inte riktigt med på varför det går så fort, det måste bli förödande för turismen om det fortsätteri samma takt. Bahten följer ju dollarn och vi med vår lågkonjunktur, kan inte bli bra. Man vill inte veta, leva sitt enkla liv och förneka verkligheten. Köpa billiga pannkakor och fixa naglarna utan en enda påminnelse om räntor, svarta fredagar och valutaförsvagning. Alltid måste det smyga sig in ett litet orosmoln, göra dagen lite mer vardag och livet lite mer kännbart.

Så innan valutakriser och när verkligheten bara fanns i Umeå, kunde jag nu ha skrivit att det viktigaste som hänt i veckan är att jag till slut funnit och köpt en bikini. Och det på stranden av alla ställen. Den passar, om än på håret. Och det står inte Billabong på den.

Och nu till något matnyttigt för er som är på väg hit med barn en längre tid.(Försöker lägga in lite tips och råd, då och då, fråga gärna hur mycket som helst)
Tips:
På Polarn och Pyret finns det en tunn solmössa som är perfekt för bebisar.
Blöjor på Seveneleven är dyrt, så ska ni inte bo nära ngn större butik, ta med från Sverige.
Det behövs saker för barnen att göra under de varmaste timmarna. Bamsetidningar passar både två och sjuåringar. Nintendo ds eller liknande, perfekt för dito. Konsol dyr men spelen är billiga här.
Bestäm er innan för vad ni inte vill göra avkall på, när det gäller säkerheten. Det är lätt att dras med i levnadssättet. Vi bestämde oss för att om det gick och transportera oss säkert så skulle vi göra vi det. Hannes har åkt bilbarnstol samtliga gånger och barnen alltid bältade. Åker endast tuktuk om det absolut behövs och då från stranden och hem. (sett, hört mer om tuktuk olyckor än om bilolyckor) Vi inte så brydda kring mat, is, glass och om att barnen ser, klappar katter osv. Har dock alltid med oss våtservetter. Hittils har vi inte känt av något men jag återkommer om det händer.

29/10 2008
Svarta katter, A brunnar och nycklar på bord?? skrock, trams eller nonsens, vad vet jag. Ägnar inte mycket tid på det metafysiska numera. När jag var liten led jag dock av oskyldiga tvångstankar. Ni vet, trodde något hemsk skulle ske om jag inte lyckats passera tre lyktstolpar innan bussen kom osv. Den enda lilla vidskepelse jag har kvar, är att inte uttala Tur, utan att ta i trä. Detta brukar ju innefatta även det skrivna språket. Men Nä, kaxigheten tog överhand och jag skrev att vi hittills inte känt av något efter alla glassar, is och "hål i väggen" mat. Bara timmar senare vaknar Moa med ont i magen och dagen efter blir en ordentlig påminnelse om att aldrig ropa Hej!
Barnet som aldrig blir sjuk, barnet som aldrig haft magsjuka åker på en rejäl endagssjuka. Hon var först lite lyriskt över hela situationen, att hon det friska barnet måste ligga i soffan med en hink nedanför. Tur att det gick över fort, för hon var uttråkad redan på eftermiddagen. Hon fick inte ens behålla vatten under halva dagen, det med en hög febertopp och vi trodde att det skulle behövas ett läkarbesök. Men då hon sen fick behålla vätskeersättningen och febern gick ner, förstod vi att det var ett snabbt övergånget tillstånd. Hon åt en stor portion ris på kvällen och vaknade frisk som en nötkärna på morgonen. Igår var vädret bra, men vi i sjukstuga, idag är vädret uselt och vi i ett dårhus. Ungarna måste få komma ut, så vi spanar solglimtar mest hela tiden.

Är än en gång nöjd över att vi har tv. (då innedagarna blir långa) Vi har BBC så vi kan följa lite världs?..jag menar amerikanska nyheter. Nyheter som till största del endast handlar om stundande valet. Krigshjälten möter unge herr "naivitet" enligt pressen. Krigsskadad möter mild demokrat är väl mer verkligheten. Ska jag hjälpa er att välja???
Förstår mig inte alltid på det amerikanska folket. Såg nyss Mikael Moores "Sicko" och förstår ännu mindre. Tänk att det går omkring en liten små tjock man och stångar sig blodig för att få människorna att förstå, något som redan är självklart i resten av västvärlden – fri sjukvård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.