Sara L Henriksson

Ockupationer! och så vi!

Nya demonstrationer och tråkiga våldsamheter. Har läst att Thailand nu är det andra farligaste landet efter Indien.
Så vad var det egentligen som händer?. Någon politisk engelsk skribent skrev att situationen knappt går att beskriva "it´s like to explain the unexplainble and mention the unmentionable"

Det är alltså ett tvåårigt missnöje som tar sig flera uttryck, mitt i bråda tider. Det är inte så att Thailand annars har det så förspänt just nu, när livlinorna, turism och handel redan innan de senaste protesterna var dåliga.
De "gula" People allians for democraty, vill ha omval Det vill ogiltigförklara valet då det förekom röstköp. Redan den förre primiärminsitern gjorde en Berlisconi? ändrade lagar efter eget tycke och skinn. Han är ju redan avsatt och lever frivilligt i exil. Men det sägs att han fortfarande styr genom sin svåger, den nuvarande primiärministern. Men så enkelt är det självklart inte. Den nuvarande, Thaksim har gjort en hel del bra reformer också, som tex ett bas hälsosystem och är därför populär i de fattiga regionerna i norr. Den nuvarande regeringen är på det sättet ett hot mot hiarkin och den konservativa traditionen. Man måste förstå att den "folkliga alliansen" utgörs av medelklassen och rojalister. De två största bankerna och kungen står bakom PAD. (en kung rikast av de alla) Genom ett ogiltigförklarat val vill även PAD få till ett nytt "demokratsikt system" som kan försvaga inflytande hos de fattiga och "outbildade".
Så varför låter man det fortgå och varför agerar regeringen "play dead". Dels vill man inte ha våldsamheter även om Pad hotar om våld som lösning och de "röda" organiserar sig alltmer. Dels väntar man väl på grundlagsdomstolen beslut den 2 dec om regeringenspartiet PPP ska förbjudas. Vad konsekvenserna blir av en partiupplösning kan jag inte alls uttala mig om. Den sista förklaringen av situationens karaktär har med det komplicerade förhållandet till deras kung som fyller 81 år den 5 dec att göra. Den 5 har även blivit en lustig deadline för alltihop. Kungen har inte stort formellt inflytanden men dock stor betydelse. Så vad det ska bli av kungariket när han dör? är den stora frågan. Är royalismen hotat och vem tar över? Han har visst en populär syster. Det känns numera som om att vi verkligen kan påverkas. Det är inte bra om Phuketflygplats blir stängd i sin helhet. Blir det en kupp så stängs nog bankerna direkt för att strypa pengaflödet till organisationen. Att de gör sina "in hopp"på flygplatsen och hotar om att ta hamnar sägs av vissa att det indikerar på att de tappar anhängare och behöver mer uppmärksamhet. Ja jag är väl inte rätt person att skriva om det här, vet varken ut eller in.

Så vi hoppas för landet och Självklart av helt egennyttiga skäl att det blir en lösning snart, då resan till Malaysia redan är bokad och betald för, i sin fullhet.

Och så åter till dagbok

27/11 2008
Solen kommer, heter det, vilket vi i och för sig inte hört för första gången. Men både gårdagen och dagen bjöd på fina förmiddagar och det räcker för oss. Det blev Patongbeach igår, då de har en liten "playgarden". Vi lekte av en något förslöad Vigor.
Jag och Moa provade 10bht aerobicsen i parken under kvällen. Svårt och varmt, men man brände väl en av glassarna i alla fall.
Det har blivit lite lustigt att det bara är jag som gör något med Moa för att väga upp två små krävande brorsor, typ massage, fika, spela spel, även om det är pappa hon fått sina två utbrott med. Så de måste göra någon "pappa dotter" grej i veckan. Och då slog det mig att jag och Vigor inte gjort något själva, redan ett beklämt mellanbarn, för han och Pelle har nog inte heller gjort något eget. Så jag och Vigor gick till Print och badade i poolen och lekte i lekrummet. Han tyckte det var kul, men frågade självklart var alla andra var. Kollar alltid om Hannes är med. Älskar sin bror även om han protesterar ibland. Hannes och sin tur avgudar sin storebror, följer honom med blick och kropp var han än går. Försöker ta det Vigor har och vill gärna äta upp hans huvud. Och nu vet vi, Hannes har vilselett oss lite, genom sin totala avsaknad av sittande ambitioner. Om man lurar honom med något intressant sitter han hur bra som helst. Det går helt enkelt framåt. Vi har även hittat lite burkmat i city, inget märkvärdigt, lite päron och potatis/morotspure. Tyvärr ingenting som går hem, överhuvudtaget, han tittar alltid frågande på mig – Mamma varför ska jag äta det här?, jag har ju redan accepterat gröten och det funkar ju hur bra som helts med bröstmjölk, jag menar 9 kilo och runda kinder vad mer kräver du?

Vi åt på "rektorns" restaurang igår och så nu har vi december räddad 🙂 de ska visa en gammal adventskalender varje kväll klockan sex och erbjuda adventsfika. Om det går som de tänkt, blir det även julbord. Låter kanske som svensk fånighet, att efterfråga något sådant, men för barnen är det toppen. Den restaurangen ligger runt hörnet och har ett litet lekrum, perfekt för oss – åtminstone en liten chans till en lugnare middag. Ungarna lekte med en klasskompis hela kvällen, så vi fick ju nästan äta upp maten. Vigor älskar som sagt att vara med, framförallt om leken är "mamma pappa barn" men hans ringa ålder gör det hela lite mer komplicerat. Han vill alltid vara mamma och storbarnen vill självklart att han ska vara just ett litet barn, som man kan "bossa" runt lite med.

Om ni tycks läsa lite om möjligheten till träning här så är jag ändå ytterst besviken. De shorts jag köpte hemma när Hannes var 2 1/2 månad, ett inköp där man var synnerligen medveten om att de satt trångt, men som man intalade sig själv skulle snart komma att passa, sitter precis lika trångt. Borde man inte svettats bort ett kilo eller två.?

Har glömt att berätta – vi har inte städning längre – sen några veckor tillbaka. Städningen var väldigt ytlig och efter en månad behövdes det bättre städning, så vi gör den numera själv. Kanske helt ointressant för er men vi kände att vi ville göra oss lite mer vardagliga., Planerar dock att ha städning när vi har besök.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.