Politiska funderingar

För Vilhelminas bästa

Hur jämställda är vi?

Ibland kan jag tänka surt att allt vänds till vår nackdel för att vi är kvinnor. Då tänker jag på att vi är jätteduktiga i skolan och får bättre betyg än killarna men det är männen som klättrar på karriärsstegen. Vi får lägre lön än männen och lägre pensioner liksom sjukpenning och a-kassa. Vi dubbeljobbar oftast, dvs både hemma och på jobbet. En del av oss trippeljobbar som exempelvis jag gjort under många år. Vi sparar i privata pensionsförsäkringar lika mycket som männen men får lägre pension från försäkringarna med motiveringen att vi kvinnor lever längre. Sedan ovanpå allt huserar patriarkatet inom den politiska sfären. Inte minst där jag befinner mig nu.

Jag kan kallt konstatera att när det gäller ”kompetens” så ”ser” män andra män och hjälper andra män vidare i yrkeskarriären eller den politiska karriären. Kompetens är lite liktydigt med ”man”. Fått höra av kvinnor som innehar toppositioner, att där är situationen ännu svårare och tuffare för kvinnorna. Det har vi många exempel på, inte minst inom politiken.

DSC03824nyamkoTillsammans med jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) i Västerås på Folkpartiets Riksmöte mars år 2010. Nyamko Sabuni till vänster och jag i rosa polo och tröja längst till höger. Vi hade många gemensamma frågor och ämnen att diskutera om! Gillade verkligen minister Nyamko. Ni ser väl glädjen vi utstrålar tillsammans…

3 kommentarer

  1. Tarja Eliasson

    ”Tarja ditt inlägg låter som om Gudrun Schyman skrivit det, mycket bra! Nyamko var en bra person, men tilläts inte göra det som behövde göras av den regering hon ingick i och det har ofta varit så för jämställdhetsministrar oavsett partibetäckning. Nu är det väl dags att välta patriarkatet ur säten att släppa in riktiga feminister i riksdagen.”

    Denna kommentar har Anneli Nordström skrivit till mig om mitt blogginlägg om jämställdet. Kommentaren ligger på Facebook på Annelis tidslinje om någon vill ta del av tråden gällande jämställdhet.

  2. Edor Abrahmsson

    Varför är en läkare mera värd än exempelvis en sjuksköterska. Jag tänker närmast på landstingens policy med stafettläkarsystemet. De flesta tror jag inte anstränger sig mer än nödvändigt men inte ovanligt de kammar hem upptill 600 000 kr/mån. Det är ju ruttet hur sjukvården sköts. Inte undra på det alltid gnälls att det saknas pengar. Det spelar egentligen ingen roll hur mycket de lägger om i besparingssyfte och i Västerbotten sitter 2 män på de högsta stolarna. De låter sig inte höras mycket förrän det blir val. Då gapar de utav bara fan.

    Vad tycker du, har jag helt fel?

    • Tarja (inläggsförfattare)

      Edor, du har en poäng där! För något år sedan följde jag en dokumentär i TV om läkarbristen. Läkarna har haft en jätteduktig lobbyorganisation som drivit deras sak på ett smart sätt. De fick politikerna att tro att det fanns för många läkare och därmed att det var nödvändigt att begränsa antalet antagna till läkarutbildningen. Ledande politiker gick på lobbyns argument och det har verkligen gett utdelning för läkarna. Nu har vi en enorm läkarbrist och lönerna har trissats upp. Dessutom har stafettläkarsystemet götts av Landstingen. Läkarna kan få upp lönerna ordentligt och dessutom välja hur mycket de vill arbeta. Stafettläkare kan jobba otroligt mycket i perioder och tjäna storkovan. Sedan kan de vara lediga längre perioder och hinna med annat i livet. Tid till sådant som vi andra vanliga inte har råd med. Tid är hårdvaluta idag! En annan fördel med att vara stafettläkare tänker jag mig är att man inte behöver ta så stort ansvar över patienten med uppföljning och så vidare. Det är bara att dra till nästa vårdcentral eller sjukhus och möta nya patienter. Detta skapar en otrygg situation för patienten då denna inte får kontinuitet genom en och samma läkare som känner patientens historia och kan följa upp denne.

      När det gäller sjuksköterskorna anser jag att de har en lång utbildning som inte gett den utdelning de förtjänat i form av lön och uppskattning av sin arbetsgivare. Dessutom har sjuksköterskor ett stort ansvar i sitt jobb. De flesta sjuksköterskor har ju traditionellt varit kvinnor och att deras anställningsvillkor och löner hållits nere beror nog på att det varit en kvinnodominerad yrkesgrupp. Nu har verkligheten hunnit ikapp!. Sjuksköterskorna lämnar yrket eller går till bemanningsföretag där de får högre lön och slipper känna samma ansvar som de fast anställda sjuksköterskorna. Detta blir dyrt för Landstingen och på många håll råder sjuksköterskebrist. Nu stiger även sjuksköterskornas löner men deras situation var tvungen att köras i botten först innan politikerna reagerade. I Norge lockar man svenska sjuksköterskor genom att erbjuda en bonus upp till 100 000 kronor.

      Där är vi nu med en nästan havererad sjukvård. Inte undra på att privata sjukvårdsförsäkringar växer som svampar ur jorden. De som har en privat sjukvårdsförsäkring betalar dubbelt för sjukvården dels genom skatten och dels till försäkringsbolaget. Detta urholkar viljan att betala skatt eftersom allt fler inser och blir arga för att de numera betalar två gånger för att få sjukvård. När mindre skatteintäkter kommer in då måste man spara ännu mer på den offentliga sjukvården (sektorn). Jaa, du kan ju själv räkna ut vart vi är på väg … eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.