Politiska funderingar

För Vilhelminas bästa

Hur blir det med kontanterna?

680

Träffade idag Benny Wahlquist på Coop i Vilhelmina. Benny har jobbat inom bankvärlden i 31 år och har nyligen skrivit en debattartikel i Expressen om bankernas kontanthantering eller rättare sagt avsaknad av sådan. Bennys artikel toppade igår Expressens sidvisningar och idag hamnade den ”bara” på tredje plats. Benny brinner för den här frågan och har ett stor engagemang för den. När vi pratade var han upprörd över att bankernas vinst är hela 92 miljarder och sjukvården kostar ca 300 miljarder, som jämförelse. Bankernas stora vinster kommer bland annat från att de under lång tid ostört vältrat över sina kostnader för kontanthanteringen på sina kunder, det vill säga du och jag. Bankerna har gynnat sina egna intressen enligt Benny som även menade att Sverige lär ha kommit längst i världen i fråga om att avveckla kontanter”. Benny ifrågasätter i debattartikeln, publicerad i Expressen, om allt digitaliseras hur ska då betalning fungera i kristider?

Håller med Benny Wahlquist att spricker lånebubblan så har bankerna hela tiden varit ”premiefritt försäkrade mot bland annat försättas i konkurs”. Därtill finns den statliga insättningsgarantin. Alltså är det ”skattebetalarna som garanterar bankerna, inte marknadskrafterna.” På så sätt har bankerna en ”särställning#. Före detta bankmannen Benny ställer frågan på sin spets ”vad förväntas egentligen av något som kallas bank?” Hans förslag är att inte extrabeskatta bankerna utan istället införa ”ett tvingande sätt att få dem att anställa några tusen personer för att i egen regi kunna hantera kontanter.”

Bennys slutsats är att ”bankerna har hänsynslöst kört över en mycket stor del av befolkningen till förmån för hysterisk och kortsiktig vinstjakt”.

Detta är en angelägen och brinnande fråga som Benny Wahlquist tar upp. I morgon lördag kommer en stor artikel om detta i VK så ni som inte har VK eller kan läsa VK plus köp då papperstidningen. Ska bli extra intressant att läsa VK lördagen den 1:a april.

Jag är så stolt över Benny Wahlquist som jag nu känt i många år, att han har modet och orken att påverka på det sätt han kan när det gäller frågan om bankernas kontanthantering. Tack Benny Wahlguist för att du brinner för och driver frågan vidare! Du är ett föredöme för vår bygd!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.