Sonja(s) blogg

”Ingen ung utan jobb”

Efter snart 8 år med ett borgerligt styre så har vi en rekordstor ungdomsarbetslöshet. Vi har en regering som satt sig till ro och tycker att bara vi sänker lönerna och fixar gratis arbetskraft till företagen via praktikplatser så är problemet löst.

 Nedanstående åtgärder är något  helt annat. Det är något annat än de i det närmaste obefintliga åtgärder som alliansen föreslagit vad gäller att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Deras sänkta  arbetsgivaravgifter för unga har gett väldigt liten effekt vad gäller att skapa fler jobb till unga. Inte heller sänkt restaurangmoms har gett någon effekt av betydelse vad gäller ungdomsarbetslösheten utan det har mest hjälpt till att öka vinsterna.

Vi har nu en rekordstor ungdomsarbetslöshet och en passiv regering.

 För att beskriva vad vi tänker göra om vi vinner valet så väljer jag att förmedla vidare det som skrevs om det tal som Ylva Johansson höll på första maj. 

”Parollen för årets första maj var ”Ingen ung utan jobb”.
Avsikten var att sätta befogat fokus på massarbetslösheten bland unga. Läget är så dystert att Sverige är berättigat EU-stöd för att dämpa siffrorna. Vi är i samma kategori som krisländer som Grekland, Irland och Spanien.
– Det finns bara ett ord för det: pinsamt, Reinfeldt, fnyser Ylva Johansson.

Sågnngen av landets moderata statsminister sker i samband med att Ylva Johansson förstamajtalar på Hovrättstorget i Jönköping. Ylva är Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson. Hennes konstaterande att arbetslösheten bland unga blivit så hög att EU är berett att anslå stödbidrag till Sverige vittnar om hur långt det har gått. 162 000 unga i vårt land går arbetslösa. 35 000 är fast i långtidsarbetslöshet.
Ändå är regeringen handlingsförlamad.
I senaste budgeten fanns inte en enda konkret arbetsmarknadsåtgärd.

Ingen ska lämnas i sticket

Socialdemokraterna har däremot förstått allvaret.
– Med socialdemokratiskt ledd regering ska ingen ung fastna i långtidsarbetslöshet. Vi accepterar inte att någon ung människa ska lämnas i sticket. Vi tänker inte ge upp om en enda ung människa. Om vi får väljarnas förtroende ska varje ung människa mötas av förväntningar, respekt, krav och möjligheter, deklarerar Ylva inför cirka 2000 åhörare i solskenet i Jönköping.
Huvudtalaren i residenskommunen räknar upp insatserna som Sveriges största parti planerat för att bekämpa arbetslösheten: stöd från Arbetsförmedlingen frän första dagen, utbildningskontrakt för alla unga där jobb kan kombineras med utbildning, nytt kunskapslyft med stora satsningar på vuxenutbildning, yrkesutbildning och yrkeshögskola, utbyggnad av högskolor och universitet, ett avskaffande av Fas 3 i utbyte mot riktiga jobb i kommuner och landsting.
Och framför allt:
– Vi tänker införa en 90-dagarsgaranti. Unga ska jobba eller studera. Inte vara långtidsarbetslösa, lovar Ylva.”

 

Vad jag tycker är det viktigaste är satsningen på utbildning. Med utbildning så ökar förutsättningen för att få ett arbete betydligt. De möjligheter som vi hade tidigare med komvux och vuxenutbildningar har försämrats betydligt under alliansens styre vilket har inneburit att det har varit stora problem med att kunna komplettera eller få en andra chans till utbildning.

Med en socialdemokratisk regering så ska ingen bli utslängd utan man ska vid behov kunna utbilda sig under hela livet.  Rätt utbildning ger jobb och man måste få möjlighet till ytterligare utbildning om man tex blir arbetslös och kanske tvingas byta jobb.

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

  1. Micke

    Vilket skit snack sänka löner vad grundar du det på? Och säg no inget om att arbetsgivareavgiften är en typ av lön. För det är de inte.

    När de kommer till praktik och AMS program så har man väll dragit ner jämnför när ni styrde?

    Varför kan inte S gå till val på sanningen. Allt ni säger i era kampanjer är en smal modifikation av sanningen och indirekta lögner. Skärpning S.

    • Sonja Eriksson (inläggsförfattare)

      Centern har tydligt sagt att ingångslönerna borde sänkas. Dessutom med de förstörda trygghetssystemen så tvingas folk till jobb med lägre löner och kortare otrygga anställningar. Vad som är sanning och lögn har vi tydligen helt olika åsikt om. Jag står för det jag skrivit.

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Det går lika lätt att hålla med dig, Sonja, på andra sidan Atlanten, som det är att göra det på andra sidan Umeälven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.