Stefans basketblogg

Hur man vinner i väst

AP Photo/Deseret News, Scott Winterton)Ronny vs. Ronnie. Den här duellen slutade med omklädningsrummet för den ena och plåster för den andra. Vill du veta vem, läs vidare.

<<<<<<<<<<<<< LAKERS - JAZZ, MATCH 4 >>>>>>>>>>>>>

Och vi har en serie! Precis som jag skrev tidigare, förrän vi fått se vad Utah hade planerat för Lakers på sin hemmaplan kunde man egentligen inte uttala sig något närmre. Jazz har spelat två rakt igenom gedigna matcher och slutspelets roligaste serie just nu kommer definitivt att rulla två matcher till.

Vad är det då som hänt, vad är det som gjort att Utah vunnit två raka matcher? Bortsett från det uppenbara att Jazz spelat på hemmaplan tror jag sanningen ligger någonstans mitt emellan följande iakttagelser:

1. Derek Fishers foulproblem. D Fish är en förstklassig stud och en av få spelare som kan matcha Deron Williams häftiga kombination av styrka, intelligens och snabbhet. I både match 3 och 4 hamnade Fisher tidigt i foul-nöd och tvingades gå till bänken. Jordan Farmar har inte gjort många rätt, och hans taffliga försvar på Williams är definitivt inte ett av dessa.

2. Avsaknad av defensiv intensitet. Varför vet jag inte riktigt, om det har med hemma- respektive bortaplan att göra kanske, men Lakers defensiv har inte varit lika vattentät som tidigare. Jazzarna har gång på gång fått gå på lay-ups, och ni vet precis vad jag tycker om sådant.

3. Statiskt anfallsspel. När Lakers spelar sin basket, bra basket, gå bollen som på ett snöre. Det har den inte gjort i Utah. Kobe har hållit boll, Radmanovic har hållit boll och Gasol har mest tappat boll. Från att ha snittat 26.5 assists per match i slutspelets 6 första matcher har Lakers snittat 17 assists på de två senaste.

4. Bänkarna. Detta kan till stor del förklaras av hemmaplan, bänkspelare spelar nästan alltid bättre hemma än borta, men Jazz bänk har faktiskt varit fantastisk de senaste två matcherna. Det kan man tyvärr inte säga om Lakers motsvarighet där endast Vujacic kommit upp till normal nivå.

I senaste matchen spelar förstås Kobes ryggskada en stor roll, den kan komma att avgöra serien, vilket skulle kännas väldigt trist.

Var det förresten bara jag som tyckte att flagrant 2 var på tok för hård dom för Turiafs foul på Price?

Den här serien kan mycket väl gå hela vägen till sju och jag blir faktiskt inte förvånad längre om Jazz vänder på skiten.

<<<<<<<<<<<<<<< SPURS-HORNETS, MATCH 4 >>>>>>>>>>>>>>>

Parker mot Paul hade varit en klassiker i paritet med Bird-Wilkins anno 1987 om det inte hade varit för att alla matcher varit blow-outs. Mycket synd på en i stort sett perfekt serie och en totalt fascinerande match up mellan ligans två speedigast point guards.

Vi noterar förstås även att Robert Horry i natt tangerade Kareem Abdul Jabbars rekord på 237 spelade slutspelsmatcher, en sjuk siffra. Lika sjukt som att han har vunnit sju mästerskap, låt oss hoppas att det inte blir ett åttonde.

2 kommentarer

  1. Flipper

    Som vanligt briljerar du med otrolig skärpa när det gäller basketens finlir. Men som icke initierad basketfantast infinner sig återigen en fråga.

    Du skriver: ”D Fish är en förstklassig stud och en av få spelare som kan matcha Deron Williams häftiga kombination av styrka, intelligens och snabbhet.”

    Okej, killen är snabb, stark och smart. Det är bra, kan till och med sträcka mig till att det är finfint.

    Men vad jag undrar är vad en ”stud” är. Kan tänka mig att du kanske skrivit fel och menar att han är en förstklassig ”studs!” – vilket måste vara utmärkt i basket.

  2. Stefan

    Jadu, man kanske inte ska svänga sig med svengelska så där i förbifarten. En ”stud” är en ”stud” och inte en studs. Stud är engelska och betyder i grunden en hingst som används till att betäcka ston. I överförd mening betyder det en viril man, man kan väl säga ”hingst” i sverige om en sådan också kanske. I basketsammanghang kan det handla om en tuff spelare, en hårding som tar för sig på planen och spelar med stort sjärlvförtroende, en hingst bland hermeliner kanske.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.