Stefans basketblogg

Lotteriet

I natt kastas första conferens-finalbollen upp i luften då Boston tar emot Detroit i vad som säkerligen kommer att bli ytterligare en svettig, defensiv, långsam och brutalt underhållande serie i öst. Men innan dess hålls det årliga draft-lotteriet som, för min del i alla fall, är en minst lika spännande procedur.

De 14 lagen som inte gick till slutspel har alla en chans, från ganska stor till mikroskopisk, att kamma hem förstavalet. Förut gjorde man så att det sämsta laget fick välja först per automatik, men då det gjorde att lag förlorade matcher med flit mot slutet av säsongen bara för att få välja först införde man det intrikata lotterisystemet 1986 då New York var lyckliga nog att vinna förstavlet som det året var självklara Patrick Ewing.

Lotteriprocessen är onödigt komplex, den som vill läsa mer om den kan göra det på Wikipedia, men till slut har man i alla fall 1000 olika komvinationer av nummer som fördelas på de fjorton lagen.
Årets sämsta lag, sorgliga Miami Heat, har 250 chanser på 1000 att vinna, Seattle har 199, Minnesota 138, Memphis 137 och vidare ned till Golden State som har 5 av de 1000 kombinationerna.

I fjol var lotteriet mer hypat än på länge eftersom en vinst skulle ge Greg Oden, en center man förutspått ska dominera sporten i ett årtionde åtminstone. Sedan gick ju Oden och skadade sig, så hur bra han är får vi inte se förrän nästa säsong.

I år finns ingen spelare i Oden-kaliber, men det tycks ändå som att de flesta experter är överens om att det gäller att komma topp två och därigenom endera få Michael Beasley, en all-round och mycket talangfull power forward som under sin freshmansäsong för Kansas City snittade 26 poäng och 12 returer per match, eller Derrick Rose, en point guard från Memphis som har all möjlighet att bli en superstjärna även han.

Själva draften hålls i slutet av juni, det är alltså bara ordningen som lottas i kväll. I draften finns ju, som ni förmodligen känner till, två svenskar i form av Jonas Jerebko och Rudy Mbema. Att någon av dessa skulle väljas som en lotteripick är dock helt uteselutet, blir de valda överhuvuudet taget kan hela basketsverige sträcka på ryggen, det fore fantastiskt fint.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.