Stefans basketblogg

Nycklarna

AP Photo/Mark J. TerrillKan Posey stoppa Kobey?

I natt, basketvänner, första finalmatchen mellan Boston och Los Angeles – drömfinalen som det väntats på i över 20 års tid är här. Basketbloggen avslutar uppladdningen med en liten special – så ska lagen göra för att vinna.

Boston Celtics
* Försvara hemmaplan.
Bostons sanslöst starka grundserie har gjort att man har hemmaplansfördel, något man naturligtvis måste utnyttja. Detroit tog förvisso en vinst i the Garden, men i övrigt har man varit säkra hemma. Det aningen sneda upplägget på finalerna (2 matcher i Boston – 3 i LA – 2 i Boston) gör att man inte har råd att tappa någon av de två inledande hemmamatcherna.

* Begränsa Kobe. När Kobe Bryant både får vara poänggörare och passare och dessutom skjuta många straffar är Lakers nära oslagbara. Planen måste därför vara att hålla Kobe så långt från korgen som möjligt, dubbla varje gång han drivar och se till att inte foula honom mer än nödvändigt.

* Springa. Boston har varit stappliga offensivt, mot Cleveland blev man stundtals smärtsamt stillastående. När man spelar med fart kommer både Pierce, och kanske framför allt Rajon Rondo, mer till sin rätt.

* Skjuta bra. Kanske låter självklart, men Boston har bara snittat 91,5 poäng per match på knappt 45-procentigt skytte och 33 procent från treorna. alla dessa siffror måste upp för att man ska kunna slå Lakers.

Los Angeles Lakers

* Passa bollen. När Lakers passar bra vinner man, så enkelt är det. De matcher då assistnumren varit låga har man endera förlorat eller fått det väldigt tufft. Så gott som samtliga spelare är över medelbra på att passa bollen, det måste man utnyttja.

* Dominera bänken. Boston har James Posey som både är en klibbig försvarare och en utmärkt trepoängsskytt, i övrigt är bänken tunn. Lakers måste utnyttja sitt övertag bland bänkspelarna.

* Gör tre till två. När samtliga i Bostons stora trea (Garnett-Pierce-Allen) spelar stort är Boston oerhört svårslagna. Åtminstone en av de tre spelarna måste hållas kort.

* Poäng från turnovers. Boston är ett av ligans slarvigast lag när det kommer till att hålla kontroll på bollen. Med flera kvicka händer kan Lakers komma att ta många steals som leder till enkla poäng, det kommer att behövas mot Bostons ligaledande defensiv.

03.00 är det tip off – TV4 Sport direktsänder.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.