Stefans basketblogg

Österman

privatAnna Österman, en kvinnlig Manu Ginobili? Knappast. Men en väldigt talangfull spelare i alla fall.

I dagens tidning har jag en fin nyhet för alla de som gillar Umeå Comets: U20-landslagsspelaren Anna Österman har skrivit på för klubben, sådant tillhör inte vardag för de evigt kämpande kometerna.

Att man fick henne i kamp med Solna, Jämtland, Sundsvall, Marbo och Eskilstuna, gör förstås att det smakar ytterligare lite bättre kan jag tänka mig.

Att hon inte valde att gå till Solna har säkert att göra med att hon var rädd att hamna i djup bänk, men i övriga lag hade hon säkert fått åtminstone en skapligt framträdande roll.
Vad ska man då ha för förväntningar på en 19-åring som inte spelat en sekunds ligabasket i karriären? Hyffsat höga faktiskt. Hennes statistik är imponerande (17,4 ppg, 7 returer, 1,8 steals). Att hon dessutom tog sig till straffkastlinjen flest gånger av alla spelare i norra damettan i fjol tyder på att karaktär: hon inte är rädd att slasha mot korgen, och sådana spelare är alltid bra att ha.

På minussidan måste nämnas att hon snittat 3,55 fouls per match den senaste säsongen, vilket är lite väl mycket. Och hon lär ju inte få det lättare att försvara i damligan. Där måste hon förbättra sig ordentligt om hon ska kunna spela mer än 20 minuter per match.

Förmodligen kommer det att ta ett litet tag för henne att nå hög ligaklass, men tittar man på vad exempelvis Frida Jonsson gjort på ett års tid finns all anledning att tro på en imponerande säsong.

Lite mer Cometsnytt: Inom kort kommer även Emelie Freiman och Anna Wirén att ha skrivit på för hösten. Freiman har jag redan utsett till en joker och Anna Wirén är en helt okej spelare med bra inställning, ett snyggt midrange-skott och skaplig potential. Dock har jag svårt att se henne som en riktig faktor till hösten, även om jag gärna överbevisas på den punkten.

Det ger 10 klara spelare inför nästa säsong, sjukt bra läge så här tidigt. Kan man sedan krydda med någon ytterligare klasspelare, och Michelle Bruns är så bra som man tror, ser det faktiskt ut som att slutspel kan bli verklighet.

Visst vet ni förresten att Marbos lagkapten Maria Gustavsson sökt in på Umeå Universitet?

Vad gäller Anna Iderström från Karlstad tycks hon inte vara lika het längre, och det av flera anledningar. Dels verkar hon ha svårt att komma in på skolan här, dels har Karlstad erbjudit henne ett fint kontrakt till hösten som hon starkt överväger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.