Stefans basketblogg

Männen i grått

arbitrarian.wordpress.comLögn, lögn och förbannad lögn. Eller?

Inte för att på något sätt förringa fotbollsyran, men om drygt tre timmar är det enda intressanta som händer i sportvärlden match tre mellan Los Angeles Lakers och Boston Celtics.

Bortsett från Paul Pierce strapatser har nästan allt surr handlat om domarnas insatser och den oerhört stora skillnaden mellan Celtics och Lakers när det gäller att ta sig till straffkastlinjen. Jag har själv inte orkat gå igenom matchen och noggrant kolla domsluten, men min känsla säger att de visst var en aning sneda. Celtics var aggressivare offensivt, men inte så mycket.

I diagrammet ovanför har basketmatematikern David Sparks tagit in differensen mellan hemmalagens straffkast och bortalagens straffkast i samtliga NBA-matcher från 1986. Snittet hamnar på drygt, 1,36 upp för hemmalaget, med en vacker normalfördelning till kurva och en standardavvikelse på 10,52. Straffkastdifferensen i den här matchen, +28 för hemmalaget (markerat med det röda strecket), hamnar i den 99,4:e percentilen, nära 2,6 standardavvikelser från snittet!

Vart vill jag komma med det här statistiknörderiet då? Jo, till någonstans där jag får mer vatten på min domarkritiska kvarn. Och det tycker jag faktiskt att jag får av det här.

Den som gör en ambitiös kritisk granskning av matchen får gärna posta sina kommentarer här.

Själv tänker jag lämna det här, hoppas på upprättelse i form av tre raka Lakers-segrar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.