Stefans basketblogg

När sex blev två

AP Photo/Mark J. TerrillVad gör Kendrick Perkins kan man undra? Men den stora frågan var egentligen vad Lamar Odom, Pau Gasol, Kevin Garnett och Paul Pierce sysslade med.

"Det var som att bli nedsläppt i Shanghai utan tolk"

Kobe Bryants förklaring till sitt märkligt usla straffkastskytte är faktiskt ganska rolig. Vad han syftade på var förstås att han knappt fått skjuta ett endaste straffkast under de två första matcherna i Boston, han kände sig vilsen på den linje han är bättre än någon annan att utnyttja.

I tisdagens match tre var dock Lakers i allmänhet och Kobe i synnerhet tillbaka på linjen, även om skyttet därifrån var helt uselt. Hur två lag i NBA-final kan kombinera för 36/56 (64 %) är för mig helt obegripligt. Till och med jag, som inte skjutit straffar regelbundet på fem års tid, skulle prestera minst så bra. Allt under 75 % är oförlåtligt för NBA-proffs.

Men det var inte bara straffarna som var off natten till i dag, inte i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig att Lakers och Celtics skulle kunna uppnå sådan bångstyrig basket tillsammans. Och framför allt: Inte ens för att rädda mitt liv skulle jag ha kunnat förutspå att fyra av planens sex stjärnor skulle göra så bleka figurer.

Nu har det varit mycket referenser till The Arbitrarian på slutet, men i det här fallet vill jag använda mig av hans statistik för att göra min poäng.
Han har uppfunnit ett koncept som heter winshares som, enkelt förklarat, visar hur mycket varje spelare i ett lag bidrar till lagets resultat. Bakom poängen finns en stor mängd statistik, och framför allt en stor mängd matematik. Jag är själv inte mer än statistiker och matematiker på hobbynivå, men jag köper de resonemang han gör. Den som inte vill ta mitt ord på saken läser mer här.

Hur som helst, i både Celtics och i Lakers bidrar lagens tre superstjärnor (Bryant, Odom, Gasol respektive Garnett, Pierce, Allen) med över 50 % av lagens framgång. Mer exakt är snittsiffrorna såhär (aningen osäkra i Gasols fall eftersom han bara spelade en del av säsongen, men jag har räknat om en del så det bör stämma hyfsat):

Bryant: 23,3 %
Gasol: 18 %
Odom: 15,2 %

Garnett: 20 %
Pierce: 18 %
Allen: 13,8 %

I går var det bara två av dessa spelare som egentligen visade sig och fick således dra förbannat tunga lass:

Bryant: 37 %
Gasol: 6,5 %
Odom: 1 %

Allen: 37 %
Garnett: 14,7 %
Pierce: -5,3 %

Pierce, som varit fantastisk i Boston, borde alltså ha stannat i just Boston. Enligt statistiken gjorde han mer skada än nytta för sitt lag. Bara för att förtydliga hur off denna kvartett var: I matchen sköt dessa fyra spelare 13/53 (24,5 %) medan resterande 16 spelare på planen sköt 46/99 (46,5 %).

Egentligen har jag inga större problem med fulbasket, men både jag och alla som satte sin fot på planen (möjligvis undantaget Sasha Vujacic) gör nog bäst i att lägga match tre till handlingarna. Natten till fredag händer det igen och jag kan garantera att det kommer att bli både skickligare och vackrare basket den gången.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.