Stefans basketblogg

Framtiden

FIBAOm två år, kamrater, blir det här verklighet. Tills dess – låt bomberna falla.

Mitt lilla kontrollrum har decimerats, men det är endast gott. Efter lite knappande och vridande har jag till slut lyckats få livestreamningen att fungera på min macbook vilket gjort att jag återigen kunnat pensionera Fujitsun som annars både kräver lugnande medicin och öronproppar för att göra bruk av.
I min nya set up har jag kunnat se en riktigt spännande match och tre blow outs.

Dalembert-lösa Kanada var som väntat chanslösa mot stora, starka Kroatien.

Brasilien gjorde en mycket blek figur mot Tyskland som ser starkare och starkare ut för varje match.

Grekerna blev tredje och sista europeiska nation att ta sig till semifinal sedan Nya Zeelands "Tall blacks" blivit förnedrade med 75-48.

Det blev nästan som jag förutspådde, endast Puerto Rico mäktade med att störta den europeiska dominansen, och det hade jag ju varnat för.
Slovenien spelade egentligen inte dåligt och borde nog ha vunnit matchen, hade det inte varit för trepoängsskyttet. Purtoricanerna spelade en ettrig zon som Slovenerna aldrig riktigt fick hål på och 7 av 24 treor flyger inte dessa sammanhang.
Det gör däremot Puerto Ricos 10/18 från down town. Eller down town och down town. Världsbasketens trepoängslinje är faktiskt löjligt nära korgen och en av huvudanledningarna till att jag nio gånger av tio föredrar NBA framför annan basket.

Att se två lag jogga upp och ned, täppa igen tresekundersområdet med bjässar och hiva iväg trepoängare efter trepoängare kan vara tröttsamt i längden.

Lyckligtvis har FIBA tagit sig samman och år 2010 kommer linjen att flyttas bak en halvmeter till 6,75 meter, vilket gör att hörntreorna kommer att vara aningen längre än i NBA medan de rakare treorna fortfarande kommer att vara en halvmeter kortare än i den amerikanska proffsligan.

Sedan lär det dröja ytterligare två år innan de svenska hallägarna lyckats måla om sina golv efter de nya måtten, men den som väntar på något gott väntar, som känt, sällan för länge.
För er som inte har koll på de stundande regelförändringarna kan jag kort sammanfatta vad som, förutom trepoängslinjen kommer att modelleras efter den amerikanska föregångsligan:

* Rektangulärt tresekundersområde (snyggare va?)
* Införande av no charge-zon (alltså en sådan halvcirkel runt korgen där offensiv foul inte kan dömas, precis som i NBA alltså)
* Skottklockan återställs inte vid fouls om den inte hunnit ned till 14 sekunder. Har den inte hunnit längre än 14 återställs den till just 14. (Återigen, precis som NBA).
* Vid time out under de sista två minuterna får bollen flyttas fram till halvplan. (Jepp, som i NBA).
* En del annat bjäfs, även det efter NBA-modell, som jag inte ids gå in på.

Bra regelförändringar rakt igenom som jag ser det och man kommer fortsatt att få spela försvar precis hur man vill. All good, men det dröjer som sagt några år tills allt detta blir verklighet.

Tills vidare fortsätter oblygt festen i Aten i morgon kväll med två härliga semifinaler. Tyskland möter Kroatien och Grekland tar emot Puerto Rico i de två semifinalerna där segrarna kvalificeras till OS.

Jag sätter mina morgontofflor på Tyskland och Grekland. Någon som sätter emot?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.