Stefans basketblogg

Talsvar

Mästerbloggaren Simon har i ett patenterat intressant inlägg på sin Hoop Dreams-blogg givit svar på tal på Björnströms framtidsspekulationer (skrolla ned, mofo!).
Jag känner mig fast mitt emellan två auktoriteter.
Å ena sidan – Björnströms resonemang verkar vettigt, men precis som jag skrev tidigare tror jag inte på en lika snabb utveckling som han tror på.
Å andra sidan – Simon gör en hel del poänger, till exempel det problem tidsskillnader och tv-tider en utvidgning av NBA till Europa skulle innebära. Han menar också att den utveckling Björnström förutspår – med klubbar som slår sig samman för att kunna ha en chans – är nästintill otänkbar med tanke på stark supporterkultur.

Vad tror då egentligen jag? Som sagt, easy does it, och en aggressiv utvidgning av NBA tror jag inte är aktuellt.
Men saker händer och den senaste tidens spelarflyttar från NBA till Europa tror jag inte endast kan avfärdas genom en svag dollar. Precis som i fotboll och hockey är den europeiska löneutvecklingen inom proffsidrott oerhört stark. Storklubbarna växer vansinnigt fort, tjänar sjuka summor pengar och spenderar dem till att vässa trupperna med europeiska superstars, och, nu också, mid level NBA-spelare. Euroleague är i stark tillväxt och närmar sig NBA både vad gäller spelkvalitet, professionalitet och spelarlöner. Medan NBA är något av en planekonomi, med jämförelsevis små årliga löneökningar, råder helt fri marknadsekonomi i Europabasketen. Det kan spela roll på sikt och det mesta talar för att spelarlönerna kommer fortsätta krypa ikapp de amerikanska.

Någon massiv spelarflykt från NBA till Europa kommer aldrig att ske, men det som hänt i sommar tror jag inte är en engångsföreteelse, och detta är förstås ett skäl för David Stern att titta sig än mer storögt runt världen.

Stern är en man som vill sprida NBA:s koncept över världen, främst med uppvisningsmatcher och en och annan tävlingsmatch på andra orter. Men på sikt tror jag att även han ser en framtid med en mer världsomspännande liga – de potentiella pengarna att tjäna är ju så förbannat stora.

Logistiska problem gör dock att vi aldrig kommer att få se en liga där lag från Teheran, Luanda, Bremen och Chicago möter varandra på daglig basis, så vida inte teleportören blir ett säkert sätt att förflytta sig.

Då finns det två vägar att gå. Den som är närmast verkligheten just nu är troligen den Simon spekulerar om: att ETT NBA-lag kommer att startas utanför Nordamerika.

En mindre sannolik och mer avlägsen utveckling är att nya divisioner startas, och först ut skulle då sannolikt Europa vara. De europeiska lagen skulle spela främst mot varandra, men även göra några resor över atlanten per år, typ en per division. De amerikanska lagen skulle spela de allra flesta matcher mot varandra och göra en Europaresa var per säsong.
Även om detta är praktiskt genomförbart tror jag att ett sådant projekt är för stort för att bli verklighet inom en överskådlig framtid.

Själv hoppas jag, precis som Simon, att det mesta förblir som det varit, att NBA förblir den spektakulära amerikanska skapelse den är i dag och att europabasketen fortsätter fostra både spelare och idéer.

Gott så. Nu åker jag till OS, i alla fall mentalt. Ses där!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.