Stefans basketblogg

Revanschernas dag

AP Photo/Dusan VranicVassilis Spanoulis var dagens spelare. Det var inte Kaman.

Tisdagen blev revanschernas dag för öppningsdagens två flopplag.
Grekerna, som spelade så sorgligt viljelöst mot Spanien, fann direkt sin vägvinnande fundamentala fantombasket när tysken stod för motståndet. Vassilis Spanoulis, som egentligen var den ende greken som kunde äta sin souvlaki med stolthet efter Spanienmatchen visade även vägen den här gången. Skillnaden nu var att hans grekiska bröder hakade på i dag.
Efter en aningen trevande förstaquarter var det enda ett stort fett grekiskt lopp till mål och det lag som jag tippat som tvåa i turneringen visade äntligen att de håriga bringorna inte är för inte.

Sedan var det Argentinas tur, laget jag tror ska flyga hem med bronset. Även om de inte gjorde en rakt dålig insats mot Litauen (Litauen är grymma, jag tror tamejfan jag underskattat dem, kanske det kan bli ännu ett brons för den spektakulära basketnationen) var den inte top notch. Mot Australien spelade man underbar snabb lagbasket anfört av Manu Ginobilis 21 poäng, 7 assists och 4 returer. Manu var mannen och de andra NBA-veteranerna hakade på utan att tveka.

Men tisdagen var inte bara revanschens dag, det var även dagen då två NBA-centrar agerade lyktstolpar. Jag talar förstås om tyske (lol) Kaman och australiern Andrew Bogut. De båda lirarna som i fjol nästan var borderline-allstars i NBA var rakt pinsamma. Kaman hade fler turn overs än field goals, returer och assists tillsammans. Bogut hade förvisso några blockar och endast två turn overs, men han var sannerligen ingen fröjd att se. Det var en duo som trodde att de var så mycket mer än de visade sig vara. En nyttig lärdom eller pinsam dumhet – det lär visa sig.

I övrigt:

USA rullade precis som väntat över Angola. Jag kan inte vänta till på torsdag då Grekland står redo att finna fel och brister i den till synes prickfria amerikanska basketmaskinen.

Ryssland åkte på torsk, helt oväntat, mot Kroatien. Hur det gick till vet jag inte riktigt men jag gissar att Marko Popovics slashande mot korgen hade väldigt mycket med det att göra.

Kina gav Spanien en match, men kom igen Kina, 28 treor är för många. Och vad sysslar Yi Jianlian med? Fyra poäng flyger inte i de här sammanhangen. Det gör däremot Pau Gasols 28 poäng på 76-procentigt skytte kombinerat med 8 returer och 3 blockar. Fortfarande kritisk Aulander?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.