Stefans basketblogg

AK-47, ett kärleksbrev

(AP Photo/Dusan Vranic)Kirilenko var värd 150 kronors straffavgift för uteblivande från besiktning.

Vi har just sett OS bästa match hittills. Ett Sovjetiskt inbördeskrig, ett modernt blitzkrieg mellan två krutdurkar till basketnationer. Ryssland mot Litauen, Jasikevicius mot Holden, Khryapa mot Kaukenas, och framför allt: Kirilenko mot alla.

Jag kommer ihåg NBA-slutspelet 2007. Andrei Kirilenko var så ledsen att tårarna aldrig lämnade de skarpa ögonen. Han hade hamnat på sniskan i mormonpastor Sloans Jazz-bygge och den före detta All Star-spelaren var en blek kopia av en blek kopia av den bleka krigaren han egentligen borde vara.
I fjol kom han tillbaka, i sina bästa stunder var han precis överallt. Han blockade, han passade, han dök, han dunkade, han dundrade.
Precis som i dag mot Litauen.
Ni missade väl inte den där sanslöst vackra bakom huvudet-passen?
Ni missade väl inte de fyra blockarna propellerade genom de där unikt långa armarna?
Det lyste galenskap ur de Kirilenkiska ögonen och hans sällsynt vassa armbågarna hade förmodligen punkterat bollen vid lättaste beröring. Litauen satte upp galet tempo, Kirilenko synade och höjde. Det blev en sådan pang pang-basketföreställning som jag brukar drömma om när jag inte har annat för mig.
Litauerna var egentligen effektivare och bättre, men Kirilenko gav sig fan på att han skulle vinna, och han borde ha vunnit.
För även om han var gudomligt bra på banan får han lov att sätta sig i skamvrån en kvart och sedan ställa sig och nöta straffar. 10/19 straffar fungerar inte, speciellt inte för en spelare som till vardags snittar 77 procent. Speciellt inte när segermarginalen inte var mer än 7 poäng. Jag tror han sitter med en tår i sitt ledsna öga just nu.
Men ändå.

Andrei Kirilenko, din jävla idiot. I fucking love you, man!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.