Stefans basketblogg

Grekland – en taktisk mardröm

(AP Photo/Dusan Vranic)En sorgligt vanlig grekisk syn i dag – det amerikanska snabba uppspelet.

Och jag som trodde att grekerna skulle ge USA en match. Jag tror fortfarande att de kan göra det i en eventuell final, men då måste de bete sig som greker. I dag spelade grekerna nämligen rakt i famnen på amerikanerna. De försökte spöa USA på fart, hype och adrenalin när just fart, hype och adrenalin är USA:s alldeles egna recept på vinnande basket.

Grekerna försökte springa, de pushade bollen, de krigade efter varje offensiv retur som hängde deras liv på det. Behjärtansvärt? ja. I grunden bra? ja. I det här fallet? Inte så mycket.

Ska man besegra USA, som jag ser det är det endast Spanien, Grekland och Argentina som har en vettig chans, måste man dock göra precis tvärt om. Man måste spela med en ängels tålamod, med en zenbuddists självkontroll och med en gangsters hastighet (real gangsta ass niggas don’t run for shit ’cause real gangsta ass niggas can’t run fast).
I halvplansspelet, det kontrollerade, är dessa lag i stort sett jämbördiga med jänkarna. Där kan de exploatera USA:s tendens att jaga boll överdrivet mycket, få öppna trepoängare och hitta in listiga passningar till sina bjässar.
När väl skottet avlossats, som i det här fallet då förhoppningsvis är ett bra skott, ska de fem på banan bara ha en sak i sina skallar – spring hemåt som vore det gratis tårta till alla på baslinjen. Grekerna jagade offensiva returer med två-tre spelare efter varenda skott, och är det något amerikanerna är överlägsna alla andra är det att spela på snabba uppspel. Med halva laget hängandes i det offensiva nätet fick Grekland fick så mycket pisk på sina stjärtar av USA:s fastbreaks att det inte gick att sitta ned framför tv-apparaten.
Det tredje felet grekerna gjorde var att man själv försökte pusha bollen med fart, något som straffade sig genom 25 turnovers, en helt oacceptabel siffra.
Nu för FIBA varken statistik på poäng från turnovers eller fastbreak-poäng, men jag är ganska övertygad om att USA-Grekland var en helt jämn match om dessa poäng skulle strykas.

Kvart över fyra, svensk tid, är det Spaniens tur att försöka tugga ned USA. Basketbloggen hälsar: buena suerte!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.