Stefans basketblogg

Det är över, Kirilenko

AP Photo/Eric GayAndrew Bogut och hans australiska bröder lade sordin på den europeiska fest-trumpeten. Andrei Kirilenko spelade en sorglig trudelutt till match och nu väntar straffarbete i Gulag för den benige ryssen.

Vad hände egentligen med Ryssland? Varken du eller jag trodde väl att den hedersamma förlusten mot Litauen skulle följas upp av en torsk mot Australien? Kirilenko, ditt förbannade as, du krossade mitt hjärta. Den beniga ryssens charm (det oberäkneliga) blev också han fall. När han behövdes som mest gjorde han en sådan präktig plattmatch att man betvivlar att han någonsin kommer tillbaka. En av tio från golvet gör att han får bära dumstrut hela resan hem till St Petersburg. För hem är precis vart Ryssland får åka, efter dagens avslutande gruppspelsmatch mot Argentina är det nämligen slut och Ryssland måste rankas som turneringens praktflopp.
Klar tvåa på den listan blir Tyskland, även om de aldrig talades om som medaljkandidater är det ändå en missräkning att de inte tog sig vidare från gruppspelet. Även för tyskarnas del var det ödesmatch i senaste omgången. Men trots en heroisk comeback ledd av en lidelsefull Nowitzki gick Kina ut på topp och hemmapubliken kan se fram emot en kvartsfinal.
Som turneringen artat sig är det egentligen endast en match som tycks ha något riktigt värde, den mellan Kina och Grekland. Men där handlar det endast om vilket lag som ska sluta trea respektive fyra och därigenom få mäta muskler med endera Argentina eller Litauen i kvarten. Pest eller kolera skulle man kunna kalla det. Mina slantar ligger i alla fall på Grekerna i Kina-mötet, jag ger dem en sista chans.
Hur som helst, om ingenting märkligt inträffar sista dagen ser kvartsfinalerna ut så här:
Litauen – Kina
Spanien – Kroatien
Argentina – Grekland
USA – Australien

En ny semifinaltippning ser då ut så här:
Litauen – Spanien
Argentina – USA

Och finalen:
Litauen – USA

Vinnare?
USA. Tveklöst. Amerikanerna har sett så förbannat effektiva, fokuserade, atletiska och stenhårda ut som bara amerikaner kan. Och, förresten, Dwayne Wade, du är välkommen tillbaka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.