Stefans basketblogg

Det sjuka slutet uncovered

Jag skrev ju en bloggpost bara minuter efter att Sverige besegrat Slovakien med en poäng, helt baserat på vad jag kunde läsa ut av live-rapporten. Det fanns gott om frågetecken, men inga svar. Nu vet jag vad som hände, och det var faktiskt ganska annorlunda.

Slovakien ledde matchen, styrde den till en början. Sverige tog över, skaffade en ordentlig ledning och kände att segern var nära. I takt med att klockan tickade mot tio för fjärde gången började Svenskarna bjuda på misstag, Slovakerna började spela som i trans och domarna gjorde några dåliga calls. På en minut tappade Sverige en tiopoängsledning till en poäng och med tio sekunder kvar fick Thomas Massamba två straffar som han brände.

All good så långt, men efter det skiljer sig verkligheten mot protokollet.

Enligt liverapporten passerade sex sekunder innan Martin Ringström gjorde 89-86. I själva verket gick det bara några tiondelar och det var Jonas Jerebko som gick upp i en duell om returen mot en slovak, sträckte ut sina aplånga armar, fick fingertopparna på bollen och tippade den i korgen.
– Jag var på den. Det var väl mest tur, men jag var definitivt på den, berättade Jerebko.

Efter det var utgångsplanen att foula för att ge Slovakerna två straffar, men det gjorde man inte.
– Det var kaos. Du sprang ju omkring och jublade, från bänken skrek de ’foula, foula!’ men det blev liksom inget, sa Joakim Blom och nickade till Jerebko när jag pratade med dem tidigare ikväll.

Slovakerna avancerade bollen och fick en hörntrea för att kvittera. Slovaken i fråga (vet inte vem) missade dock. Hovanek tog offensiv retur och lade helt enkelt tillbaka bollen i korgen och Sverige vann med en poäng.

Ett i alla avseenden sjukt slut, och man får väl ha viss förståelse för att de som skötte liverapporteringen inte hängde med fullt ut.