Stefans basketblogg

Kvalfeber

Hanna ErikssonJonas Jerebko och Sverige gjorde sin första träning inför Georgienmatchen. Er basketbloggare var som utlovat på plats för att scouta. Det gick halvbra.

Jag blev kastad, huvudet först, ut från Georgiens träning. Mitt scoutande blev således både fiaskobetonat och halvt.

Men jag hann i alla fall se en svensk träning och här är en del av vad jag uppsnappade.

* Sverige inledde träningen med att specialträna mot ett av Georgernas favoritspel där pointguarden passar till ena vingen, får en screen av Zaza Pachulia och springer igenom Tyrone Ellis får bollen på toppen och målet är att få bollen in till Pachulia. Svenskarna respekterar Pachulia och Ellis riktigt mycket. Det svenska motdraget tycks vara att byta vid screenen och falla in en zon.

* Tre spelare saknades: Andrew Pleick var hemma sjuk, Leslie Myrthil hade någon slags familjerelaterad business och Jim Nyström förhandlade kontrakt. De två första ansluter definitivt under onsdagen, den tredje förhoppningsvis.

* Övriga spelare delades upp i två lag under träningen, som förutom lite spring och skott, mest bestod av fem mot fem-spel. Lagen var förstafemman mot bänken: Grant-Lindquist-Ringström-Jerebko-Blom vs. Massamba-Palmblad-Inan-Skjöldebrand-Kjellbom alltså.

* Man inledde med att försöka spela Georgiskt till att gå över till ett mer Svenskt spel som involverade en hel del zon och försök till helplanspress.

* Skjöldebrand så stundtals riktigt het ut, han stänkte i en hel bunt sjukt långa treor.

* Tempot var riktigt högt, stundtals lite för högt. Det slarvades bort en hel del bollar.

* Foto-Hanna tyckte att de missade för mycket skott, jag tyckte det såg skapligt ut. Korgarna är ruskigt hårt spända.

* Coach Flevarakis tycktes gilla Gammliahallen. ’When I came in here i got the feeling that we had landed in a good place’ sa han.

* Även de flesta andra tycktes gilla hallen. ’Discobollslinjerna syns knappt,’ sa någon.

* Rookie Martin Palmblad lade av en riktig mök under stretchingen, Jerebko höll på att trilla över Blom när han flydde doften.

* Thomas Massamba såg väldigt harmonisk ut, jag tror den starka insatsen mot Slovakien höjt honom rejält.

* Georgien skulle vara ett mittenlag i A-gruppen, det verkar alla svenskar överens om.

* Jonas Jerebko var lite trulig efter träningen, han tycks inte ha de bästa erfarenheter av media. ’Man skriver om division sju-matcher i fotboll och så sätter man knappt in en notis om basket. Jag tycker det är konstigt. Basket är ju en så stor sport, ruskigt mycket större än innebandy, men innebandy verkar ju typ vara det enda som finns i Sverige’ sa han på ett ungefär.

Jag håller förstås med till viss del, men framgång är ett måste om basket ska få det medieutrymme sporten förtjänar. Men det är en diskussion vi får spara till någon annan gång.

Tills vidare får ni hålla till godo med sådant här och den artikel jag har inne i tidningen i morgon. Till matchdag ämnar jag skriva lite mer om Georgien, så mer om det då.

Senare basketvänner, EM-kvalfebern är på riktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.