Stefans basketblogg

Virtus-Tälje

Det blev ingen rolig start för Virtus, förlust direkt mot Tälje. Själv var jag på sportkonferens varför jag inte kunde se matchen. Därför tänker jag inte kommentera matchen heller, mer än statistikt.

Min plan är att presentera exklusiv statistik efter varje Virtus- eller Comets-match. Ni som följt bloggen känner redan till koncepten MEV och PVC. Den som behöver en noggrannare genomgång av detta finner ni den här.
Annars kortfattat: MEV är ett mått, strikt baserat på statistik, på hur bra en spelare presterat, ju högre nummer ju bättre. PVC är en spelares MEV delat på lagets totala MEV, alltså hur stor del av lagets goda den spelaren bidragit med.

Nu har jag även lagt till något som kan kallas för marginell Winshare. Tanken bakom det är att framgång först och främst måste räknas i vinster, det är ändå det basket handlar om.
Om varje match har ett värde av 1 kan man se det som att det vinnande laget får 1 och det förlorande laget 0. En sådan syn skulle dock, statistiskt, betyda att ett lag som förlorat inte gjort någonting bra och ett lag som vunnit gjort allting bra. Det skulle även innebära att det inte är någon skillnad på att förlora med 88-89 eller 21-148.
Ett mer nyanserat sätt att se på saken, i alla fall ur statistisk synpunkt, är att tänka sig en vinst som en total och lagens poäng som delar av den totalen. Vid vinst för lag A över lag B med 100-50 skulle 67% av vinsten ges till lag A (100/150) och 33% till lag B (50/150).

I gårdagens match, som slutade 70-73, får således Virtus cirka 49% av vinsten (70/143) och Tälje ungefär 51% (73/143).

Med ett sådant synsätt krävs det att ett lag når över 0,5 för att vinna en match och den individuella siffran (PVC*Total Winshare för laget) visar då hur långt varje spelares bidrag räckte till för att ta laget mot en vinst. I det här fallet räckte alltså Per Bergmarks insats en knapp fjärdedel av vägen.

Tanken är att jag kommer att föra löpande statstik för att till slut kunna summera säsongen och se hur många vinster varje spelare varit ansvarig för.

Låter det snurrigt? Läs igenom texten en gång till eller fråga på i kommentarsfältet så lovar jag att förklara.

2 kommentarer

  1. Stefan

    Rätt så enkelt: Man får plus för poäng, returer, assists, steals och blockar – allt positivt alltså.
    Man får minus för missade skott, turnovers och fouls – allt negativt alltså.

    Om summan av det negativa är större än summan av det positiva blir resultatet negativt. Med det inte sagt att minus betyder att man förstört för laget, men relativt sett har man inte gjort en bra match i alla fall, ur en statistisk synvinkel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.