Hotet mot renskötseln – inte bara vargen

Av , , Bli först att kommentera 6

Födan för renarna har också varit i fokus och inte minst de enormt stora kalhyggena som främst de stora skogsbolagen och statliga Sveaskog är eller varit skyldiga till. Det här är ju ett jätteproblem då det inte finns några begränsningar på hur stora kalhyggen man får ta ut. Inte vad jag vet i alla fall. Det ger inte bara problem för samer och renskötseln, den omkringliggande befolkningen som inte livnär sig på renskötsel blir också drabbade. Och tänk så bekvämt att att sedan bygga vindkraftparker och inte minst har SCA varit ute och flaggat för det.

Och vart går all avverkad skog, det måste bli till närmaste kust. Hur mycket av vinsterna stannar där avverkningarna sker? Skatter i o f sig, men om skogsägaren inte är skriven på respektive ort, hur mycket stannar då kvar?

Det här måste bli ett slut på och speciellt nu då alla pratar om ”den gröna näringen” och vi ska börja livnära oss på nya vis. Tråkigt för vissa av befolkningen som inte har några alternativ och där nu strömmen kommer gå till dessa näringar. Då blir lokalbefolkning, ja kanske hela Sverige tvingade betala den redan nu dyra elen vi har till ett ännu högre pris.

Ja inte kommer människor som redan kan ha det knapert eller de som nu kunnat leva ett ganska hyggligt liv få det bättre. Jag tycker det är hutlöst dåligt när inte alla kan ta del av den ”gröna febern” som ska göra att Sverige ska gå i täten. Se hur vi nu fått, förbiser man det genom att bara vifta bort det. Det ser verkligen mörkt ut om det fortsätter.

Sedan kan vi undra om inte stora kalhyggen ger klimatförändringar i sig p g a den öppna och kala ytan den orsakar. Jag menar skog skyddar alltid mot väder och vind. Men kanske det finns en baktanke att bygga mer vindkraft…och vi får ännu dyrare el. Det gynnar i vilket fall kraftbolagen, en ny svensk ”maffia” som skor sig på andras olycka.