Vi kan inte gynna vissa industrier genom att slå ut andra (yrken)

Av , , Bli först att kommentera 8

Det är vad den gröna industrin nu gör eller är på väga göra. Glasblåsaryrket och de många glasfabrikerna vi haft i landet sedan 1700-talet är nu på väg att försvinna – helt. Dels kan vi skylla på de höga elpriserna som inte minst massor av våra svenska andra mindre företag drabbats av och blivit tvingade lägga ner. Det nämns knappt, alla som bakar bröd i någon mening, har några anställda och som blivit tvingade slå igen. Det är viktigt vi har en mångfald yrken liksom en mångfald människor som kan utöva dessa också. Som det nu ser ut satsar man allt på den gröna industrin där politikerna också medvetet tagit ställning för och vi förväntas öka elproduktionen med ytterligare mer än 40 TWh/år.

Man jämför också med Danmark varför de tillåts bygga vindkraft/havsbaserad och klara sin kapacititsförsörjning av el med den, men inte Sverige? Detta är ganska enkelt räkna ut. Danmark förfogar inte över de industrier Sverige har. I dagsläget klarar vi energiförsörjningen och har även haft ett överskott på över 30 TWh/år. Hade kärnkraften fått fortsätta producera skulle vi haft ett rejält överskott och haft kvar den billiga elen som vi ändå hade. Redan nu som det blivit är den dyra elen orsakad av för lite ”planerbar” kraft, kärnkraft, den som vi tog bort och började ersätta med vindkraft som fungerar dåligt i jämförelse.

Vi kan inte både äta av kakan och ha den kvar. Den gröna industrin må ha för avsikt skapa många jobb, förutom att det saknas el kan vi förvänta oss att alla människor ska stå där och arbeta? Resten av Sverige hur går det här och med allt annat som ändå måste produceras för en överlevnad i och av vårt land. Det finns de som beskriver den gröna omställningen med Titanics undergång. Jag är inte direkt främmande att inse att så kan bli fallet.

Alla, den gröna industrins företrädare som kopplat greppet främst genom den föregående regeringens agerande och nu vill fortsätta på det spåret, trots det, finns de som inser att spåret inte är spikrakt och utan komplikationer. Det man försvarar är naturligtvis klimatet och utsläppen. LKAB och SSAB är de som främst tar upp det argumentet för att öka energiproduktionen rejält och nu med mera landbaserad vindkraft för sin snabbhet bygga. Jag ser en stor fara redan hur Sveriges landskap gått in i en negativ spiral med redan för mycket vindkraft som direkt förstör landskapen. Det är en terror som många utsätts för redan, inte bara människor, djur, insekter och fåglar och dessutom och inte minst vad kommer här dessa utnyttjade områden användas/brukas för än bara snurrande vingar som ger kanske bara ändå ger 1/3 av den totala uppmätta kapaciteten. Man kan kan vara malliga och storsinta över sina nu befintliga bolag och industrier, men verkar inte ha förmåga räkna att vindkraften kommer inte räcka till hur vi än vrider vänder och bygger så mycket att hela landet täcks och även haven.

Har ens de elslukande företagen ens någon framtid om utvecklingen fortsätter på de spår de själva vill? Skulle vi inte kunna leva gott utan utan dessa, mera harmoniska. Finns inte redan nog mycket stål i omlopp som gärna kunde återanvändas. Nyproduktion i alla ära, men hur ser världen ut och vad är det som förstör vår planet, det är den våldsamma produktionen och där tillverkning sker som gör världen bara sämre och sämre.

Flytta en hel stad i jakten på metaller för hela EUs överlevnad, är detta rimligt? Frågan är om vi måste flytta hela Sverige – men vart?

Jordbruk, inhemsk matproduktion nämner ingen i sammanhanget. Vad tänker människor som nämner den gröna omställningen som central inte det?

Jag tror det lutar mer åt Titanic och dess undergång.