Sverige, en knepig befolkning?

Vi vill ha men samtidigt inte. Jag tänker främst på energiförsörjningen där man nu i Jämtland med en av landets största innehav av uran vägrar blint och säger nej. 

Samtidigt också är många tveksamma till vindkraft, både på land och till havs. Ornitologer kan vara starkt kritiska, speciellt till en tänkt park mellan Öland och Gotland. Även många fler som tycker naturintressen får vika undan för den alltmer utbyggda vindkraften. Vindkraften är naturligtvis inte farlig i sig som kärnkraften kan betecknas att det finns risk för. Men hur mycket yta av landet ska den täcka om vi tänker oss minst en fördubbling av den energi vi nu vi förbrukar. I en artikel för en tid sedan där jag visade olika ”experters” uttalanden framgick att det är tänkt vi ska 3-dubbla energibehovet. Där visades också att elbilsladdningen inte är det stora problemet, endast 10 % av den totala energin skulle åtgå dit. Vill säga räknat på den beräknade 3-dubblingen. Ser vi till vad vi har att röra oss med i dagsläget är det ändå ganska mycket, speciellt här i norr där ledningsnätet på de flesta ställen inte pallar för snabbladdare på minst 150 kW. Konstigt nog där man som mest skriker om elbrist och dyr el, där bygger man ut av bara fan. Sverige är ett ytterst konstigt land i det fallet, vi ska både ha och inte.

Om vi nu ska ha den omställning som ledande pratar om, vilka ska betala den, är det folket som redan bär ett tungt lass på sina axlar. Alla borde garanteras ett jämlikt välstånd i hela landet. Men hur ska det gå till när vi redan ser följderna hur det nu blivit.

Vi har i dagsläget eller på årsbasis 33 TWh i överskott, lik förbannat skjuter elpriset i höjden, hur fan kan det komma sig? Blir det bättre om vi ökar behovet upptill 3-gånger och bygger ut med allt som finns? Tror knappast det. Vi borde vara nöjda med det vi har. Ser vi till statistiken och vad man här går efter hur många sålda elbilar eller användare som f n finns, är det med säkerhet i städer och de tätbebyggda områdena i Sverige man intresserar sig för och utgår härifrån. När vi i de mindre bebodda delarna av landet inte alls har samma utveckling, blir vi överkörda men beräknas ändå ingå i den statistik som presenteras och följa efter.

Jag begriper fan ingenting vad detta ska gå ut på. Det är väl närmast en direkt död för den redan döende glesbygden. Människor inleds tror vi ska få en jättefin utveckling, men ingen kan ju bo här om det blir ännu sämre. Hur fan tänker man?

Det är lugnt och bra, men leva av bara luft är svårt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.